Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

 

 

->  List župe -> Broj 6 >>> Iz života naše župe 1/2

 

Iz života naše župe

           

Početak 2002. godine i kraj prošle obilježen je velikim hladnoćama. Kod nas nije bilo snijega, a u drugim krajevima ga je bilo mnogo. U okolici Sinja je padao bez prestanka 3o sati. U crkvama je jako hladno. U Prudu u crkvi se temperatura spustila na + 1 C. Parafinsko ulje se smrzlo u svijećnjacima. U Vidu se u crkvi temperatura spustila na + 6 C.

*********

            10.03. u župnoj crkvi u Vidu se sastala komisija za unutarnje uređenje župne crkve. Sa strane Nadbiskupije su bili prisutni liturgičari: Dr. don Marin Škarica i Mr. fra Marko Babić, te arhitekt iz Dubrovnika Nikola Brbora i ing. Miro Vrnoga iz Metkovića. Složili su se kako bi trebalo urediti unutarnjost župne crkve, a arhitekt Brbora  je preuzeo na sebe dužnost, da će on izraditi projekt. Ova se stvar oteže već više godina. Bilo je do sada više stručnjaka koji su davali svoja idejna rješenje za uređenje unutrašnjosti crkve, ali im ih nisu prihvatili liturgičari.

*********

                        Uskrsni dani. Za vrijeme uskrsne ispovijedi, vrijeme je bilo ugodno, mislim, da se radi toga na dan uskrsne ispovijedi, ispovjedilo nešto više osoba nego drugih godina. U Vidu se ispovjedilo 248 osoba, a u Prudu 175. Dvadesetak bolesnika je ispovjeđeno u kućama, nešto se ispovjedilo druge dane prije obreda. Sve ukupno malo više od 5oo, a župa broji 1125 duša. Moglo bi i više!

            U Velikom tjednu je crkva bila dobro posjećena. Čuvari Božjeg groba su bili: Pero Volarević Radin («Delijin») je bio zapovjednik. Stražari su bili: Željko Markota, Miće Suton, Miro Matić, Mate Volarević Vinkin,Toni Klobučić, Marko Marušić, Branko Markota Žarkin, Tomo Ramić Vladin, Mario Marušić, Nedjeljko Marušić, Josip Vuletić

 i Ante Volarević.

            «Apostoli» su bili: Ante Marušić  Andrijin, Nedjeljko Marušić Denisov, Zvonimir Taslak, Petar Volarević i Vedran Volarević iz Pruda. Iz Vida su bili: Marin Boras, Dragan Brnas, Leo Ilić, Domagoj Kešina, Vlado Ramić, Ante Suton i  Josip Suton.

*********

            Blagdan sv. Leopolda – 12.05. Ove godine blagdan je bio u nedjelju. Radi toga je mnogima  zgodnije doći, ali župnicima je nezgodno. Oni moraju imati nedjeljne mise u  svojim župama. Tako je ovu godinu bio s nama samo don Jurica Petković župnik Marine u šibenskoj biskupiji. On je rodom iz Pruda.

            Početkom 1996. godine skupština Dubrovačko- neretvanske županije je uzela sv. Leopolda za zaštitnika županije. Županijska komisija je izradila idejno rješenje za barjak županije. Ove godine 20. siječnja je barjak bio svečano blagoslovljen u kapucinskoj crkvi u Dubrovniku. Barjak je sa obje strane isti, a prikazuje ovo: na lijevoj strani je lik sv. Leopolda iz kojeg isijavaju svijetle zrake. U platno je utisnut županijski grb. Sa desne strane je natpis: SVETI LEOPOLD BOGDAN MANDIĆ ZAŠTITNIK DUBROVAČKO- NERETVANSKE ŽUPANIJE.  S gornjeg kraja spuštaju se niz barjak dvije trake na kojima piše: ŽUPANIJA DUBROVAČKO- NERETVANSKA na jednoj traci, a na drugoj piše: SVETI LEOPOLDE MOLI ZA NAS!

 

LEDENA  GOSPA – 05.08.

