Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

 

 

->  List župe -> Broj 6 >>> Don Ante Vojnović

 

Don Ante Vojnović – zlatomisnik

U subotu 06. srpnja u kapeli Nadbiskupijskog svećeničkog doma u Splitu proslavio je 50. obljetnicu svećeništva svećenik splitsko-makarske nadbiskupije don Ante Vojnović. U koncelebriranoj misi sudjelovalo je više svećenika i nadbiskup u miru mons. Ante Jurić. Prigodni nagovor o liku i ulozi svećenika u Crkvi održao je don Marin Škarica.

Istaknuo je da svećenik u Crkvi nastavlja djelo Krista svećenika, proroka i kralja. Krist se služi darovima svećenikova uma, srca i tijela da bi po njemu i danas prolazio zemljom čineći dobro. Zahvalio je zlatomisniku u ime svih župa gdje je djelovao za sve dobro koje je učinio i za sve darove Božje milosti, koje je Bog preko njega dijelio. Na kraju mise je i nadbiskup u miru mons. Ante Jurić izrekao svoju zahvalu jubilarcu u ime nadbiskupije za njegov savjestan i požrtvovan rad na svim župama i zaželio mu da nastavi i dalje činiti dobro.

Zlatomisnik je rođen u Dućama u poljičkom dekanatu 14. prosinca 1926. kao prvo od devetero djece od oca Filipa i majke Mande r. Brničević. Teologiju je završio u Splitu. Za vrijeme služenja vojnoga roka u blizini Bugarske granice od velike studeni i smrzavanja teško se razbolio, a posljedice toga nosi sve do danas. Za svećenika ga je zaredio biskup dr. Kvirin Klement Bonefačić 06. srpnja 1952. u katedrali sv. Duje u Splitu. Svećeničku službu vršio je u župama: kapelan u Omišu i Muću Donjem, župnik u Vidu kod Metkovića, gdje je nastavio gradnju velike crkve, zatim u Kaštel Gomilici, gdje je za župnu kuću kupio i preuredio jednu siromašnu seosku kuću i obnovio svetište Gospe od milosti na Miloj gori. Nakon toga postaje župnik u Katunima-Kreševu, gdje je u 11 godina svoga župnikovanja dovršio i posve uredio veliku crkvu, koja je bila započeta prije Drugoga svjetskoga rata i podigao kameni dio zvonika. Iz Katuna-Kreševa ide za župnika u Sitno Donje, gdje ostaje 14 godina te preuređuje župnu crkvu, podiže novi zvonik, elektrificira zvona i dovršava novu župnu kuću. Zadnja župa je Slime u omiškom dekanatu, gdje također podiže novi zvonik, te gradi garažu i dvoranu uz župnu kuću i cijeli prostor oko kuće ograđuje kamenim zidom.

Očito je da je zlatomisnik svagdje gradio, dograđivao i preuređivao. Ali ono što je još važnije, jest da se neprestano trudio da bude vjeran svome svećeničkom zvanju i revan i u naviještanju radosne evanđeoske poruke.  Neumorno i zanosno je gradio živu Božju Crkvu u dušama svojih vjernika. Stoga su ga ljudi poštivali i cijenili kao dobra svećenika i čovjeka.

Sada je u stanju mira i živi u nadbiskupijskom svećeničkom domu u Splitu. Don Marin Škarica

 

Don Ante Vojnović je bio župnik naše župe Vid od 09.02.1955. – 30.01.1961. godine. Zlatomisniku čestitaju župljani i župnik. I neka ga Bog još poživi i za nas moli! Don Ante SRETNO!

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

Jakov Vučić: Zvona i zvonici u župi  Vid

Don Ante Jurić: Početak školstva u Vidu

Ivan Volarević:

Moj Križni put

Žarko Markota: Sijelo i svadbeni običaji

Ante Pejar: Toponimi s područja naše  župe

Don Stanko Vrnoga:

Iz života župe

Don Stanko Vrnoga:

Prvopričesnici

Don Stanko Vrnoga: Krizma-15.6.2002.g

Don Marin Škarica:

Don Ante Vojnović zlatomisnik

Branko Markota:

Peti maraton lađa

Ante Vučić: Memorijalni turnir "Ante Taslak"

Don Ante Vojnović:

O duhovnim zvanjima

Sestra Natanaela:

Karmelsko zvanje

Ivan Kešina:

Svijet je lijep

Mira Kešina:  Sv. Vidu

Hirundo: Majka

 

Foto zanimljivosti

 

 

 

prilagođeno rezoluciji 1024*768