->  Foto 2022 >>> 18.3.2022.: -Požar između Vida i Pruda

Požar kod Vida i Pruda 18.3.2022.

Danas poslijepodne iz pravca Crnića u blatu se proširio požar prema Vidu i Glibuši a odatle do Pruda, cijeli taj dio posebnog Ornitološkog rezervata – močvarno područje "Prud" je izgorjelo. Vatra potpomognuta vjetrom poharala je taj dio koji ništa nije moglo ugasiti jer je riječ o gustoj suhoj trstiki. Vatra je došla do ceste Metković-Vid (kod velike krivine) gdje je stradao jedan plastenik s povrćem te je zahvatila dio oko crkve sv. Vida. Na Pristupku, kod autobusne čekaonice vatra je ispod ceste došla na 20 m, izgorio je jedan čamac i cijevi za navodnjavanje a samo požrtvovnošću mještana uspjeli su spasiti dva plastenika zalijevajući ih vodom motora za natapanje. Inače koliko mještani pamte, a desetljećima je blato gorjelo svake godine, na tom dijelu vatra nikada nije prešla Norilj, do ovog puta.  Koliko je požar bio jak, crni gusti dim vidio se iza Rujnice i u Pločama dokle je dopirao pepeo od trstike.

Ispod zadnjih kuća na Pristupku  vatra je također prešla Norilj, i zahvatila dio šume poviše ceste koji su vatrogasci uspjeli suzbiti ali malo dalje gdje je gušća mlada šuma nisu uspjeli pa je vatra nastavila gorjeti uzbrdo prema vrhu Gaja prešavši i protupožarni put koji kroz šumu ide Pruda u Vid (biciklistima poznat po nedavnoj utrci). Gorjelo je i blato do ceste u Ivanovoj dragi kod tzv. Babine škrinje (rimski znak uklesan u stijeni). Zbog požara je jedno vrijeme bio zatvoren promet između Vida i Metkovića a potom Vida i Pruda gdje su se predvečer vozila puštala naizmjence. Vatrogasci su tijekom noći i dalje na terenu ali im neide u prilog najava jače bure.

Između Vida i Pruda nalazila se gusta borova šuma koja je iza Domovinskog rata u cijelosti opožarena (naši stari šumu Gaj zovu i "Požar", vjerojatno kao sjećanje na davni požar, ne ovaj prije dvadesetak godina). Šuma se nakon toga obnovila, i zagustila iako je šumarija zadnjih godina vršila čišćenje i potkresavanje. Kako nam je javljeno požar je oko 21 sat stavljen pod kontrolu.

>>> O požaru na drugim portalima

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

opožareno blato između Vida i Pruda na kraju Vida vatra iz blata prebacila se preko ceste u šumu
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

Ornitološki rezervat Prud (obrubljen žutom crtom)