            Prva sveta misa je bila u jutro u 5 sati. Mislio sam da je to rano, ali sam se prevario. Crkva je bila gotovo puna. I domaći i strani vole ranije doći k misi. Domaći vole radi gostiju koje će taj dan imati, a strani vole doći po hladu obaviti svoj zavjet i ići po hladu svojim kućama. Misu je imao don Srećko Majić. Od 4,30 ispovijedali su don Srećko Majić i don Bare Plećaš. Nešto kasnije im se pridružio i don Filip Pavić. Druga misa je bila u 7 sati. Misu je imao župnik, a djeca su preko mise pjevala i čitala. Procesiju i svečanu svetu misu u 9,30 predvodio je i propovijedao don Stipe Ljubas, župnik župe Kraljice Mira u Makarskoj. Propovijedao je lijepo i sadržajno i govornički. U kocelebraciji su sudjelovali bivši župnici župe Vid: don Mate Selak i don Jure Marasović, te don Bare Plećaš i don Damjan Raguž – župnik Studenaca i domaći župnik.

            Kip su u procesiji nosile djevojke: Ivana Marević, Jelena Matić, Ivana Marušić, Mara Volarević, Zorana Volarević i Ana Vučić.        

*********

HODOČAŠĆE U VEPRIC – 07.09. To je već od davnine uhodano hodočašće. Polazi se poslije ručka i vraća se kasnije istu večer. Bilo nas je iz župe u dva autobusa i osobnim kolima oko 130 osoba. I kad nije bilo prijevoznih sredstava kao danas naši stari su išli na hodočašće u Vepric. Tako su naši stari iz cijele Neretve, prigodom proslave tisućugodišnjice krunjenja kralja Tomislava 1925. godine, unajmili parobrod   i  iz Metkovića pošli na hodočašće u Vepric. Tom zgodom su na zid kapelice uz samu špilju postavili ovu ploču i natpis:

            TISUĆ LJETA SVOJE KRALJEVINE

            SPOMEN SLAVEĆ I SVETE GODINE

            NERETVANI, HRVATI, KRŠĆANI,

            U VEPRICU PRED GOSPOM SABRANI

            POD NJENU SE OBRANU STAVLJAJU

            SPOMEN-PLOČU OVU OSTAVLJAJ

                                   5-7-1925.

   *********

            21.09.2002. godine u Zagrebu je položio doživotne redovničke zavjete Josip Kešina Martinov i Nede r. Taslak. On se rodio u Australiji. Roditelji su mu iz naše župe. Ovdje mu, žive među nama, baba (majkina majka) Mara Taslak ud. Mije, majkina sestra Ivanka udata Boras, ujna Smiljanka sa djecom u Pločama, časna sestra Paula, klarisa, majkina sestra u Splitu.... Na jesen bi, ako Bog dade, trebao primiti đakonat, a na ljeto 2004.godine svećenički red.

*********

GODINA ŽUPE – 13.10.- proslava u Solinu

           

Na svečanost u Solin išli smo u dva autobusa. Nedjeljne mise, za one koji nisu mogli ići u Solin, bile su u subotu na večer. Kao što je obitelj osnovna stanica ljudskoga roda, tako je i župa osnovna stanica Crkve. Župa je kao jedna veća obitelj. Tako se obično kaže. To bi i morala biti, ali na žalost u životu nije baš tako.  Nekada, kad su se u našim župama osnivale pojedine bratovštine, barem za neko vrijeme, dok su se bratimi držali svojih pravila, župa se osjećala kao jedna zajednica. Na godišnjim skupštinama se i raspravljalo najviše  o problemima u župi, posebno, ako je bilo potrebno, o problemima pojedinih obitelji. Redovito su to bili socijalni problemi o kojima se najviše razgovaralo.

 

Stranica 1  >> 2  


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

Jakov Vučić: Zvona i zvonici u župi  Vid

Don Ante Jurić: Početak školstva u Vidu

Ivan Volarević:

Moj Križni put

Žarko Markota: Sijelo i svadbeni običaji

Ante Pejar: Toponimi s područja naše  župe

Don Stanko Vrnoga:

Iz života župe

Don Stanko Vrnoga:

Prvopričesnici

Don Stanko Vrnoga: Krizma-15.6.2002.g

Don Marin Škarica:

Don Ante Vojnović zlatomisnik

Branko Markota:

Peti maraton lađa

Ante Vučić: Memorijalni turnir "Ante Taslak"

Don Ante Vojnović:

O duhovnim zvanjima

Sestra Natanaela:

Karmelsko zvanje

Ivan Kešina:

Svijet je lijep

Mira Kešina:  Sv. Vidu

Hirundo: Majka

 

Foto zanimljivosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prilagođeno rezoluciji 1024*768