->  zudije -> Festival žudija >>>  2009: 9. Festival žudija Knin

 

9.festival žudija-Knin 13.4.2009.godine.

>>>slike sa festivala: 111 slika i 198 slika

Deveti po redu, i treći izvan Vodica, festival žudija održan je u Kninu. Iz naše župe išla su tri autobusa sa žudijama, pučkim pjevačima i ostalim župljanima. Bilo je tu i gostiju iz susjedne župe koji su željeli s nama ići na ovaj festival. I dok je na Uskrs bio ugodan i lijep sunčan dan, na uskrsni ponedjeljak osvanuo je tmuran i kišovit. Kao da je to postalo pravilo. Skoro svake godine na festivalu žudija dočeka nas kiša, tako je bilo zadnjih nekoliko godina u Vodicama, zatim prošle godine na Prviću i ovaj put u Kninu. Jedini lijep i sunčan dan bio je 2007.godine kad je smotra održana u Vidu (koliko se sjećam).

Iz Vida smo krenuli ujutro u pet sati preko Podrujnice i Vrgorca gdje se uključujemo na autocestu kod Ravče. Kod Blata na Cetini zaustavili smo se na stajalištu da popijemo jutarnju kavicu i potom nastavljamo put do Dugopolja gdje izlazimo s autoceste i preko Sinja idemo za Knin. U Knin smo stigli oko 8.30 sati i razišli se po gradu. U jednom od kafića pala je i pjesma. Vrijeme u Kninu bilo je oblačno, bez kiše i malo prohladno. Prema programu, žudije su išle do dvorane srednje škole gdje su se presvukli i potom autobusom vratili do crkve svetog Ante. U 10.30 sati skupine su krenule prema glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića u centru grada gdje su se postrojile sve skupine, nakon čega je održana smotra koju su izvršili glavni pokretači festivala: vođe vodičkih i kninskih žudija u odorama te Šime Strikoman i Marko Marušić. U 11 sati skupine su u pratnji pučkih pjevača krenule glavnom prometnicom prema Trgu Oluje kod kružnog toka i potom prema tvrđavi gdje se odvijao glavni program. Na jednoj od tvrđavskih kaskada žudije su se postrojile na predviđenom mjestu za snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana. Nekoliko skupina iz Šibensko-kninske županije bilo je izdvojeno na jednom platou. Po završetku snimanja i slikavanja pojedinih skupina uz veliki jarbol sa hrvatskom zastavom, na mjestu gdje prvi hrvatski predsjednik dr Franjo Tuđman nakon oslobodilačke akcije Oluja 6.kolovoza 1995.godine podignuo hrvatsku zastavu žudije su sišle do pozornice.

Na pozornici središnjeg platoa potom je započeo program kojeg je vodio pjesnik Ante Nadomir Tadić-Šutra, inače autor pjesme „Stina pradidova“ koju izvodi klapa Intrade. U uvodu, dramski umjetnik iz Zagreba Tomislav Martić u ulozi Isusa i predstavnici žudija sa vodičkim žudijama u ulozi rimskih vojnika uprizorili su na tvrđavi čin pranja nogu 12-orici apostola i Muku Isusovu. Među tim apostolima bio je i naš župljanin Ante Ereš. Potom je svaka skupina u petominutnom prikazanju predstavila dio svojih uskršnjih običaja vezanih za padanje žudija/čuvara Kristova groba. Negdje sredinom programa počela je i malo jača kišica koja je rastjerala dio gledateljstva što ipak nije umanjilo značaj ove manifestacije. Na ovom festivalu predstavile su se ukupno 23 skupine, dio gotovo iz svih neretvanskih župa, jedna iz BiH –župe Svetog Mihovila iz Vareša koji već treću godinu sudjeluje i skupina iz župe Majke Božje Bistričke iz Marije Bistrice. Čuvare Krisotva groba iz župe Sv. Duha iz Tisnog i ove godine predvodio je Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije. Zanimljivo, iz obližnje zadarske županije nije bilo nijedne skupine gdje vjerojatno nema ovakvih običaja. Redoviti na ovim festivalima, i najstarije žudije u Dalmaciji, žudije župe svetog Ilije iz Metkovića nisu se pojavili na ovoj smotri.

