Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 8 >>> Iz života naše župe

 

Iz života naše župe

            Svaku godinu prvog siječnja, to jest na Novu godinu, preko svetih misa u Vidu i u Prudu, se čita koliko ih se u našoj župi prošle godine krstilo, vjenčalo i umrlo. To se uvijek sluša sa pomnjom. Drago nam je svima čuti ako je župa brojčano napredovala. To je normalno, jer zemlja pripada živima, a ne mrtvima. Ovu Novu godinu je stanje bilo ovakvo:

 

U 2003. godini su se krstili:

            1. Vlaho Vučić sin Josipov i Tatjane r. Crnčević. Vlaho je rođen 15.10.2002. godine u Metkoviću, a kršten je u Vidu 19.01. 2003.  Kumovali su: Jadran Ajduković i Ana Crnčević.

            2. Ivan Vene sin Robertov i Marijane r. Vučić. Ivan je rođen u Metkoviću 09.12. 2002. godine, a kršten je 16.02 2003. u Prudu. Kumovali su: Ivana Dragobratović i Davor Marević.

            3. Marinela Volarević  kćer Joškova i Mariane r. Vatović. Marinela je rođena u Metkoviću 23.12.2002. godine, a krštena je u Prudu 23.02.2003. Kumovali su: Davor Petković i Gordana Galov.

            4. Petar Suton sin Antin i Nele r. Grmoja. Petar je rođen 08.01.2003. godine u Metkoviću, a kršten je 13.04.2003. u Vidu. Kumovali su: Željko Grmoja i Snježana Grmoja.                   

            5. Frane Markota sin Ivičin i Ivke r. Talajić. Frane je rođen u 09.01.2003. u Metkoviću, a kršten je 04.05. 2003. u Vidu. Kumovali su: Mate Boras i Ivana Srna.

            6. Mateo Marušić sin Antin i Ane r. Pratežina. Mateo je rođen 30.01.2003. godine u Metkoviću, a kršten je 11.05.2003. u Prudu. Kumovali su: Magda Galov i Ante Vatović.

            7. Josip Brnas sin Vinkov i Mile r. Ujdur. Josip se rodio 01.03.2003. godine u Metkoviću, a kršten je 25.05.2003. u Vidu. Kumovali su: Kristijan Franko i Snježana Ćelić.

            8. Iva Vučić Brankova i Branke r. Ćelić. Iva je rođena 01.02.2003. godine u Dubrovniku, a krštena je 01.06.2003.  u Vidu. Kumovali su: Darijo Ramić i Miranda Vučić.

            9. Marija Petković Milenkova i Lordane-Danice r. Jarak. Marija je rođena 25.03.2003. u Dubrovniku, a krštena je 24.06.2003. u Prudu. Kumovali su: Ante Talajić i Ivana Jarak.

            10. Lucija Petković Antina i Brankice r. Bračanov. Lucija je rođena 27.05.2003. u Metkoviću, a krštena je 24.06.2003. u Prudu. Kumovali su: Jelenko Volarević i Beti Kešina.

            11. Lorena-Marie Marušić Srećkova i Oksane r. Resler.

 

Lorena-Marie je rođena 28.02.2003. godine u Ludwigshafenu – Opau (Njemačka), a krštena je 17.08.2003. u Prudu. Kumovali su: Milan Taslak i Ica Marušić.

            12. Toma Ramić Ivičin i Anike r. Majčica. Toma je rođen 18.10. 2003. godine u Metkoviću, a kršten je 07.12.2003. u Vidu. Kumovali su: Tomislav Majčica i Mihaela Mataga.

 

Preselili su se u vječnost:

            1. Mara Buntić ud. Josipa. Umrla je u Vidu 01.01. 2003. godine. Rodila se u Opuzenu 20.08. 1926. godine. Živjela je siromaški, sama. Umrla je naglo, od srca. Ipak joj je bio pjevani sprovod kao i svima drugima. Svi pjevači su bili prisutni.

