->  Foto 2019 >>> 1.9.2019.: -Uskoro dostupna mobilna aplikacija NARONE

Uskoro dostupna mobilna aplikacija Narone 

Nakon Splita i mobilne aplikacije Dioklecijanove palace, mobilna aplikacija ''Narona Vid''  trebala bi biti gotova najvjerojatnije do konca ove godne i potom dostupna za Smartphone  na Google Play trgovini što je realizirano u dogovoru s Milanom Gostimirom vlasnikom  ''Legame'' Studija za VR i AR  formate i medije iz Zagreba, u kojemu će se raditi programiranje mobilne aplikacije.

Autor 3D modeliranja, VR360 i foto rendiranja je Stipan Ujdur iz Opuzena a suradnik u projektima za 3D modeliranje i računalne programe je Ivan Popić također iz Opuzena. Navedeni dvojac trenutno radi na izradi novih VR scena prilagođenih za VR  format, tako  je trebalo izgraditi interijere i aktivnosti u prostoru za  Curiu,  amfiteatar i antičko rimsko kazalište. AMFITEATAR, kažu da je Narona po svojoj važnosti  imala i  Amfiteatar, bila je glavno raskršće  trgovačkih i vojnih putova prema istoku i unutrašnjosti, bila je i administrativno sjedište Naronitanskog okruga. Moguće je da je amfiteatar bio izvan bedema ili je presjecao bedeme kao na ovome 3D modelu, bio je najvjerojatnije s južne strane.

CURIA,  je zgrada Senata koja je održavala sjednice Senata, donosila razne odluke o životu i smrti, i svim sferama vojnog i civilnog života. Zgrada Curie bila je visoka i nesrazmjerno po širini i dužini. Curija u Naroni, najvjerojatnije bila na sjevernom dijelu  foruma, sa sjeverne strane hrama, po  Vitruviju  zajedno s Curijom, uglavnom bio trezor i zatvor te gradska uprava. ANTIČKO RIMSKO KAZALIŠTE, gradovi  veličine i značaja kao Narona imali su i  svoje kazalište. Glumci su nosili maske na licu koje su odražavali emotivno stanje aktera i temu koja je bila aktualna. Uz glumce nastupali su svirači i pjevači raznih profila, od recitala do vrlo šarolikih scena: izvodile su se vulgarnizirane komedije, Plautovske komedije, a popularne su bile i pantomime kao i okrutne i opscene priredbe koje kulminiraju u cirkusima i arenama. Ranije: 3D model Narone

Pogledajte 6 rendiranih snimka prije navedenih dijelova 3D modela Narone iz buduće aplikacije:                

rimski amfiteatar:

Teatar:

Curia: