->  Foto 2019 >>> 20.6.2019.: -FOTOKRITIKA, deponij

FOTOKRITIKA

Na prostoru između vodospreme i groblja niknuo je pravi deponij otpada što daje jednu nelijepu sliku o nama turistima, gostima a i nama samima koji prolazimo tim putem. Na tom mjestu nalazi se kontejner koji se povremeno prazni. Kako se napuni tako neodgovorni pojedinci otpad odlažu pored kontejnera i malo pomalo postat će pravo smetlište što je već.

Zločin protiv prirode je zločin protiv nas samih i grijeh protiv Boga“, iznio je papa Franjo u svojoj poruci u povodu Svjetskog dana za skrb o stvorenome. Franjo poziva na pravo „ekološko preobraćanje“ u poruci pod naslovom „Primjenjujmo milosrđe na naš zajednički dom“. Zar treba više reći?

Kad naoko analiziramo ovaj vidljivi sadržaj u i oko kontejnera vidljivo je da sami možemo puno učiniti i odvajati otpad te bi ovaj kontejner bio samo dopola pun. Primjer: klime, perilice, pećnice i sl. su elektronički otpad koji se BESPLATNO ZBRINJAVA a iste besplatno odvozi TEHNOMOBIL (Andrije Hebranga 16-na UNKI, Metković, tel 020 / 681 841), za papir i kartonske kutije imamo kontejnere na nekoliko lokacija (dovoljno je kutiju iscijepati na manje komade i odnijeti u kontejner za papir).

Namještaj, koliko je neodgovorno donijeti ormar, fotelju i sl. i iskrenuti pored kontejnera i očekivati da će naša g.... netko drugi pokupiti? Drveni namještaj bi trebalo razmontirati kako bi u kontejneru zauzimao što manje prostora a u konačnici sve drveno bi bolje bilo odložiti negdje na vlastitom zemljištu gdje će istrunuti prirodnim putem (ili zapaliti u zimskoj sezoni). Isto je i s ostalom drvenarijom poput grana, cvijeća i sl, tome nije mjesto u kontejneru gdje nepotrebno zauzima prostor. Metalni otpad (poput željezne mate sa slike) se otkupljuje i ako se netko već potrudio to dovesti na tu lokaciju mogao se potruditi isto odvesti nedaleko do Opuzenke gdje je sabirni centar sekundarnih sirovina. Ovakvim neodgovornim ponašanjem deponiji otpada brzo se pune, vidimo već sada brojne probleme sa zatvaranjem tih odlagališta diljem RH, dok nove nitko neće u svojoj blizini.

U ovom našem slučaju najbolje bi bilo maknuti kontejner na određeno vrijeme dok se sami ne naučimo odnositi obazrivo prema otpadu a mislim da bi i komunalni redari trebali raditi svoj posao i naplaćivati kazne.