            2. Ante Kešina p. Augustina. Utopio se na jezeru u Desnama 04.03.2003. godine. Rođen je u Vidu 14.07.1947. godine.

 

            3. Tonka Šimrak žena Željkova. Umrla je 11.04.2003. godine. Rođena je u Vidu 30.09.1954. godine.

            4. Mate Taslak p. Marijana. Umro je od srca 11.09.2003. godine. Rođen je u Vidu 04.06.1948. godine.

            5. Pero Pejar p. Frane. Umro je od srca 15.11.2003. godine. Rođen je u Vidu 18.10.1946. godine.

            6. Kata Marušić ud. Mije. Umrla je 02.12.2003. godine u Splitu u bolnici od upale pluća. Rođena je u Novim Selima 08.01.1935. godine.

            Od šestero umrlih, četvero ih je umrlo naglom smrću.

 

Vjenčanja u 2003, godini:

            Ove godine su se u našoj župi vjenčali:

            1. Dalibor Stojić Milin i Ivanke r. Stojić, mladić iz Metkovića i Tea Bukovac Stankova i Spomenke r. Mlinarić, djevojka iz naše župe. Vjenčali su se u Vidu 15.02.2003. godine, a nastanili su se u Metkoviću.

            2. Petar Marušić p. Mate i p. Ive r. Petković, rođen u našoj župi i Stana Mirić p.Laze i Perse r. Mudrinić rođene u Ćelama. Vjenčani su 23.07.2003. godine i žive u našoj župi.

 Izvan naše župe u ovoj godini su se vjenčali:

            1. Vinko Brnas Josipov i Ivke r. Markota, mladić iz naše župe i Mila Ujdur p. Ante i Marije r. Repeša, djevojka iz župe Bagalovići. Mladenci su se nastanili u našoj župi.

            2. Janko Šimrak Željkov i  Tonke r. Taslak, mladić iz naše župe i Zorana Topić Nikičina i Mare r. Kešina, djevojka iz Opuzena. Poslije vjenčanja su se nastanili u Opuzenu.

            3. Tonći Volarević Nedjeljkov i Stane r. Brečić, mladić iz naše župe i Jadranka Glavinić Matina i Ivke r. Raič, djevojka iz Metkovića. Poslije vjenčanja su se nastanili u našoj župi.

            4. Ante Bukovac p. Ivana i Marije r. Petković, mladić iz naše župe i Nataša Volarević Brankova i Snježane r. Kovačić, djevojka iz Metkovića. Poslije vjenčanja su se nastanili u našoj župi.

            5. Domagoj Gregorović Ilijin i Ane r. Šarić, mladić iz Babine Grede i Jelena Ilić Mijina i Anke r. Jurić djevojka iz naše župe. Poslije vjenčanja su se nastanili u Zagrebu.

            6. Drago Kešina p. Petra i Mare r. Šiljeg, mladić iz naše župe i Dijana Šarac Ilijina i Marije r. Nosić, djevojka iz Radišića. Poslije vjenčanja su se nastanili u našoj župi.

  

 RADOVI  U ŽUPI

            Od Velike Gospe 2003. godine, to jest od prošloga ljeta, pa do polovice ožujka 2004. godine nastavili smo raditi na župnom pastoralnom centru. Ozidan je kat i na njega stavljena betonska deka. Otvori su zatvoreni daskama i preostalom ciglom. Kat će tako ostati. On je podignut da bude umjesto izolacije na deki iznad prizemlja. Cijela zgrada izvana je inkartana. Prizemlje je iznutra inkartano, postavljena je elektroinstalacija, vodovodna instalacija i kanalizacija i postavljene su pločice ili parket kako je već gdje planirano. Iskopana je i uređena septička jama za otpadne vode. Dakle prizemlje je uređeno. Da se to moglo sve uraditi treba u prvom redu zahvaliti dragovoljcima iz naše župe. Mnogi su dolazili kad je trebalo i pomagali koliko su mogli. Netko je radio pola dana, netko dan, dva ili tri. Neki i više.

