Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

 

 

->  List župe -> Broj 6 >>> Krizma

 

Krizma – 15.06. 2002. godine

Krizma je, ali je i blagdan sv. Vida. Svetac jako drag. Život je dao za Isusa u mladenačkoj dobi. Još pravo ni mladić nije postao. Svaku godinu je blagdan sv. Vida najposjećeniji blagdan u župi. Ovu godinu, čini mi se, nije bilo tako. Ne samo na blagdan sv. Vida nego i na blagdane sv. Ante na Ograđu, a tako i na blagdan sv. Ivana Krstitelja i na Dragoviji i u Prudu bilo nas je osjetno manje nego drugih godina. Istina je da su bile velike vrućine, ali ne bih tvrdio da je to jedini razlog. Krizmao je Msgr. Ante Jurić, nadbiskup u miru. Propovijedao je vrlo lijepo. U koncelebraciji su sudjelovali: Don Bariša Plećaš- župnik Vidonja, don Ivan Kešina – prof. u sjemeništu, don Augustin Radović – župni vikar u župi sv. Nikole u Metkoviću i župnik Vida. Don Jozo Pavić, nadbiskupa je dovezao i preko mise bio na raspolaganju za ispovijed.. Krizmanici su bili ovi:    1.Boras Ljubica, 2.Ilić Dražena, 3.Jurišin Frane, 4.Kešina Ivan, 5.Kešina Krešimir, 6.Kešina Marija, 7.Kešina Vlaho, 8.Lonac Pero, 9.Marević Ivana, 10.Marušić Petar, 11.Matić Jelena, 12.Musulin Dragan, 13.Pehar Mario, 14.Ramić Ante, 15.Šiljeg Ana, 16.Šimrak Branimir, 17.Talajić Jelena, 18.Taslak Pavo, 19.Volarević Dragana, 20.Volarević Josip, 21.Volarević Marin. Popovac Anđelika se krizmala u Metkoviću. 

Da obred krizme bude što svečaniji pobrinuli su se sami krizmanici. Na početku mise je nadbiskupa pozdravio Marin Volarević ovim riječima:

Dragi oče nadbiskupe!

Svjesni smo da ste ovdje radi nas krizmanika. Meni je pripala čast da Vas pozdravim i od srca Vam poželim dobrodošlicu.

Dok danas radosna srca i puni mladenačkoga poleta sa vjerom pristupamo sakramentu Potvrde u kome ćemo primiti Duha Svetoga, znamo da ne možemo dokučiti veličinu Božje ljubavi i dara koji ćemo primiti. U ovom sretnom trenutku naša su srca ispunjena neizmjernom radošću i zahvalnošću Bogu.

Da smo mi sada ovdje zahvaljujemo najprije Trojedinome Bogu za sve darove i milosti koje nam je do sada dao ili će nam ih dati. Hvala mu što nas je pozvao iz ništavila i dao nam dar života. Hvala roditeljima za ljubav koju su nam poklonili. Hvala učiteljima i vjeroučiteljima koji se trude da nam pomognu steći nova znanja da postanemo što korisniji članovi domovine i ostvarimo dublji i prisniji život sa Bogom i ljudima. Hvala našim kumovima koji će biti uz nas u ovom svečanom trenutku i za jedno novo prijateljstvo koje će nas od sada povezivati. Hvala i svećenicima koji su došli da uveličaju naše slavlje. Svjesni smo da  ne možemo postati zrele i odgovorne osobe bez pomoći svih. Zato hvala svima.

Vama posebno hvala, jer ćemo preko polaganja vaših ruku primit Duha Svetoga. I završavam nečijom pjesmom:

            "Zato svaka Vas pratila sreća,

            blagoslov kodgod pošli,

            a mi Vam kličemo sretni:

            Pastiru naš, dobro nam došli!"

Vaši kizmanici!                                                                                          (Marin Volarević)       

 

Kip sv. Vida u procesiji su nosili: Krešimir Kešina, Vlaho Kešina, Josip Volarević, Dragan Musulin, Ante Ramić i Branimir Šimrak.  Misna čitanja su čitale: Ljubica Boras i Marija Kešina. Pripjevni psalam su pjevali: Ivana Marević i Petar Marušić. Molitvu vjernika su predmolili: Ana Šiljeg i Pero Lonac. U ime krizmanika buket cvijeća je nadbiskupu dala Jelena Talajić.


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

Jakov Vučić: Zvona i zvonici u župi  Vid

Don Ante Jurić: Početak školstva u Vidu

Ivan Volarević:

Moj Križni put

Žarko Markota: Sijelo i svadbeni običaji

Ante Pejar: Toponimi s područja naše  župe

Don Stanko Vrnoga:

Iz života župe

Don Stanko Vrnoga:

Prvopričesnici

Don Stanko Vrnoga: Krizma-15.6.2002.g

Don Marin Škarica:

Don Ante Vojnović zlatomisnik

Branko Markota:

Peti maraton lađa

Ante Vučić: Memorijalni turnir "Ante Taslak"

Don Ante Vojnović:

O duhovnim zvanjima

Sestra Natanaela:

Karmelsko zvanje

Ivan Kešina:

Svijet je lijep

Mira Kešina:  Sv. Vidu

Hirundo: Majka

 

Foto zanimljivosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prilagođeno rezoluciji 1024*768