->  Foto 2005 >>> 10.12.2005.: -kolinje u Vidu

Kako je proteklih dana vrijeme bilo nepovoljno (toplo) malo se kasnilo sa kolinjama. Danas je bio idealan dan, hladan i burovit.

Iako sve manje obitelji drži gudine tj. svinje i dalje se krajem studenog i početkom prosinca čuje skičanje...

Domaće je domaće, slađe i ukusnije od kupovnih.

Gudinu je trebalo malo pomoći da bolje hoda <=> krv se kupi za divenice ili krvavicu

...sad ga treba "obrijati", bikariti tj. sastrugati dlaku...<=>...nakon "umivanja", skidaju se koljenice...

 pa dolazi red na unutrašnje organe i naposlijetku se skidaju...

 

...plašti slanine i pršuti...

 

rebra, umbule <=> pršute valja malo ocijediti na buri...

 

...a nakon veterinarske analize može se malo baciti i na gradele <=> slanina se poslije reže za kuvanje masti...

 

Lijevo: izrezana slanina kako bi se lakše skuvala u mast, a od ostatka tzv. "žmara" (mogu se i jesti) skuvati će se sapun,

Desno: "divenice", očišćena svinjska crijeva  koja se poslije nadjevaju smjesom svinjske krvi, kukuruznog brašna i sala a potom kuhaju dok otvrdnu,

nakon toga se divenice suše na dimudesetak dana. Poslije se kuhaju sa zeljem a mogu se i pržiti narezane na komadiće.