->  Foto 2022 >>> 15.4.2022.: -Treba li ukidati običaje? (Uskršnji tjedan Zaragoza)

Treba li ukidati običaje? (Uskršnji tjedan Zaragoza)

15.4.2022.-U Velikom smo tjednu. Nakon ukinutih epidemioloških mjera vjernici su jedva dočekali procesije za koje smo bili zakinuti protekle dvije godine. I dok se svugdje njeguju običaji koji su posebni od župe do župe, kod nas se oni ukidaju, ili bolje rečeno ukida ih, neću imenovati. Za ukidanje gotovo svih epidemioloških mjera (važile su zaključno s petkom pred Cvjetnicu) znalo se danima unaprijed, tako da je blagdan Cvjetnice prošao s procesijama svugdje gdje su i ranije bile, osim kod nas.

Došao je i Veliki tjedan, u nas zakazan kao u vrijeme pandemije, bez žudija i Šimuna, bez simboličnog pranja nogu apostolima na Veliki četvrtak, bez procesije na Veliki petak! Gotovo sam bio uvjeren da je procesija ukinuta kako bi se moglo pogledati večeras utakmicu na TV, mada sam siguran da ima istine u tome. Sinoć na Veliki četvrtak obrat, ipak će biti procesije, „pet do podne“. Valjda se nije moglo opravdati pa su „epidemiološke mjere popustile“ i kod nas. I kao šlag na tortu nema procesije na Uskrs, ukida se, „nema razloga da bude, nigdje nema...“ Kad je tako čudi me kako se nije ukinula cjelonoćna procesija „Za križem“ na Hvaru, i toga nema nigdje osim kod njih! Koliko znam, uskrsna procesija kod nas tradicija je bar pola stoljeća i nikome od ranijih nije palo na pamet da je ukinu.

Proteklih godina imali smo priliku pratiti Festival ili Smotru žudija, 19 godina u nizu, prva van Vodica bila je u Vidu 2007.g. Tako se moglo vidjeti razne običaje Čuvara Kristova groba, župe to njeguju a neki i obnavljaju nakon desetljeća stagnacije. Kod nas se čini da je najbolje da toga nema, valjda smetaju. Treba se podsjetiti da su žudije u Vidu stare oko stotinu godina (što bi mnogi dali za tu tradiciju), po nekim indicijama pretpostavke su da su naše žudije nastale nekoliko godina nakon prvih žudija u Metkoviću (koje su osnovane 1857.godine) tj. da ih je u našu župu donio župnik don Josip Gabrić rodom iz Metkovića koji je obnašao župnički apostolat u našoj župi od 1862. do 1865. godine, tako da je moguć  početak naših žudija u tom periodu.

Kako stvari idu lako je moguće da dogodine u normalnim okolnostima i neće biti žudija da će se i one ukinuti. Da je samo to, vidimo da na sprovodima više nema naših pučkih pjevača, jesu li i oni pred nestankom? Također tradicija tzv. "Šimuna" koji nosi križ u procesiji na Veliki petak, najčešće bosonog, ove godine nije bilo. Kad se samo sjetimo olovnih vremena kada su pod noge Šimunu bacali bodlje pa je to ipak opstalo, ali ne i  danas. Kritika i nama samima, iako žudije "službeno" (još) kod nas nisu ukinute, ovih se dana komentira "kako nema žudija" a zaboravljaju komentatori problem zadnjih desetak godina da ih se jedva skupljalo doslovno u zadnji tren. Moram i to istaći da se prije Domovinskog rata nije moglo biti žudija ako netko u obitelji nije bio u bratimima, čekalo se godinama na red da se bude žudija, a bratimi su nestali odavno...

Drugdje njeguju svoje običaje i ne pada im na pamet ukinuti ih. Posebne običaje Uskrsnog tjedna njeguju u Španjolskoj, za koje ranije nikad nisam čuo, i čudi me „kako oni to ne ukinu jer toga nigdje drugo nema“, morat ćemo ih podsjetiti da to treba ukinuti, izvesti im naš patent.

Proslave uskrsnog tjedna u Zaragozi datiraju iz 18. Stoljeća a traju od Cvjetnice do Uskrsa. Proslava svake godine privuče više od 100.000 posjetitelja. U procesijama sudjeluje više od 15.000 ljudi iz 24 uskrsna bratstva. Posebno je dojmljiv zvuk grmljavine bubnjeva tijekom procesija. Nadalje, tijekom cijele rute možete čuti "saetas" (tradicionalne pjesme uskrsnog tjedna) isprepletene "jotas" (tipične, tradicionalne pjesme iz regije). Kruna uskrsnog tjedna u Zaragozi je na Veliki petak, procesijom svetog pogreba. Uskrsni tjedan jedna je od najiskrenijih i najduboko ukorijenjenih događaja koje se slave u Španjolskoj. Ova tradicija ima stoljetnu povijest prisjećajući se muke i smrti Isusa Krista. Ulice većine španjolskih gradova, mjesta i sela postaju pozornica za vjerski žar i odanost, kombinirajući tugu i meditaciju u spomen na Kristovu smrt. Kako je to bilo sinoć na Veliki četvrtak u Zaragozi pogledajte u galeriji (foto Gabi).   bm

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge