Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 11 >>> Milenijsko fotografiranje župe

 

MILENIJSKO FOTOGRAFIRANJE  ŽUPE

            U listopadu 2005. godine u Vid je svratio gospodin Šime Strikoman. U cjelodnevnom druženju koje je proteklo u vožnji lađom, obilasku arheoloških lokaliteta i naravno sve smo to začinili neretvanskim specijalitetima. Načeli smo  temu o snimanju zajedničke fotografije svih župljana na jednome mjestu. Naime gospodin Strikoman je poznati snimatelj  koji pravi čuvenu seriju milenijskih skupnih fotografija cijelih gradova, mjesta i raznih društava. On je dao svoju viziju mogućeg snimanja. S tim smo se rastali. Nakon toga nekoliko smo puta razgovarali i razmijenjivali ideje. On je obećao da će posjetiti ovaj kraj i to sa vodičkom atrakcijom: Žudijama i Klapom «Bunari» koju čine članovi Žudija.  Početkom veljače 2006. godine na povratku iz Dubrovnika posjetili su naše mjesto i župu. Nastupili su u župnoj crkvi, pokazali dio svojih običaja i pjevačke mogućnosti svoje klape.

            Još jednom obišli smo sva moguća mjesta gdje bi se mogla snimiti skupna fotografija. Konačno smo se dogovorili da to bude prostor oko Domagoja i župne crkve. Kao i i sve dosadašnje njegove fotografije i ova će imati svoju posebnu temu. Kako su u spomenik, uz kneza Domagoja, ugrađeni i njegovi strijelci, dogovorili smo se, da lukovi i strijele budu taj prepoznatljivi detalj. Strikoman je zamislio, da svi naprave luk i strijelu te tako statiraju za snimanje. Luk nema neke zadane mjere već samo savijena mladica jasena, napeta konopčićem. Snimanje će biti početkom kolovoza, a najvjerovatnije 06.kolovoza ( nedjelja) u popodnevnim satima.

            Ovoj bi se akciji svakako trebali odazvati. Svi imamo fotografije  cijelih obitelji, sa radnog mjesta, sportskog društva i slično, ali cijela župa na jednom mjestu i to snimana od takvog majstora kao što je gospodin  Strikoman, to sigurno imaju rijetki. On je već ušao u povijest svojim radom, a mi koji živimo na poviješću obilježenom mjestu učinimo nešto za povijest. Svi u brdo, usijecimo nekoliko mladica  za sebe i za one koji ne mogu ići u brdo i pripremimo ih za snimanje.

Marko Marušić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Župnik:

Uvodna riječ

Branko Ilić

Povijesni prikaz o neretvanskoj bolesti

Branko Ilić:

Mjesto Vid-okrug Metković

Jakov Vučić:

O staroj kapelici Sv. Paška

Don Stanko Vrnoga

Mlada misa

Branko Ilić:

Ptičija gripa

Don Stanko Vrnoga:

Kršteni u 2005.godini

Vjenčani u 2005.god.

Umrli u 2005.godini

Branko Markota:

Kronološki pregled zbivanja u 2005. u župi

Marko Marušić:

Vidonjci-reprezentacija grada...

Branko Markota:

9.memorijalni turnir Ante Taslak

Branko Markota:

8.maraton lađa-poredak, veslači

Marko Marušić:

Milenijsko fotografiranje župe

Branko Markota

Velika pučka fešta u Vidu

Žarko Markota

Župljani u inozemstvu

Ivan Marušić

Obnova Domagojevih strijelaca

Iva Marušić

Ja sam mlada: ja hoću život pun...

DJEČIJI KUTAK

--------------------------------

Žarko Markota

Pregled dnevnih temperatura u Vidu 2005.