Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 8 >>> Izložba kipova * Promocija knjige

 

IZLOŽBA KIPOVA U SPLITU

Utorak 4.svibnja, u Splitu u Galeriji umjetnina, pod nazivom "Splitska siesta naronskih careva" otvorena izložba kipova pronađenih u Vidu. Izložba će trajati od 5. svibnja do 15.lipnja. Potom slijede: Ashmolean museum u Oxfordu od 6.srpnja-17.listopada; Barcelona od 4.studenog 2004. do 30 . siječnja 2005.g. u Institut de cultura: museu d'historia; Vatikan i Zagreb 2005.g.

Pred velikim brojem nazočnih, izložbu je otvorio izaslanik ministra kulture RH, uz uvodni govor Emilia Marina te gradonačelnika Splita. Tom prigodom organiziran je i domjenak za sve nazočne uz "plodove prirode iz Vida" (citat Emilia Marina): pršut, domaći kruh ispod peke, domaći sir iz mišine te domaće crno i bijelo vino. Otvaranju su nazočili i naši mještani koji su stigli autobusom. Prije toga obišli su izložbu u čast Svetog Dujma u nadbiskupskom sjemeništu.

Preuzeto s web stranice:

http://free-du.hinet.hr/domagojevi-gusari-vid


 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

 KATASTARSKA MAPA: MJESTO VID, OKRUG METKOVIĆ, 1836. g.

 

            Dana 16.svibnja u osnovnoj školi  u Vidu u nazočnosti autora, gostiju i mještana Vida predstavljena je knjiga "Katastarska mapa: mjesto Vid, okrug Metković 1836. godine".

 

Autori knjige su Ivan Gabrić, mr. sc. Branko Kaleb i Slavko Ražov. Uz navedene u projektu su sudjelovali i Ivana Čubela (Prijevod dokumenata s talijanskog), Ratko Krstičević (urednik) i Zlata Ražov (lektura i korektura). Izdavači su Ogranak matice hrvatske u Metkoviću i Državni arhiv u Zadru, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Na samom predstavljanju nazočnima su se obratili Ivan Gabrić, Slavko Ražov, Branko Kaleb i Stjepan Ćosić

Inicijativa za izradu ovog vrijednog djela potječe od Branka Kaleba inače rodom Vidonjca. Autori su na knjizi radili više od četiri mjeseca. Uz izvrsne fotografije katastarskih mapa koje su ujedno i najvrijednije što ova knjiga donosi u knjigu je uvršteno i više autorskih tekstova te prijevod dokumenata koji se odnose na ove mape.

Na početki treba ukazati na pogrešku koja se potkrala u samom naslovu knjige koji je umjesto Katastarska mapa: mjesto Vid, okrug Metković trebao glasiti Katastarska mapa: mjesto Vid, okrug Split. Knjiga počinje zanimljivo sročenim proslovom iz pera Branka Kaleba. Slijedi sažet tekst o povijesti Neretve i Vida kog je autor Ivo Gabrić. Zbog niza pogrešaka, krivo navedenih povijesnih činjenica i nespretne uporabe stručnih termina tekst treba uzeti s rezervom. Iduće stranice posvećene Austrijskim katastrima sela Vid napisao je Slavko Ražov. Tekstualni dio knjige završava dokumentima koje je na hrvatski prevela Ivana Čubela. Sav trud koji je autorica uložila, vrijedan je hvale. Ipak, nužno je navesti i manju zamjerku. Naime dio prezimena koja se javljaju u spomenutim tekstovima krivo su prevedena.

Na kraju uz već spomenute nedostatke treba istaknuti kako je ova knjiga svakako vrijedan doprinos poznavanju i daljnjem proučavanju prošlosti našeg sela.

 

Jakov Vučić

 

 

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Dr. don Slavko Kovačić:

Stanje duša u Vidu

Don Stanko Vrnoga:

Statistika župe

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Vidak Taslak:

Moj Križni put

Jakov Vučić:

Prisjećanja na II svjetski rat

S.V.:

Tadini doživljaji

Žarko Markota:

Križari u župi Vid 1946. godine

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Ante Vučić:

Održan 12. memorijalni turnir

Don Nediljko Kešina:

Srebrena misa don Nediljka Kešine

Izišao zbornik radova

Danijela Vidović i Milka Vučić:

KUD Metković

Pava Begić:

Mališani sportskog duha

Ivana Volarević:

Zlatni pir

Izložba kipova iz Narone u Splitu

Jakov vučić:

Predstavljanje knjige

S.V.:

Sveti Josip

 

Don Ante Vojnović i S.V.

Otajstva rasta

S.M.Natanaela od Malog Isusa:

Misije u Bugarskoj

S.V.:

Kako majka oženi sina

Ante Pejar:

Vidom uzduž i poprijeko

Iva Marušić:

Eko vapaj

Danijela Marević:

Bog me stvorio

Ana Klobučić:

Isus