->  Foto 2009 >>> 3.2.2009.: -finale SP u rukometu

 

Finale SP Hrvatska-Francuska 19:24 (12:11)
Zagreb, 1.2.2009.

Svjetsko prvenstvo je završeno, Hrvati su drugi na svijetu, Jeli to malo!? Možda se ova generacija trebala okruniti zlatom ali protiv dobrih Francuza i loših sudaca više se nije moglo. Imao sam čas biti na zadnjoj utakmici naše reprezentacije u Splitu i ovoj u Zagrebu pa mogu neke stvari usporediti. Svi smo govorili da je publika u Zagrebu tiha odnosno tiša nego splitska.  Publika je i u zagrebačkoj areni davala sve od sebe ništa manje ni više nego ona u Spaladium Areni ali sve drugačije zvuči, moja slobodna procjena  da je kriva akustičnost prostora. Pjevalo se i skandiralo neprekidno, svi su izgubili glas a u biti ništa se nije čulo!? I ovom događaju nazočilo je nekoliko vidonjaca i prijatelja našeg mjesta. Trebalo nas je biti još nekoliko ali zbog zdrastvenih problema našeg Miće Sutona koji je završio u bolnici njegovo društvo se vratilo kući. Ovim putem pozdravljamo našeg Mikulu i želimo mu brz oporavak i povratak u naše misto.(Marko Marušić)

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
vidonjci i prijatelji Vida
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
uoči utakmice
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
dizanje atmosfere utakmica
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  čestitka pobjednicima dodjela srebra muk

Hrvatska - Francuska 19:24 (12:11).

Zagreb: Arena.

Gledatelja 16.000.

Finalni susret Svjetskoga prvenstva za rukometaše

Suci: Per Olsen i Lars Pedersen (Danska)

Igrač utakmice: Michael Guigou (Francuska)

Hrvatska: Alilović (7 obrana), Losert (1 obrana), Šprem (3), Balić (1), Duvnjak (2), Lacković (4), Kopljar, Vori (2), Gojun, Horvat, Špoljarić, Metličić (1), T. Valčić, Čupić (6)

Francuska: Omeyer (10 obrana), Fernandez (2), Dinart, Gille, Narcisse (6), Karaboue, Karabatić (2), Kempe, Junillon, Abati, Abalo (2), Sorhaindo (2), Guigou (10) Ostertag

Sedmerci: Hrvatska 4 (4), Francuska 7 (7)

Isključenja: Hrvatska 6 minuta, Francuska 4 minute

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Vori službeno najbolji igrač!

•• Po tri Hrvata i Francuza, te jedan Poljak, formula je kojom je složena najbolja momčad Svjetskog prvenstva 2009. godine, takozvani All Star team.

•• Najbolji (MVP) igrač prvenstva je Igor Vori!

•• Najbolji strijelac: Kiril Lazarov (Mak)

•• ALL STAR TEAM:

•• vratar: Thierry Omeyer (Fra)

•• lijevo krilo: Michael Guigou (Fra)

•• lijevi vanjski: Blaženko Lacković (Hrv)

•• srednji vanjski: Nikola Karabatić (Fra)

•• desni vanjski: Marcin Lijewski (Polj)

•• desno krilo: Ivan Čupić (Hrv)

•• pivot: Igor Vori (Hrv)

..............................................................................................................................................................................................

Upali u vršu Claudea Oneste

Rukometni rat u Zagreb Areni preživjeli su Francuzi i posve zasluženo postali svjetski prvaci, te na taj način objedinili sva tri zlata: olimpijsko (Peking 2008.), europsko (Švicarska 2006.) i svjetsko.

Cijelo finale bilo je borba “do zadnje kapi krvi“ u kojoj se najmanje snašao danski par sudaca.

Hrvatska je napravila istu pogrešku kao i u Pekingu, ovo finale bilo je preslik polufinala Olimpijskih igara. U trenutku kada su upali u statiku Francuza i počeli silovati i naguravati se kroz sredinu obrane, tamo gdje je protivnik najjači, naši su upali u vršu.

Točno tamo gdje ih je namamio Claude Onesta. U sredinu, pa guraj, tuci, na silu, tamo gdje ne možeš proći.

I baš kao i u Pekingu posljednjih desetak minuta dogodila se neviđena konfuzija i nemoć …

Minimalac Horvat našao se na desnom vanjskom, Lacković na lijevom krilu, Valčić je glavinjao kao izgubljen, živci su popustili… Pa se dogodio i sukob dvojice najboljih rukometaša svijeta u zadnjih šest godina, Balića i Karabatića, koji se nisu htjeli pozdraviti niti nakon utakmice.

Hrvatska obrana je dopustila Francuzima samo sedam golova u prvome poluvremenu utakmice u skupini, Francuzi su uzvratili na isti način… ali u finalu. Kad je bilo puno važnije.

Izgubili su za vino, ali dobili janjetinu… Primili su samo sedam golova u nastavku i tako dokazali da su u ovom trenutku ipak bolja momčad. Uostalom, na posljednja dva SP-a Hrvatska je izgubila samo dvije od 19 utakmica, obje od Francuza!

Zagreb je sretan francuski grad, 2003.  Francuskinje su tu postale svjetske prvakinje, a sada su to ponovili i Francuzi. Čudo!

Danas je Hrvatima tužan dan, ali već sutra postat će svjesni da je osvojena peta medalja u zadnjih sedam godina, treće srebro.

Marko Bilić

Hrvatska je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu. U finalu odigranom u Zagrebu Francuska je pobijedila sa 24:19 (poluvrijeme 12:11 za Hrvatsku).

