->  Foto 2011 >>> 1.7.2011.: -maraton Prevlaka-Maslenica, veterani 4.gbr-povratak

 

Veterani 4.gbr-povratak s Maslenice-7.dan

Nakon prospavane noći i odmora u Pakoštanima krećemo natrag u Novigrad. Utovaramo lađu na šlepu i polazimo do Zelenog hrasta gdje je spomenik poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade gdje polažemo vijenac i palimo svijeće. Pridružuju nam se načelnici općina Novigrad i Posedarje te predsjednik zadarske podružnice veterana 4.gardijske. Produžavamo do Paljuva gdje je spomen ploča našem poginulom neretvaninu u akciji Maslenica Mariju Nikoliću-Kišu kod mjesta pogibije. Palimo svijeću kod spomen ploča pok. Mariju Nikoliću i pok. Mariju Glavoti te kod središnjeg križa u blizini gradnje crkve u Paljuvu. Slijedi povratak kućama. Sa sirenama i razvijenim zastavama prolazimo kroz Ploče, Opuzen i Metković gdje nas dočekuju obitelj i prijatelji. Time je završen ovaj veslački maraton kako smo i planirali. Umorni, iscrpljeni, s opekotinama od sunca i krvavim žuljevima ali sretni što smo uspješno završili ovaj veliki projekt. Svugdje gdje smo došli odlično smo primljeni i ugošćeni te se ovim putem zahvaljujemo svima koji su nas na bilo koji način pomogli ili podržali. Najveći sponzori ovog projekta smo ipak mi sami jer smo najveće troškove mi podnijeli.

            Pred nama su nove ideje narednih godina što je jedan od razloga zbog čega ova udruga i djeluje: obilježavanje obljetnica, bitnih događaja i bitaka u Domovinskom ratu. Iduće godine planiramo obilježiti 20.obljetnicu krvavih borbi za deblokadu Dubrovnika i oslobađanje juga Domovine jednim veslačkim maratonom od Splita do Dubrovnika sa dvije lađe veterana 4. i 1.gardijske brigade kao što smo to 1992. zajedno činili.

            Statistički podaci ovog maratona: izveslano oko 500 kilometara, sudjelovalo oko 50 ljudi a najveći teret iznijela je grupa naših veslača koji su bili cijelo vrijeme u lađi, najčešće od jutra do večeri. Prosječan broj zaveslaja u minuti bio je 50, u satu 3000 a dnevno gotovo 39000. Ekvivalent jednom zaveslaju je potezanje utega od oko 30 kg na spravi za vježbanje što znači da je svaki veslač za sat vremena povukao gotovo 90 tona. Najstariji veslač u lađi, gotovo pa i naš župljanin (više je u Crnom docu nego u Metkoviću) čovjek sa umjetnim kukom Ante Marević svih 7 dana sudjelovao je u ovom maratonu a zadnji dan veslao je ujutro od 5 sati pa do ulaska u Novigrad nešto iza 19 sati izveslavši 75 kilometara.

U ovom veslačkom maratonu sudjelovali su i naši župljani: kao članovi udruge veterana 4.gbr Miro Matić i moja malenkost te iz lađarskih udruga: Željko Markota, Ante Vučić-Miki i Mate Jakić-Bili

           (tekst i foto BM)

Vezani linkovi: dolazak na Prevlaku; 1.dan maratona; 2.dan maratona; ; 3.dan maratona; 4.dan maratona; 6.dan maratona;

                    Zadarski list; ZNET portal; Slobodna Dalmacija1;  Slobodna Dalmacija2; 

                    Jutarnji list;   Portal OKO;  Dubrovački vjesnik 1d.; DU vjesnik2

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

polaganje vijenaca na spomenik poginulim pripadnicima 4.gardijske kod Zelenog hrasta uz Jadransku magistralu na dijelu Posedarje-Zadar
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
u Paljuvu
Click to enlarge
u Metkoviću