->  Foto 2017 >>> 22.10.2017.: U Sloveniji izdata publikacija o hrvatskim žudijama

U Sloveniji izdata publikacija o hrvatskim zudijama

Grad Škofja Loka u Sloveniji,  obilježavajući godišnjicu  uvrštenja Škofeloške pasjone u UNESCO-v  popis  kulturne nematerijalne baštine izdali su  PASIJONSKI ALMANAH  (PASIONSKI LJETOPIS).

U pripremi je radilo nekoliko hrvatskih znanstvenika i ljudi vezanih za pasionsku baštinu Hrvatske kao  mag. Jozo Čikeš, prof.dr.sc. Stjepan Pepeljnjak, prof.dr. Marko Dragić, akademski snimatelj Šime Strikoman i Luka Lipić alfa i omega Vodičkog festivala Žudija. Promocija je održana 18.listopada 2017 god.  u Sokolskom domu  Škofja Loka a na poziv domaćina u ime Čuvara Kristova groba nazočili su Šime Strikoman redatelj festivala te koordinatori  Luka Lipić i Marko Marušić a još su skupu nazočili predstavnici 6- 7 europskih zemalja članica EURO PASIONSKE ZAJEDNICE (kojoj Hrvatska još nije član).

Šime, Luka i Marko imali su svoje obraćanje nazočnima, svatko iz svog kuta izlagao je o žudijama i festivalu. U knjizi koja je izdana  u čast obilježavanja značajnog događaja za Slovensku  pasionsku baštinu veliki dio je posvećen Hrvatskoj pasionskoj baštini obrađujići  temu  Čuvari Kristova groba Hrvatske u čemu  su se našle Žudije župa neretvanskog dekanata. Autor je dao naglasak na žudije sv. Ilije i njihovu starost i naveo ih kao začetnike tog običaja u cjeloj dolini Neretve i okolice a sve ostale župe spominju se u svojim posebnostima pa tako i Žudije župe Gospe Snježne Vid.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
dvorac iz muzeja u dvorcu

kopija rukopisa

p. R. Marušića

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
na čaju hrvatska ekipa Luka Lipić Marko Marušić Šime Strikoman
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
iz muzeja Zastava zadnje procesije iz muzeja Pasijonski almanah