->  FOTO 2010. >>> 30.7.2010.: Depo arheološkog muzeja

 

Depo arheološkog muzeja

Muzejska čuvaonica i restauratorsko-konzervatorska radionica

Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u prizemlju  osnovne škole u Vidu adaptirane su prostorije za potrebe Arheološkog muzeja Narona. Uređena je muzejska restauratorsko-konzervatorska radionica, muzejska čuvaonica, sanitarni čvor i manja čuvaonica za suvenire i publicistiku. Također je uređen prostor ispred školske zgrade koji je sada namijenjen za dio arheološkog lapidarija sa kamenim spomenicima, kao i za rad arheologa i restauratora sa spomenicima i građom koju nije moguće obrađivati unutar prostorija.

Odmah po završetku građevinskih radova i radova na interijeru pristupilo se obradi arheološke građe koja je ostala neobrađena iz vremena istraživanja prije izgradnje Muzeja. Radi se o građi sa lokaliteta Gornje njive i Forum iz Narone, koja je iskopana u istraživanjima prof. Emilija Marina. Ovo je zahtjevan i opsežan projekt kojega vodi arheologinja Miroslava Topić zajedno sa djelatnicima Arheološkog muzeja Narona. Projekt će prema planu trajati tri mjeseca, nakon čega bi se pristupilo obradi i inventarizaciji ostale građe koja se nalazi u muzejskoj čuvaonici.

Sufinanciranjem mjesnog odbora i Arheološkog muzeja Narona izvedeni su radovi  na uređenju pristupa do depoa. Tom prilikom skinut je dio skalina prema školi kako bi se omogućio pristup vatrogasnim vozilima do dna zgrade i manjim kamionima do depoa.

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge