Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

 

 

->  List župe >>> Broj 14

 

ISSN 1331-9345 

Broj 14 - travanj 2009.godine

 

 

      

Cijeli broj u PDF formatu možete downloadati

>>>ovdje  (1,18 MB)

 

Lektorirala: Katica Pejar

Uredili: don Stanko Vrnoga, Jakov Vučić i Melani Tolj

Izdaje: Župni ured Vid

Fotografije: Ivo Veraja, Marko Marušić, Branko Markota i Vicko Marušić

Tisak: Tiskara PLEĆAŠ-Metković

 

Naslovna stranica: Bratimi Župe Vid iz 1930-ih godina

Zadnja stranica: Betonski radovi na krovištu crkve u Prudu.

Tiskanje ovog broja lista podpomogli su: don Nedjeljko Kešina i Tiskara PLEĆAŠ iz Metkovića

 


UVODNA RIJEČ

 

Uvijek je bilo rodnih i nerodnih godina, sitih i gladnih. I sveti Pavao piše u poslanici Filipljanima: „Znam i oskudiijevati, znam i obilovati! Na sve sam i svašta navikao: i sit biti i gladovati. Sve mogu u Onome koji me jača. Ipak lijepo je od vas što ste sa mnom podijelili moju nevolju“ (Fil 4,12-14). Nekada su oskudice ovisile o kiši, suši, krupi, požarima, poplavama, bolestima ljudi i plodova, i svim drugim prirodnim nepogodama. Jer su krize nastajale od prirodnih nepogoda, zato nikada nisu zahvaćale čitav svijet, sve narode, nego samo pojedine krajeve. Zato su mogli pomoći jedni drugima. Sveti Pavao je zahvalan stanovnicima Filipa što su mu u oskudici pomogli, priskočili mu u pomoć.

Sadašnja financijska kriza u svijetu nije kao što su krize bile nekada. Ovu nisu izazvale prirodne nepogode. Ova je namjerno izazavana. Izazvala je ljudska pohlepa. Ljudska pohlepa nema mjere ni granica. Ljudsko srce je jama bez dna. Nikad mu dosta. Iznad svega mu je vlastita korist. Pohlepno srce ne vidi tuđunevolju i bijedu. Zato je, ako takvima treba, barel nafte jedan mjesec 150 dolara, a par mjeseci kasnije 40 dolara. To je rezultat ne potrebe, nego pohlepe. Ispred ekonomske krize je kriza duha, kriza poštenja, kriza duhovnih vrjednota. Ekonomska kriza je samo posljedica duhovne krize. Ne treba kukati. Uzalud je liječiti posljedice. Treba liječiti uzrok krize. Uzrok je u dušama. Ljudske duše treba liječiti od pohlepe i svih iskrivljenih vrijednosti. Trebamo početi svatko od sebe. Drugoga puta nema. Nemam pravo druge kritizirati ako nisam sebe stavio u red.

Sada je Korizma. Pravo vrijeme za počistiti svoju kuću. Učinimo to, počistimo je, i tada će nam Uskrs biti sretan. Ovim mislima svima želim: Sretan Uskrs!

 

Župnik

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Župnik:

Uvodna riječ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

impressum (kontakt) * © www.vid.hr  * mapa weba

prilagođeno rezoluciji 1024*768