Domaćini kninske žudije predstavile su se predzadnje a iza njih žudije župe svetog Nikole iz Metkovića koje su naredni domaćini. Tom prigodom uručena im je prijelazna statua Žudije izrezbarena od jednog komada maslinova drveta a dogradonačelnik Metkovića Mate Mustapić sve je pozvao iduće godine u Metković kojom prigodom je i otvaranje pastoralnog centra Oca Ante Gabrića u novoizgrađenoj crkvi. Organizatori su tom prilikom dodijelili i malenu repliku statue (koju je izradio Kaktus iz Metkovića) gradonačelnici Josipi Rimac-uručio Šime Strikoman, kninskom gvardijanu fra Petru Klariću statuu je uručio Marko Marušić a vođi domaćih kninskih žudija Draženu Jurkoviću statuu je uručio vođa vodičkih žudija Luka Lipić. Skupina iz župe Majke Božje Bistričke, odjeveni u živopisne odore stare hrvatske garde, ispalili su plotune iz svojih kubura kao što to i čine na Uskrs u svojoj župi.

Domaćini su uz potporu Hrvatske vojske pripremili za sve sudionike i goste 1000 porcija fažola. Mi smo, prema unaprijed dogovorenom, odmah po završetku programa produžili za Čavoglave gdje nas je dočekao župnik župe svetog Ilije-Kljaci fra Ilija Mikulić (rodom iz Metkovića) sa svojim župljanima ispred prelijepe crkve Hrvatskih mučenika. U unutrašnjost još nedovršene crkve natiskalo se mnoštvo mještana kojima su don Stanko i Marko Marušić predstavili naše uskršnje običaje a žudije su izvele i program smjene žudija i padanja. Domaćini su bili oduševljeni našim žudijama a na kraju su se slikavali s njima. Kako je vani padala kiša, unutra smo postavili nekoliko stolova koje smo dovezli sa sobom i iznijeli hranu i piće koju smo donijeli (pečenu gudicu). Domaćini su nas također počastili pićem i kolačima. Kad smo se pogostili i počistili za sobom krenuli smo kući. Preko Klisa na Dugopolje te na autocestu. U Vid smo stigli oko 20.30 sati.

 

IX. FESTIVAL ŽUDIJA-Knin 13.travnja 2009.godine

Sudjelovale 23 župe:

Našašća Svetog Križa-Vodice, Svetog Nikole Biskupa-Metković, Svetog Stjepana Prvomučenika-Vlaka, Uznesenja Marijina-Prvić Šepurine, Svetog Duha-Tisno, Svetog Mihovila-Oklaj-Promina, Presvetog Trojstva-Rogotin, Srca Isusova i Marijina-Vidonje-Mlinište, Svetog Ante Padovanskog-Knin, Snježne Gospe-Vid, Svetog Martina-Sumartin, Svetog Stjepana Prvomučenika-Brela, Svetog Franje Asiškog-Imotski,Svetog Mihovila-Vareš (BiH), Svetog Stjepana Prvomučenika-Opuzen, Uznesenja Blažene Djevice Marije-Katuni-Kreševo, Svetog Ante Padovanskog-Komin, Gospe od Ružarija-Vrlika, Uznesenja Blažene Djevice Marije-Baška Voda, Svetog Franje-Betina, Svetog Jurja Mučenika-Desne, Gospe Karmelske-Bagalovići, Majke Božje Bistričke-Marija Bistrica.

 

Redatelj: Šime Strikoman

 

Organizatori:

Dražen Jurković, Luka Lipić, Marko Marušić, Župa Svetog Ante Knin, Grad Knin

Poseban gost: Tomislav Martić dramski umjetnik iz Zagreba

 

  >>>program festivala 

 
  na vrh