->  Foto 2009 >>> 24.3.2009.: -Vespazijan putuje u Rim

 

Vespazijan "putuje" u Rim

Metković, 23.3.2009. - Arheološki muzej Narona ostao je privremeno bez još jednoga kipa iz svoga stalnog postava. Nakon što je Augustov poslan na restauraciju jučer je s tribine hrama skinut i Vespazijanov.
   Dana 26. ožujka u Rimu se otvara izložba posvećena dvije tisućitoj godišnjici rođenja cara Vespazijana na kojoj će biti izložen i njegov kip iz Narone.
– Iako je vladao samo deset godina Vespazijan je reformama, graditeljstvom i osvajanjima ostavio velik trag u rimskoj povijesti.  Dao je izgraditi i Kolosej, no nije dočekao njegov završetak.
   Izložba će u trajanju od 10 mjeseci biti postavljena u Koloseju i na Palatinu. Dakle, naš će se kip vratiti u Muzej 30. siječnja 2010. Dobili smo sve potrebne dozvole kako bi kip mogao napustiti Muzej i Hrvatsku, a kip je osiguran na 125 tisuća eura – rekao je Hrvoje Manenica, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona.

Tako deset mjeseci u Muzeju neće biti ni jednoga kipa s glavom jer je Vespazijanov (s glavom težak 760 kg) bio jedini takav. Naravno, ako se u međuvremenu nešto ne dogodi pa oxfordsko-opuzenska Livija konačno ne bude sastavljena i izložena tamo otkud je svojedobno odnesena u dva dijela – glava u Oxford, a tijelo u Opuzen. (www.metkovic.hr) foto Ivana Ilić

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
demoniranje Vespazijana za put
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge