www.vid.hr

 

  VELIKA ZIMA i SNIJEG 2012.GODINE

(kronologija najveće zime posljednjih desetljeća)

 

NAJAVA zime-30.01.2012 u 13 h-Meteorolog Vicko Marušić: dugo najavljivani zimski udar stiže nam s početkom veljače. Na sinoptičkim kartama i dalje dominira prostrana i jaka sibirska anticiklona koja će u prvim danima veljače osigurati dotok vrlo hladnog zraka sa sjeveroistoka. Istovremeno će u srednjem sredozemlju sredinom tjedna jačati ciklona koja će osigurati zimski udar i u našim krajevima uz vrlo niske temperature i snijeg koji bi trebao početi padati već od srijede 1. do petka 3.veljače. Najviše oborina biti će u noći s petka na subotu. Prema sinoćnjim prognozama u 23 h to je trebao biti snijeg (više od 20 cm), jutros isti model za navedeno razdoblje daje kišu (zbog zatopljenja na 850 hpa). Sa sigurnošću se nemože utvrditi što će padati u petak (kiša ili snijeg) jer se prognostiči modeli razlikuju. Ono što je sigurno jest da će nakon subote i prestanka oborina dodatno zahladiti uz umjerenu do jaku buru pa će osjet hladnoće biti još izraženiji. Za sljedeće dane dobro se obucite jer nam slijedi pravi zimski udar sličan 1929. i 1956. godini kada je u Splitu palo 30 cm snijega. Na našem području valja očekivati poteškoće u prometu. Svi oni koji žive u Tuzbelju, oko crkve i sl. savjetujem da svoje automobile ostavljaju na parkingu u Vidu kao što je to bilo prilikom velikog snijega 18.02.2009.

 

1. veljače 2012.:  snijeg: Danas u 14:10 h počeo je padati dugo najavljivani snijeg koji se u Vidu nije zadržavao do 16:30 h. Za to vrijeme u Prudu bilo je 1-2 cm (vjerovatno zbog jačeg inteziteta snijega). Sa daljnjim padom temperature snijeg se počeo hvatati i u Vidu te je stvorio probleme u prometu. Oko 19 sati snijeg je prestao padati a temperatura iznosi +1°C pa se snijeg polagano topi. Po noći se očekuje pad temperature ispod 0°C te valja biti oprezan u prometu. Od 19 h zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na snazi su na području Sinja, Imotskog, Vrgorca, Metkovića, Ploča i na cijelom Pelješcu. Današnji snijeg samo je uvod u ono što nas očekuje u petak i subotu. >>> foto

 

2. veljače 2012.: Temperatura se kretala od +4 (11h) do -3 stupnja C (23-24h). Nije bilo snijega, nakratko se ukazalo i sunce. Navečer oko 18.30 sati snijeg je ponovno počeo padati i nastavio cijelu noć, do 21 h napadalo ga je 13 cm.

FOTO: 11 slika-pada snijeg (foto u 21h); 56 slika - Snijeg u Vidu i Prudu; 54 slike-snijeg u Metkoviću

 

3. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu temperatura se kretala od -0,5 do -3,4 stupnja C. Nakon cjelonoćnog padanja, Vid je osvanuo sav u bijelom. Nastale su štete na pojedinim plastenicima koji su se pod teretom snijega urušili, dok je ispod bila salata i blitva spremne za paranje.  Zbog snijega u svim školama u Metkoviću nastava je odgođena do daljnjega. Ukupno je palo 35 cm snijega. Snijeg je prouzročio kaos u cijeloj Dalmaciji posebno u Splitu gdje je proglašen "Snježni dan" koji je bio neradni dan. Splićani nenavikli na snijeg lomili su se po gradu pa je u KBC tijekom dana primljeno 60 pacijenata. U 16 sati u Splitu izmjereno je -2 stupnja Celzijusa a visina snijega je 8 centimetara. Istodobno u Dubrovniku nije bilo padalina. U Kninu i okolici sinoć nije bilo snijega. Tijekom noći je počeo padati s burom pa je danas na mjestima gdje ga je vjetar nabacao i skoro pola metra a na pojedinim dijelovima ceste bura ga je otpuhala pa je cesta skoro suha. Put prema jugu je prohodan. Oko 20 cm snijega ima oko Hrvaca, u Sinju nešto manje, prilazne ceste od Trilja za autocestu danas oko 13 sati gotovo da nisu bile čiste pa su pojedina vozila zablokirala na nanosima uz kraj. Čini se da je na ovom dijelu, iako snijeg od jučer pada, da su cestarske službe podbacile. Sreli smo tek jednu ralicu na cesti od Knina do Metkovića, uključujući dio autoceste. Veći dio AC od Biska (ulaz Trilj) nije bio čišćen (tej jedan dio oko Zagvozda). Kod Vrgorca oko 40 cm snijega. Cesta do Malog Prologa (i vjerojatno prema Pločama) je zadovoljavajuće očišćena, dovoljne širine za mimoilazak dva vozila. Od Malog Prologa čista je staza tek da jedno vozilo može proći, ako naiđu dva, onda nastaje problem, i tako do Kule Norinske. Kao da je teško bilo sa ralicom svakih 500m napraviti malo proširenje. I od Kule do Metkovića pa i kroz grad danas oko 17 h snijega na cesti oko 10cm, ni traga ralicama. I tako put od Knina do Metkovića dug 200 km, koji se inače prijeđe za 2 ipol sata, ovaj sniježni dan vozilo se za 5 ipol sati. Zbog zastoja u prometu tiskovine nisu stigle u Metković a otkazane su i većina autobusnih linija.

FOTO: Snijeg u Vidu: 78 slika; 57 slika; 120 slika; 51 slika-skijalište na Lenjaku; U Prudu: 18 slika i 53 slike

 

4. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu temperatura se kretala od 0 do -4 stupnja C. Tijekom noći 3./4.veljače padala je ledena kiša koja je napravila još više štete jer se snijeg koji se počeo topiti zaledio. Pod težinom snijega i leda pali su mnogi plastenici. Stabla i vozila doslovno su okovana ledom. Pod teretom leda mnoga stabla po gradu i šumama na Predolcu i Gaju su polomljena.  Kroz grad kretala su se rijetka vozila i pješaci, ide tko mora. Glavne ulice uglavnom su prohodne dok je u manjim i sporednim gdje nema utabanih staza rizično prometovati. Cestarska služba u ovom dijelu doline ne funkcionira. Raritet je vidjeti ralicu. Poteškoće nastaju kad se trebaju mimoići dva vozila jer treba skrenuti sa staze, problem je i gdje parkirati jer su parkinzi puni nanosa snijega. Trgovine većinom rade kao i pojedini kiosci ali bez friških tiskovina jer novine na kioske ne stižu već dva dana. Danas nema vjetra pa na osjet i ne djeluje hladno. Po pločnicima se mogu vidjeti ptice uginule od hladnoće i gladi. Jutros nije bilo struje na desnoj strani. poslijepodne je ponovno padao snijeg kojeg je napadalo 10-ak cm Ralica se napokon ukazala poslijepodne pa je glavna cesta prema BiH očišćena, kroz pojedine glavne ulice se može proći. Od utabanog snijega preko mosta nad Neretvom nije ugodno hodati kad je ograda mosta samo 10 cm iznad koljena. Zbog pucanja stupova 35 kilovoltnog dalekovoda Opuzen-Ploče bez struje su ostali: područje Ploča te nekoliko mjesta poput Brista i dijela Hvara koji se napaja s istog dalekovoda (foto). Također zbog lomljenja dalekovoda zbog leda nema struje u Neumu čiji stanovnici su se primorani smrzavati (tko nema peć na drva).

FOTO: 84 slike-Vid pod snijegom; 24 slike-snježni dan u Prudu;

109 slika-ledeni Metković poslijepodne; 96 slika-zaleđeni Metković ujutro;

 

5. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +1 (14h) do -6,5 (5.30h) stupnja C. Vid se jutros probudio u bjelini tj. snijegu visine 45 cm i temperaturi od -6,5°C što je druga najniža od kada postoji sustav mjerenja meteoroloških podataka u Vidu. Tijekom dana bilo je sunčano i vedro nakon dva dana padalina što su mještani koristili za čišćenje prilaza kako bi se život vratio u normalu a oni najmlađi iskoristili su svaku padinu te je pretvorili u skijašku stazu gdje uživaju iz dana u dan djelom i zbog toga što škole nema do daljnjega. Gavna prometnica od Metkovića prohodna je do GP Prud. Opskrba strujom u Pločama normalizirala se oko 17h, dok druga manja okolna mjesta su i dalje bez struje.

FOTO: 192 slike-kroz Vid i Prud; 34 slike i 30 slika -Metković okovan snijegom;

 

6. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od 0 do -2 stupnja C. Jutros oko 3 h te poslijepodne u 13:15 h počeo je padati slab snijeg koji je ubrzo prestao te se nije formirao novi sniježni pokrivač. Cijeli dan puše umjerena bura koja stvara sniježne zapuhe i povećava osjet hladnoće. Dolaskom noći bura je dodatno pojačala i sada puše 13,3 m/s što stvara osjet hladnoće od -10°C, stoga ne izlazite van bez prijeke potrebe.  Kad već neće službe koje su zadužene za održavanje cesta gradonačelnik Stipe Gabrić oko 17 h s svojim traktorom čistio je ceste u Vidu. Na Sportskoj dvorani u Metkoviću bog težine nakupljena snijega prijetilo urušavanje. Problem je uočen na južnoj strani dvorane na kojoj se nosiva greda što drži sredinu krovne konstrukcije zbog težine snijega uleknula za oko pet centimetara te se pristupilo čišćenju snijega sa krova dvorane.

FOTO: 64 slike-snijeg u Vidu; 23 slike i 15 slika -Metković pod snijegom

 

 

7. veljače 2012.:  Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +3 do -2 stupnja C. Vrijeme se malo stabiliziralo, padalina nema. Oko 18 sati ralica je prošla prema Prudu.

FOTO: 6 slika-nekoliko slika iz Vida

 

8. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +6,4 do -2,4 stupnja C.

FOTO: padaline u Metkoviću;   polomljeni dalekovodi kod Ploča

 

9. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +4,7 do -4,5 stupnja C. Najava novog nevremena: tijekom poslijepodneva početi će snijeg koji će padati do subote 10.Veljače. Kako će se odvijati situacija tijekom Subote teško je reći jer na visini od 850 hpa imamo temperaturu od -4°C dok će u prizemnom sloju 2 m visine buru zamjeniti jugo što će u konačnici rezultirati povećanjem temperature zraka. Shodno navedenoj činjenici u subotu postoji mogućnost ledene kiše, solike, tuče (krupa) i "obične" kiše. Što će od svega navedenog padati ostaje nam da vidimo jer navedena situacija nije česta pojava u meteorologiji. Prije nekoliko dana kada je padala ledena kiša imali smo na 850 hpa +1°C a na 2 m visine -2°C. Model GFS izlaz 12z prikazuje situaciju kako će oborine u noći s subote na nedjelju prestati (samo nakratko) jer se već u nedjelju poslijepodne očekuje snijeg.

FOTO: 54 slike-sanjkanje u Vidu; 3 slike-veliki mosur; 37 slika-zaleđeni slap Krčić kod Knina

 

10. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +2 do -2 stupnja C. Zbog najava novog snijega graani su ispraznili police trgovina a gradske i županijske službe danas pojačano čiste grad. Snijeg je počeo padati tijekom noći sa petka na subotu.

FOTO: 43 slike-čišćenje snijega u Vidu; 9 slika-sanjkanje u Tuzbelju 4.II.