            Marko Marušić p. Mije je sa svojim elekrtičarima Markom Marušićem Ivanovim, Antom Marušićem Željkinim, Augustinom Markotom Jurinim izveo sve radove oko struje i uzemljenja besplatno. Župa je platila samo materijal. Živko Boras je besplatno postavio vodovodnu instalaciju i kanalizaciju. Župa je platila samo materijal. Sve željezo je na dar savio i postavio Mate Suton. Pomagali su mu i drugi. Sve radove i dnevnice, ako netko bude želio jednoga dana čitati moći će naći zapisane u knjizi RADOVI. Radove je besplatno nadgledao ing. Miro Vrnoga iz Metkovića. Radove je izvodio Jure Plećaš sa Vlahom Kešinom. I oni su dosta svojih dnevnica dali na dar župi. Da nije bilo ovih dobrovoljnih radova ne bi ni pastoralni centar bio uređen. Ako ovako nastavimo župna crkva, okoliš oko nje i okoliš oko pastoralnoga centra bit će za nekoliko godina uređen i dotjeran.

            ¸Neki su pitali zašto se ne uređuje crkva? – Ja ću odgovoriti kratko: Za vrijeme zime je mnogima nedjeljom bilo dugo u crkvi stajati i onih 50 minuta koliko je trajala misa. Meni je bilo je dana kad sam imao dnevno po četiri sata vjeronauka, iza toga krunica i misa, a ponekad na kraju svega toga i pjevanje. Djeca dođu i odu, a ja bih satima stajao u hladnoj crkvi. Zato se radila dvorana, a ne crkva. Pastoralni centar će biti župi i župniku od velike koristi.  Osim toga kad počnemo uređivati crkvu imamo gdje iz crkve iznijeti i odložiti stvari. Sad je na redu za obnavljanje i uređivanje crkva i okoliš crkve.

 

             U Prudu ispod crkve je nasut dosta veliki teren. Za to smo zahvalni građevinskom poduzeću OBŠIVAČ. To poduzeće je širilo cestu od Vida do Pruda. Zamolili smo ih da bi nešto odpadnog materijala dovezli i odložili ispod crkve u Prudu. Oni su to rado učinili. Dovezli su i više nego što smo molili. U ime župe: HVALA!

            Taj teren je potreban za blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića. Prošle godine na večernjoj misi je polovica svijeta stala u crkvu, a druga plovica je stajala vani. Nije mogla ući u crkvu. Kad se teren  dostojno uredi večernja misa će moći biti vani. Sveti Leoplod je dragi svetac, a ne slavi se nigdje od Dubrovnika do Zakučca kod Omiša. Županija Dubrovačko-Neretvanska ga je uzela za svoga zaštitnika.

Župnik


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Dr. don Slavko Kovačić:

Stanje duša u Vidu

Don Stanko Vrnoga:

Statistika župe

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Vidak Taslak:

Moj Križni put

Jakov Vučić:

Prisjećanja na II svjetski rat

S.V.:

Tadini doživljaji

Žarko Markota:

Križari u župi Vid 1946. godine

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Ante Vučić:

Održan 12. memorijalni turnir

Don Nediljko Kešina:

Srebrena misa don Nediljka Kešine

Izišao zbornik radova

Danijela Vidović i Milka Vučić:

KUD Metković

Pava Begić:

Mališani sportskog duha

Ivana Volarević:

Zlatni pir

Izložba kipova iz Narone u Splitu

Jakov vučić:

Predstavljanje knjige

S.V.:

Sveti Josip

 

Don Ante Vojnović i S.V.

Otajstva rasta

S.M.Natanaela od Malog Isusa:

Misije u Bugarskoj

S.V.:

Kako majka oženi sina

Ante Pejar:

Vidom uzduž i poprijeko

Iva Marušić:

Eko vapaj

Danijela Marević:

Bog me stvorio

Ana Klobučić:

Isus