www.vid.hr

"Vid-Norinom do Neretve" na HTV-u

24.1.2019.-Prošlog ljeta ekipa HTV-a u Vidu je snimala dokumentarac kao dio serijala Otkrivamo Hrvatsku. Dokumentarni film "Vid-Norinom do Neretve" u trajanju od 25 minuta biti će prikazan u dva termina:

- na satelitskom kanalu HRT 5 (za Hrvate izvan Hrvatske),sutra (petak, 25.siječnja) u terminima: 5.33, 13.33 i 21.33 h,

- HRT 4: u nedjelju 27.siječnja u 18.24 h. (TV raspored)

Otkrivamo Hrvatsku

Epizoda (naslov):  Vid - Norinom do Neretve

Na ostacima drevnog antičkoga grada Narone, nedaleko Metkovića, smjestio se Vid. Pitomi krajolik uokolo Vida čini zelena dolina s vijugavim Norinom, pritokom Neretve, a s vrha brežuljka na kojem dominiraju Domagojevi strijelci uz vidonjsku crkvu Ledene Gospe, puca prekrasan pogled na nedirnutu močvaru obraslu trskom i šašem pod Rujnicom, na susjedno selo Prud te na Metković i močvarne parcele u dolini Neretve. Uz bogatu arheološku baštinu koja ukazuje na nekadašnji grčki emporij i znamenitu rimsku koloniju, uprizorenu u popularnom mjesnom muzeju in situ, Vidonjci iznimno njeguju svoju tradicijsku baštinu i običaje, posebice u sklopu Hrvatskog starinarskog športskog kulturnog društva Narona, s mladima na čelu, a jednako je i upornih mladih nastavljača tradicijske gastronomije čija su okosnica specijaliteti od jegulja.

Scenaristica i redateljica: Tatjana Rau

Snimatelj: Vladimir Klasnić

Montažerka: Davorka Feller

Producentica: Sunčana Hrvatin Kunić

Kanal HRT 5 za Hrvate izvan Hrvatske krenuo je s emitiranjem 1.siječnja 2019. Pristup satelitskomu signalu moguć je u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i na Novome Zelandu. Na kanalu se emitiraju specijalizirani sadržaji namijenjeni hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj javnosti, odabir sadržaja četiriju HRT-ovih nacionalnih televizijskih programa te izbor iz arhivskoga materijala Hrvatske radiotelevizije.

Upute za gledanje satelitskog kanala HRT 5 na stranici a raspored emitiranja na stranici.