->  žudije -> FOTO-žudije >>>  2006: Žudije u Vodicama-VL

18.04.2006

Skup žudija i folkloraša

VODICE Uskrsne pogače, obojena jaja, fritule, karitule, suhe smokve i šunka te prošek, vino i maraskino ponuđeni tisućama gostiju.

Žudije župe Vid u Vodicama, slika iz Večernjeg listaVODICE - Uskrsni doručak na Trgu dr. Franje Tuđmana u Vodicama okupio je jučer najviše sudionika i posjetitelja do sada. Čak je 400 pripadnika raznih kulturno-umjetničkih udruga, folklornih skupina i čuvara Kristova groba izvodilo svoj program. U vodičkim hotelima, marini i privatnom smještaju za Uskrs je prijavljeno čak dvije tisuće gostiju, a još su u organiziranim skupinama autobusima i automobilima stizali iz susjednih turističkih odredišta.

Otvorena sezona
Ovom manifestacijom i službeno je otvorena ovogodišnja turistička sezona rekla je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev nakon što je na nekoliko svjetskih jezika izražena dobrodošlica i čestitan Uskrs. Najveću pozornost izazivale su žene iz kulturne udruge Perlice koje su u narodnim nošnjama demonstrirale spravljanje vodičkih uštipaka karitula.

Ove su godine okupljenima na degustaciju ponuđene uskrsne pogače, obojena jaja, fritule, karitule, suhe smokve i šunka te prošek, vino i maraskino. Ovo je sedma godina što se izvodi manifestacija uskrsnog doručka u Vodicama te šesta godina smotre žudija i čuvara Kristova groba iz susjednih župa.

Uskoro i dokumentarac
Uz KUD Koledišće iz Jezera, KUD Vrlika iz Vrlike, klape Oršulice i Bunari iz Vodica, Vodičke perlice, Vodičke mažoretkinje, nastupili su čuvari Kristova groba iz Metkovića, Vida, Murtera, Promine, Slivna, Tisnog, Šepurina, Tučepa i Brela. Poslije uskrsnog doručka, u župnoj crkvi Sv. Križa žudije su upriličile poseban program koji je također izazvao veliku pozornost. Ovi običaji pobuđuju i veliku pozornost javnosti pa se za Uskrs u Vodicama našlo i mnogo turističkih novinara. Među njima bila je i ekipa HTV-a koja pod redateljskom palicom Vlatke Vorkapić već tjedan snima dokumentarni film o žudijama.

Žudijska služba u ovom mjestu ima zanimljivu prošlost. Otkad je 1905. ustanovljena, članstvo u njoj je svojevrsna nagrada i priznanje za odanost Župi i Vodicama, a Vodičani pričaju da je za komunizma često bila povod otkazima i slanju na prisilni rad, na tzv. dobrovoljne radne akcije.

 

 
  na vrh