->  Žudije -> FESTIVAL žudija>>> Sastanci, Vodice, studeni 2011

 

26.XI.2011.-Sastanak za 12.festival žudija

Txt i foto: Marko Marušić

U Vodicama je održan zadnji sastanak pred 12.festival, kako je bilo i uobičajeno ranijih godina. Domaćin nakon pripreme organizacije pred kraj godine saziva sve sudionike i upoznaje ih sa scenarijem  festivala. Sastanku je nazočilo 28 osoba predstavnika 19 župa. Skup je na početku blagoslovio župnik  Vodica don Franjo Zasnović te se pristupilo evidentiranju prisutnih. Nakon toga Šime Strikoman je naveo satnice i mjesta događanja pojedinih radnji 12.festivala koji će se održati u Vodicama na uskrsni ponedjeljak iduće godine: 

v     8:30 kraći sastanak zapovjednika.

v     9:00 sv Misa u crkvi Našašća Svetog Križa

v     10:00 na trgu Bunari „Uskrsni doručak

v     10:45 na malom  mulu smotra Žudija.

v     11:00-11:20 procesija do mjesta održavanja festivala i otvaranje sajma župa.

v     11:30 snimanje milenijske fotografije sudionika (u obliku  žudijske kacige)

v     12:00 – 14:00 festivala (na trgu kod spomenika, svaki sudionik ima 3 minute).

v     14:00 domjenak sudionika

 

Kako je ovo drugi sastanak u Vodicama i nekih većih izmjena na prethodni plan nije bilo, većina se složila sa ovim scenarijem. Jedina ženska predstavnica župa  gospođa Mladenka Gruica iz župe svetog Luke Evangeliste  Sitno Gornje primijetila je na prošlogodišnjem  festivalu kako župe koje više godina sudjeluju i ne daju baš veliku pažnju onima koji izvode svoju točku, te da se iz okolnih ugostiteljskih objekata čula dosta glasna glazba. Nakon toga sugerirano je svim zapovjednicima i vođama čuvara Kristova groba kao i njihovih sumještana da poštuju svakog izvođača te se dolično ponašaju ma gdje se god nalazili u tom trenutku, jer svaki ispad pojedinca bacio bi ljagu na sve sudionike. Domaćin je upoznao nazočne kako u ugostiteljskim objektima na mjestu održavanja festivala za to vrijeme neće puštati glazbu.

        Poslije se pristupilo raspravi  po drugoj točci dnevnog reda : REDOSLIJED  DOMAĆINSTAVA.

Ovim prvim šestogodišnjim ciklusom nakon što je festival pošao u goste po župama sudionicama  završen je i prvi dio plana domaćinstava, stoga se još jednom provjerila statistika sudioništva (lista u prilogu, PDF). Kriteriji poput godine priključenja, redovitost nastupa, broj nastupa i organizacijskih sposobnosti utvrđen je poredak domaćinstava za sve do sada  aktivne sudionike. Neke župe koje su u samim počecima bile dio  ove manifestacije  u međuvremenu su istupile i ne žele dalje sudjelovati te nisu ni uvrštene u ovu listu kojom su se domaćinstva podijelila do 2038 godine (popis domaćinstva). Ukoliko ne bude nekih novih župa počeo bi se obnavljat ciklus iz početka.  

Svojom nazočnošću na ovom sastanku  festivalu su se pridružile dvije nove župe i to obje koje slave  UŽAŠAŠĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE (Velika Gospa) Tribunj  i Dusina.

 Na kraju svima se obratio profesor Gardijan, zamolivši ih da ustraju na očuvanju ove vjerske i kulturne baštine te da svi za svoju župu napišu sve vezano za običaje i nastupe na festivalu kako bi se mogla u skoro vrijeme izdati knjiga ili  monografija festivala. Ne napisano nije ni postojalo, slijedom toga i Strikoman je skrenuo pozornost na tekstove koje  čita voditelj  a dostavile su ih same župe,  neka ih provjere, obnove, nadopune te da svakako uz  Čuvare povedu bar jednog pučkog pjevača iz svoje sredine kako bi ugođaj prikazivanja običaja bio što  uvjerljiviji.

 Nakon sastanka domaćin je sve odveo na ručak  u moto kamp kod  BUMBE  pod Okitom.

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

prid Sunčanim satom u prančijoku na sastanku
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
sastanak dame iz Sitna Gornjeg

Debtanti: prvi s lijeva

 Tribunj, s desna Dusina

 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
      Sudionici sastanka bajker Žuti
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
ručak kod BUMBE
Click to enlarge