->  Narona -> muzej Narone >>> 2.8.2006: Vjesnik-Muzej Narona svjetska atrakcija...

 

VJESNIK, 2.kolovoza 2006.godine

Muzej Narona svjetska atrakcija

Rohbau radovi na muzejskoj zgradi dovršeni su u predviđenom roku. Muzej će čuvati skulpture i druge nalaze iz rimskih vremena

VID - Svjetski vrijedan Arheološki muzej Narona u Vidu kod Metkovića dobio je svoj konačni oblik. Ukupna površina muzeja je tisuću četvornih metara i u ovome trenutku dovršeni su rohbau radovi i postavljena je elektrika.
Ministar kulture Božo Biškupić, koji je s ovim kapitalnim muzejom u utorak upoznao novinare, istaknuo je veliko zadovoljstvo što su radovi (tvrtka MGA Metković) izvedeni na vrijeme.
»Veliko mi je zadovoljstvo što osim ovoga muzeja mogu reći da ove godine planiramo otvoriti i lapidarij u Novigradu. Neki dan otvorili smo također svjetski vrijedan muzej Nikole Tesle s parkom u Smiljanima. U tijeku su projekti izrade arheološkog muzeja u Osijeku i antičkog stakla u Zadru. Također, obavljaju se istraživački radovi na Muzeju Marka Pola na Korčuli, a da ne govorimo da su pred nama iduće godine i dovršetak Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu«, rekao je ministar Božo Biškupić.
Po projektu arhitekta Gorana Rake dovršena je nova zgrada, koja će do kraja godine in situ predstaviti kapitalno otkriće dr. Emilija Marina koji je 1995. otkrio hram sa skulpturama Augusteum Narone što je bio sakriven ispod zemlje 16 stoljeća.
Stručne spoznaje upućuju na to da je Augusteum Narone bio porušen na prijelazu iz 4. u 5. stoljeće. Nad njegovim se ruševinama u 6. stoljeću nalazilo groblje. Hram posvećen caru Augustu nalazio se uz zapadni rub foruma i tvori središte dovršenog muzeja.
To je mjesto imalo stratešku važnost za vezu od Jadrana prema unutrašnjosti provincije sve do Save i Dunava. Pretpostavlja se da je naziv Narona izveden po rijeci Neretva. Narona je bila središte jednoga od triju konventa provincije Dalmacije.
Šesnaest skulptura čine najbrojniju skupinu rimskih carskih kipova iz 1. stoljeća u svijetu. Zahvaljujući Ministarstvu kulture predstavljene su u Oxfordu, Vatikanskim muzejima i Barceloni, te su svoj put završile u zagrebačkoj Gliptoteci.
U novome muzeju te će restaurirane skulpture biti predstavljene u hramu sa svetištem, u koje će biti postavljeni dosad nađeni kipovi, koji se zasad još restauriraju u Zagrebu i Splitu. Ministarstvo kulture kao investitor uložilo je u ovaj muzej, koji će postati velika hrvatska kulturno-turistička atrakcija, 17 milijuna kuna.

Postav s 800 nalaza
I drugi hrvatski muzeji koji imaju građu iz Narone zamoljeni su da posude predmete ne bi li muzej bio što privlačniji. Ukupno će u muzeju biti 800 nalaza u postavu koji je izradila stručna ekipa Arheološkog muzeja iz Splita. Osim nadgrobnih stela i skulptura, bit će izloženi i svi drugi predmeti iz toga vremena - keramika, nakit, staklo te novac od 2. stoljeća prije Krista do 7. stoljeća. Muzej će voditi privremeni ravnatelj Hrvoje Manenica. Posebno atraktivne bit će prezentacije dvaju mozaika in situ.

Marina Tenžera