Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 8 >>> KUD Metković * Mališani sportskog duha

 

KUD  METKOVIĆ

 Do 1998. godine većina djece iz Vida nije ni znala za KUD METKOVIĆ. Prvi iz Vida se upisao Vlaho Kešina. Sve do 2001. godine to je bio običan hobi na kojeg se nitko nije obazirao. Tad u OŠ DMP dolazi obavijest o upisu mladih koji vrši KUD METKOVIĆ. Mnogobrojni su se odazvali, a među njima se formirala i jedna grupa mladeži iz Vida. Tu počinje priča naših folkloraša koji žele očuvati Neretvansku tradiciju. Svaki dan napredujemo i obogaćujemo svoj sadržaj Neretvanske tradicije, a i tradicije drugih krajeva diljem Hrvatske. O tome svjedoče i naša putovanja s kojih se uvijek vraćamo pohvaljeni. Preko tih putovanja upoznajemo nove prijatelje, nove krajeve, a za svaku smotru koja se održava u petom mjesecu mi uzvraćamo gostoprimstvo.

Ni selo Vid ne zaostaje puno. Ove godine smo na Ledenu Gospu bili obučeni u narodne nošnje, što je mnogima, a pogotovo starijim osobama bilo drago.

KUD METKOVIĆ broji 200-tinjak članova, a od toga preko 20 djece  iz Vida. Mi se nadamo da će ih biti više, jer se na folkloru može puno toga naučiti, steći nove prijatelje i upoznati nove krajeve.

Danijela Vidović i Milka Vučić


MALIŠANI SPORTSKOG DUHA

            Djeca iz Dječjeg vrtića Prud posjetila su u vrijeme Uskrsnih blagdana svoje vršnjake u Vidu. Cilj posjeta bio je prije svega druženje s vršnjacima te sklapanje novih poznanstava.

Naši najmlađi župljani s tetama na igralištu u Vidu

            U okviru tog posjeta održano je i malo sportsko natjecanje predškolaca. Natjecali su se u disciplinama: mali nogomet, trčanje i skok u dalj za dječake, te trčanje i skok u dalj za djevojčice. U malom nogometu su izabrana dva kapetana brojalicom «Eci – peci – pec» uz pomoć tete Julije Bebić. Kapetani su bili Matko Pejar i Domagoj Klobučić. Igri se pridružila i Martina Suton koja je pokazala da zna jednako vješto baratati loptom kao i njeni muški vršnjaci. Ekipe su bile podjednako dobre.

            Od dječaka u trčanju i skoku u dalj pobjedio je Ante Ramić. Među djevojčicama prvo mjesto u trčanju odnjela je Zdenka Ramić, a u skoku u dalj Petra Marušić.

            Bez obzira što su neki bili malo spretniji od drugih svi smo se jednako veselili druženju i zajedničkoj igri.

            Na kraju smo se ljepo počastili i zapjevali, a pjesma nas je uistinu iz srca zbližila.

Pava Begić


ZLATNI  PIR

             Ivan Volarević  p. Grge i Ive r. Ilić rođen 03.06.1931. godine u Prudu i Nedjeljka Volarević p. Andrije i Jurke r. Volarević rođena 26.05.1934 u Prudu vjenčali su se 18.01.1954. godine u Vidu.

bračni par Ivan i Neda Volarević

U svom mukotrpnom životu i velikom odricanju kroz svojih 50 godina braka i zajedničkoga života u uzajamnoj ljubavi podigli su na noge četvero svoje djece: Vladu koji sa svojom obitelji živi u Puli, Peru koji sa svojom obitelji živi u Prudu, Tihomira koji sa svojom obitelji živi u Metkoviću i kćer Ivu koja sa svojom obitelji živi u Oroslavlju. U krugu svojih najbližih: djece, nevjesta i unučadi 11. 01. 2004. godine proslavili su svoj ZLATNI PIR. Svoju ljubav su prenijeli na svoju djecu, a najveća radost su im dvanaest unučadi i jedno praunuče.

             NEKA VAŠA LJUBAV I POŠTOVANJE BUDU UZOR SVIMA NAMA.

 

Unuka Ivana


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Dr. don Slavko Kovačić:

Stanje duša u Vidu

Don Stanko Vrnoga:

Statistika župe

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Vidak Taslak:

Moj Križni put

Jakov Vučić:

Prisjećanja na II svjetski rat

S.V.:

Tadini doživljaji

Žarko Markota:

Križari u župi Vid 1946. godine

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Ante Vučić:

Održan 12. memorijalni turnir

Don Nediljko Kešina:

Srebrena misa don Nediljka Kešine

Izišao zbornik radova

Danijela Vidović i Milka Vučić:

KUD Metković

Pava Begić:

Mališani sportskog duha

Ivana Volarević:

Zlatni pir

Izložba kipova iz Narone u Splitu

Jakov vučić:

Predstavljanje knjige

S.V.:

Sveti Josip

 

Don Ante Vojnović i S.V.

Otajstva rasta

S.M.Natanaela od Malog Isusa:

Misije u Bugarskoj

S.V.:

Kako majka oženi sina

Ante Pejar:

Vidom uzduž i poprijeko

Iva Marušić:

Eko vapaj

Danijela Marević:

Bog me stvorio

Ana Klobučić:

Isus