->
Foto
2019
>>>
27.1.2019.: -186
foto -6."Raštika u Naroni"
6.Rastika u Naroni - 27.1.2019.
U Vidu je u organizaciji HSŠKD Narona-sekcije Mladi Vid i uz potporu Grada Metkovića održana gastronomska manifestacija Raštika u Naroni, šesta po redu. Nastupilo je 19 kulinarskih ekipa koje su nastojale pripremiti najbolju raštiku. Skuvana raštika izuzeta je za ocjenjivanje u posebne posude i označena brojevima tako da je stručni žiri donio ocjene na temelju okusa i mirisa te dekoracije stolova. Zbrajanjem ocjena žirija proglašeni su pobjednici, a najbolji su bili učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča, drugo mjesto je osvojila ekipa Plava kamenica, dok je treće mjesto pripalo ekipi Gamborčići. Po pravilima dopušteni sastojci su bili: raštika, krumpir, samo suva svinjetina dok su po želji dopušteni začini i još jedna vrsta zelja (blitva, komorač i sl.). Nekoliko stotina posjetitelja (do sada najbrojnija manifestacija) uživalo je u delicijama koje su bile na stolovima dok se kuvala raštika, pa je tako bilo pancete, umbule, raznih kobasica i sireva, kolača a kruv ispod sačure (njih nekoliko) posebno je mamimo poglede. Raštike i suva mesa te vina bijelog i crnog bilo je dovoljno za sve. Za vrijeme kuvanja svoje proizvode predstavili su obiteljska poljoprivredna gospodarstava naše doline dok je glazbeni štimung davao sastav "Tajni dodir".I vrijeme je bilo neobično toplo (dok je bilo sunca). Raštika je zeljasta biljka, vrsta kupusa. Sadi se na jesen a jede cijelu zimu. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Najukusnija je skuvana na masti sa suvim svinjskim mesom. Jelo na kojem su odrasli naši stari-kuvajući je najčešće s masti i krumpirima i ako se imalo štogod suva mesa (najčešće slanina). Naši stari bi na velike blagdane Božić i Uskrs kuvali raštiku sa suvim svinjskim mesom, najukusnija je bila uz svinjske nogice, rebra, oglavinu, slaninu, divenice (kobasice punjene kukuruznim brašnom i svinjskom krvlju), pa čak jeguljom i liskama. Raštika je jedno vrijeme bila gotovo zaboravljena a danas zbog svoje hranjivosti i kvalitete postaje kulinarski specijalitet. U obilnoj fotogaleriji (186 fotografija) teško je bilo nešto izostaviti. |