 

11. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +3,5 do -3,2 stupnja C. Tijekom noći ponovo je počeo padati snijeg pa je jutros visina snijega u Vidu od 1.veljače bila 49 cm. U Metkoviću je do jutra palo novih dvadesetak cm snijega. Tijekom jutra zasjalo je sunce pa su se mještani dali na posao tj. čišćenju ulica dok su oni najmlađi uživali u zimskim radostima. U sklopu obilaska doline Neretve, župan Nikola Dobroslavić danas je obišao i područje grada Metkovića te Vid >>> foto

FOTO: 135 slika-kroz snježni Vid danas; 7 slika-veterani 4.gbr čistili snijeg; 22 slike-snježno u Kninu; Metković

 

12. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +1 do -5 stupnjeva C. Tradicionalno, na velikoj rivi osvanuo je Krnjo kojeg je vjetar prevrnuo. Tijekom protekle noći ponovo je počeo padati snijeg te se skupilo još 10 cm novog snijega što je ukupno 57 cm u 13 h. Danas su se i naši lađari, Domagojevi gusari, odazvali pozivu ravnatelja Ustanove sportskih objekata prof. Joze Bebića za čišćenje snijega sa gradske sportske dvorane. Prije nekoliko dana to su bili lađari Jerkovca i Crnog puta. Od najavljenih desetak na zbornom mjestu našla se samo četvorica i to Mate Volarević, Vinko Volarević, Matija Ilić i Hrvoje Marušić. Vatrogasnim vozilom preveženi su do dvorane a tamo su im se pridružili i veterani 4.gardijske brigade. Nakon nekoliko sati napornog rada, po treći put u samo tjedan dana površina od 2000 m²  bila je očišćena od snijega.  Ono što brine u ovom slučaju jest da oni koji dvoranu ponajviše koriste, dakle razni sportaši (među njima i naši malonogometaši) nisu se odazvali pozivima za skidanje snježnih naslaga koje su prijetile urušavanjem krovišta a samim tim i cijele dvorane. Neki iz Vida pitali su ovu četvorku što je to njima grad napravio pa idu čistit njihovu dvoranu? Takvi „slijepci“ namjerno zatvaraju oči pred onim što svatko normalan vidi u ovim ekstremnim uvjetima kojima su oboreni   pedesetogodišnji rekordi u količini snježnih padavina i niskih temperatura pa ne vide da je gotovo svaki dan iz grada upućen kakav takav stroj koji je po mjestu čistio ulice u svojim mogućnostima.

FOTO: 32 foto-vidonjci na čišćenju sportske dvorane; 66 slika-snijeg u Prudu danas; 1 slika-plakat Poklada Prud

 

13. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +3,3 do -5,6 stupnjeva C. Danas nije bilo padalina a u 13 h visina snijega u Vidu iznosila je 52 cm. Do sredine tjedna snijeg će se postupno topiti zbog sunca i pozitivne temperature.

FOTO: 60 slika-snježni Vid;

 

14. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +4 do -8,5 stupnjeva C. U školama na području grada Metkovića počela škola koja nije trajala od 3.veljače.

FOTO, www.metkovic.hr: foto1; foto2; foto3; i vijest: od 1. veljače, kada je snijeg počeo padati, u Metkoviću je palo oko 90 cm snijega, a ukupna količina otopljena snijega skupa s ledenom kišom iznosila je oko 170 l/m2. Prevedeno u snijeg to iznosi od 140 do 150 cm snijega. vijest2

 

15. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +4,6 (14h) do -9,5 (7h)stupnjeva C. Prošle godine na današnji dan u 6:45 h temperatura je bila +5,9°C, dok je u isto vrijeme ove godine bila -9,5°C, što je najniža temperatura zabilježena u Vidu od 2007. godine kada je u Vidu počelo mjerenje temperature s meteorološkom postajom. Ova zima postaje treća najhladnija od 1985. godine kada je Metković mjerio temperaturu od -12°C i prva po količini snijega. U Vidu je 12. veljače izmjereno 57 cm . Današnji dan četrnaesti je zaredom da je jutarnja temperatura bila ispod 0°C, toplije je bilo samo 1.veljače kada je minimalna iznosila +0,1°C. Prosječna temperatura za prvih 15 dana veljače iznosi -1°C (kada se računa min i max temperatura). Pred kraj ovog tjedna zima bi trebala popustiti pa će maksimalne temperature biti oko 10°C. Za daljnje razdoblje (kraj veljače i početak ožujka) postoji mogućnost da nam u goste ponovo dođe Sibirska anticiklona što bi značilo ponovni povratak zime u naše kraje, da li će se to dogoditi i da li će sredozemlje reagirati na način kako je reagiralo od početka mjeseca ostaje nam za vidjeti. Glibuša je gotovo cijela zamrznuta i jendeci.

Vijest sa www.metkovic.hr: Iako je termometar ponegdje pokazao i koji stupanj niže, jutros je u Metkoviću izmjereno rekordnih minus osam. Prema tome ova zima postaje treća najhladnija od 1985. godine.  Te '85. još se mnogi sjećaju iako je snijeg bio niži od ovogodišnjega. Zato je dvadeset devet dana temperatura bila ispod nule. Najniža službeno izmjerena bila je -12˚C, a u nekim dijelovima grada i niža. Taj dugotrajan led uništio je nasade mandarina u gornjoj Neretvi. Slijedi siječanj 2000. kada je dvadeset jedan dan temperatura bila ispod nule, a najniža izmjerena bila je -9,1ºC. Ako ostane na ovome mandarine će vjerojatno preživjeti jer preko dana bude iznad nule, samo će urod biti sigurno manji. Prema satelitskoj snimci kretanja naoblake već danas će nebo prekriti oblaci, a potkraj dana moglo bi biti i nešto snijega.

FOTO: 2 slike-snjegović na ljetovanju;  Metković.hr

 

16. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +8,8 do -1,5 stupnjeva C. U 30 sati gotovo 19 stupnjeva razlike (od -9,5 do +9). Tijekom noći napadalo je nekoliko novih cm snijega, vjerojatno i zadnjih ove zime. Danas je bio najtopliji dan ovih sniježnih nepogoda, tijekom dana bilo je vedro, sunčano i toplije.

Vijest Metkovic.hr: Župan Nikola Dobroslavić proglasio je elementarnu nepogodu za gradove Metković, Ploče i Opuzen te općine Kula Norinska, Pojezerje, Slivno i Zažablje. Radi se o šteti koju su pretrpjeli neretvanski poljoprivrednici, naročito oni koji se bave palsteničkom proizvodnom, dok će se razmjeri šteta na nasadima agruma vidjeti tek na proljeće. Sva gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda trebaju do 1. travnja Županijskom povjerenstvu dostaviti izvješća o štetama na poljoprivrednim kulturama.

FOTO: 75 slika-Vid pod snijegom; 40 slika-Metković pod novim snijegom; Metković-Krnjo

 

17. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +9,2 do -1,4 stupnjeva C. Dan je bio vedar i sunčan, gotovo bez vjetra. Ceste su prohodne. Kroz mjesto je otežano kretanje zbog velikih nanosa koji su nastali čišćenjem snijega u stranu ceste. Po gradu vatrogasci čiste snijeg sa pojedinih krovova koji predstavljaju opasnost za pješake. FOTO: nema

 

18. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +10,7 do -3,7 stupnjeva C. Nastavlja se povoljno vrijeme, sunčano i toplije sredinom dana. Jutarnje temperature ponovno ispod nule.

FOTO: 15 slika-čišćenje snijega

 

19. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od +5,3 do -1,5 stupnjeva C. Cijeli dan padala je kiša, unatoč tome led se sporo otapa. FOTO: nema

 

20. veljače 2012.: Na mjernoj postaji u Vidu, tijekom 24 sata temperatura se kretala od --- stupnjeva C.

FOTO:

 

 
 

Counter for Sites