->  Narona -> muzej Narone >>> 2.8.2006: Večernji list-Muzej Narona u Vidu...

 

VEČERNJI LIST, 2.kolovoza 2006.godine

 

ARHEOLOGIJA Ministar kulture Božo Biškupić na gradilištu novog muzeja

Muzej Narona u Vidu građevinski završen

Autor Dorotea JENDRIĆ

VID KOD METKOVICA – U srpnju 2004. ministar kulture Božo Biškupić položio je kamen temeljac, a jučer je proveo novinare da se uvjere kako će građevinski radovi za arheološki Muzej Narona biti završeni u roku. Na nalazištu poznatom kao Plećaševe štale, koje je prije šest godina iskopavao splitski arheolog Emilio Marin sa suradnicima, pronađen je jedinstven arheološki materijal od 16 mramornih rimskih statua – ostaci antičkoga grada Narone s forumom iz razdoblja cara Augusta oko 10. g. prije Krista.

Po vrijednosti i očuvanosti skulptura ova se zbirka svrstava u jedinstvene svjetske nalaze. Zbog toga je gradnju muzeja u Naroni Ministarstvo kulture uvrstilo među kapitalne investicijske projekte, a muzej će biti sasvim uređen i otvoren iduće godine. Gradi se prema projektu arh. Gorana Rake, a uz novootkopane kipove, među muzejskom građom bit će i brojni drugi nalazi koji su dosad postavljeni i raštrkani u drugim muzejima. Ministar Biškupić kazao je da je cijela investicija vrijedna 17 milijuna kuna, a svi raštrkani eksponati bit će na duže vrijeme posuđeni novom muzeju u Naroni, jer dosad jednostavno ovdje za njih nije bilo uvjeta za izlaganje.

Prema riječima Hrvoja Manenice, arheologa i povjesničara koji je ovdje zaposlen kao privremeni ravnatelj, prva iskopavanja Narone odvijala su se na početku 19. st., no intenzivirana su bila tek dolaskom splitskoga Arheološkoga muzeja i arheologa E. Marina. U novom muzeju bit će postavljena i dva originalna mozaika, a sve građevinske radove izvela je tvrtka MGA. Izložba antičkih kipova iz Narone predstavljena je bila u Londonu, Barceloni, Vatikanu i Zagrebu.