Srebro... Hrvatska rukometna reprezentacija nije uspjela osvojiti zlato na 21. Svjetskom prvenstvu što je okončano u Hrvatskoj, u Zagrebu.

Urnebes u zagrebačkoj Areni označio je početak finala, svi su bili na nogama, a većina je i poskočila kada je Ivan Čupić zabio svoj pri zgoditak iz sedmerca nakon što je prethodno bio srušen nakon što je istrčao kontru i izišao sam pred francuskoga vratara Thierryja Omeyera.

Ipak, nisu Francuzi momčad s kojom se može poigravati, vrlo brzo je izjednačio Sorhaindo, a potom je dvije minute kazne (prava rijetkost za ranu fazu utakmice) zaradio hrvatski kapetan Petar Metličić.

Francuzi su prvi put poveli (2:1) u šestoj minuti nakon što je sedmerac realizirao Guigou, a isto je načinio i nešto kasnije. Privremeno izjednačnje našima donio je povratnik u prvi sastav - Goran Šprem.

U desetu minutu susreta ušli smo izjednačeni (4:4) zahvaljujući solo akciji Metličića, a odmah nakon toga u drugo vodstvo na utakmici nas je doveo svojim drugim pogotkom Šprem. No, nije to značilo kako će se Hrvatska odlijepiti, ne, nije ovo bila takva utakmica...

U 14. minuti Šprem je iz čiste situacije promašio čitav gol, nešto kasnije je naciljao stativu, no to nas nije toliko zabrinulo koliko drugo isključenje Pere Metličića (21. minuta) koje nam je bilo podsjetnina polufinale Igara u Pekingu kada nam je kapetan na tribinu morao prije kraja prvoga poluvremena.

Srećom, Francuzi nisu kapitalizirali prednost igrača više, štoviše zahvaljujući Blaženku Lackoviću, Igoru Voriju i Čupiću Hrvatska je povela s 10:9, no Daniel Narcisse je sa svojim trećim golom (u nizu!) rezultat vratio u egal.

Jedan od ljepših trenutaka prvoga dijela svakako je bio pogodak Čupića (opet!) za 11:10 sa za njega netipične pozicije vanjskoga pucača. Imali smo tada i igrača više jer je isključen bio Karabatić, no Šprem je i treći put zaredom promašio, dok je s druge strane Narcisse četvrti put zaredom pogodio - 11:11.

Ipak, nismo sasvim upropastili brojčanu prednost jer je Čupić iskoristio još jedan sedmerac nakon što ga je fajterskim probojem izborio Metličić. Dakle, 12:11, s prednošću smo otišli na odmor. Vodili smo, iako je ostao žal što nismo iskoristili četiri prilike za dva razlike...

Na plus dva smo ipak došli na samom početku nastavka (Lacković), no kratko nam je radost trajala jer su Francuzi brzinski okrenuli na 13:14 s tri uzastopna gola Guigoua.

Červar je reagirao uvođenjem Venija Loserta umjesto Mirka Alilovića, dok je u napadu krenuo s tri dešnjaka - Balić- Lacković- Duvnjak. I upalilo je, Balić i Duvnjak su zabili svoje prve golove, a u jednoj kontri nas je Šprem odveo na 16:15!

No, nakon toga je naš napad potpuno zablokirao, ušli smo u seriju pogrešaka (Metličić, Balić), a jednom nas je počastio i Abalo nakon što je u čistoj situaciji napravio prjestup, da bi na suprotnoj strani kontru realizirao probuđeni Duvnjak.

Nastavilo se igrati “gol za gol”, povela bi Hrvatska, a odmah potom i Francuska, sve je mirisalo na produžetak... A možda tako i ne bi bilo da Alilović (ušao je u igru nakon što se Losert nije baš iskazao) nije skinuo zicer do tada nepogrešivome Guigouu koji je imao priliku svoju momčad prvi put u finalu odvesti na prednost od dva razlike.

U 46. minuti rezultat je bio 18:18, a Balić je došao u (verbalni) sukob Nikolom Karabatićem, svašta mu je izgovorio nakon jednoga prekršaja, a ovaj je sve to stoički podnio. Možda nije razumio...

Na terenu se potom sasvim zakuhalo, Šprem je (nakon još jednog) promašaja ostao ležati s bolnom grimasom na licu, no Francuzi su nastavili igrati kao da to ne primjećuju što je izazvalo buru negodovanja na našoj klupi. A da o tribinama i ne govorimo.

Minute su prolazile, a rezultat je i dalje bio 18:18 (Mirko je bio hrvatski “Slavko”), a Červar je na desnog vanjskog uveo - vjerovali ili ne - Zlatka Horvata.
Semafor su odmrznuli Francuzi, Guigou iz sedmerca, a odmah potom i Karabatić koji je udarcem od bloka u 53. minuti svoju momčad prvi put odveo na dva razlike.

S druge strane, Hrvatska je u napadu bila sasvim jalova, beskrajna dodavanja kao izlika za bezidejnost), a Narcisse je probušio Alilovića za - 21:18.
Lacković je vratio nadu - nakon deset minuta bez našega gola! - no bio je to samo trzaj jer je Abalo smjestio Francuze na sigurnih tri razlike (22:19), a odmah potom su uz pomoć Fernandeza otišli i na nedostižnih četiri.

Kraj je bio sasvim blizu, naši igrači su se teško mirili s porazom, smetala im je svaka sudačka odluka (danski par koji je na prvenstvo došao kao zamjena!?), pa je tako Vori u 59. minuti zaslužio crveni karton što je publika popratila bacanjem svakojakih predmeta na teren.

Narcisse je priču zaključio golom za 24:19, pet razlike za zaslužene svjetske prvake!

josip smolić