->  Foto 2009 >>> 15.9.2009.: 18.obljetnica akcije Male Bare

 

U ponedjeljak 14.rujna u Pločama je obilježena 18.obljetnica akcije HV "Zelena tabla-Mala Bara" kojom su snage ZNG i MUP-a iz doline Neretve osvojile skladišta oružja i streljiva u Malim Barama i vojarnu JNA u Pločama. Naoružanje i streljivo TO Metkovića, Ploča, Vrgorca i Makarske JNA je izuzela iz njihova skladišta i stavila pod svoju kontrolu. Kako se spremala agresija na RH nije preostalo ništa drugo nego da se to "svoje" naoružanje ponovno vrati natrag pravim vlasnicima. Iz skladišta su izvučene goleme količine oružja i streljiva kojim su se bolje naoružale, do tada jedva naoružane snage HV. Tom prilikom osvojena je vojarna JNA u Pločama gdje se odigrala i prva pomorska bitka u Domovinskom ratu sa neprijateljskim brodovima koji su morali napustiti pločanski akvatorij.

U samoj akciji sudjelovalo je 9 naših župljana od kojih su dvojica ranjena: Ilija Volarević i Ivica Marušić pripadnici ZNG Metković i 4.brigade. Dio ostalih pripadnika satnije ZNG iz Metkovića bio je na položajima u Metkoviću na granici prema Čapljini kako bi spriječili očekivani prodor JNA iz garnizona u Čapljini.

Dio članova Udruge veterana IV.brigade ZNG zapalio je svijeće poginulim braniteljima kod spomenika svetog Nikole kod crkve i kod spomen križa na groblju Pločama te položio vijenac poginulom pripadniku, u toj akciji, pok. Anti Vrdoljaku iz Splita, na  mjestu pogibije u Malim Barama.