->  Foto -> foto 2004.  >>>  gosti iz Norveške

Od 21. - 23. travnja 2005.godine u Vidu su boravili članovi Arheološkog nacionalog muzeja Kraljevine Norveške koji  djeluje u sastavu Sveučilišta  iz Osla.

Njihov dolazak nije slučajan, jer jedna od njih je naše gore list, Marina Prusac (Anđelkova). Sama je čest gost pogotovo u vrijeme intezivnih arheoloških radova u Vidu gdje je sudjelovala. Inicijator je projekta prezentacije (izložbe) naronitanskih kipova u Oslu. Početkom godine  načelno je sve dogovoreno sa Arheološkim muzejom Split da će se ta izložba i dogoditi   početkom 2006.godine (I-II.) te su slijedom toga i isplanirali dolazak u Vid kako bi se pobliže upoznali sa antičkim nalazištem. U sklopu toga posjetili su i Trogir, Solin, Split, Dubrovnik, Stari Grad (na otoku. Hvaru), lokalitet Mogorjelo kod Čapljine i Humac kod Ljubuškog.

U međuvremenu su  iskrsnuli problemi u vezi s izložbom kod kolega im iz Splita te su gosti bili vidno uznemireni zbog takve najave jer su već osigurali kompletna sredstva za pripremu i organiziranje izložbe a bilo je predviđeno i da kraljica osobno otvori izložbu naronitanskih kipova. Ne treba napominjat koliko bi ta izložba doprinjela promidžbi naše kulturne i povijesne baštine a sigurno bi se odrazilo i na turizam. U samoj Norveškoj bila bi to po prvi put izložba vezana za doba Rimskog carstva. Po riječima Marine  Prusac sa trenutnim stanjem upoznati su ministri i veleposlanici Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske  i duboko se nadaju da će se izložba ipak dogoditi jer i izgradnja muzeja kasni pa se kipovi poslije izložbe u Zagrebu i ne mogu vratiti "kući".

tekst i foto: Marko Marušić, 23.travnja 2005.g.

Lijevo: članovi arheološkog Nacionalnog muzeja iz Osla  -  Desno: Marina Prusac

 

Zajednička večera (i smještaj u restoranu Đuđa&Mate),ujedno je bila i rodendanska jednome od njih

 

19.rujna 2004.g. u Vidu je boravila visoka norveška delegacija koju je predvodio predsjednik parlamenta Kraljevine Norveške Jorgen Kosmo. Isti su obišli muzej i gradilište budućeg muzeja. Na trećoj sliki su gosti na ranču ĐuđaiMate sa "stanarima" ranča magaricom i puletom.

Slike nam je poslao Nikola Vučić-Korda iz Norveške


na vrh