Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 8 >>> Srebrena misa don Nediljka Kešine

SREBRENA MISA don NEDILJKA  KEŠINE

            Don Nediljko Kešina p. Augustina i Nevenke r. Suton proslavio je 16. 08. 2003. godine, u svojoj rodnoj župi Vid, SREBRENU MISU – 25 godišnjicu svoga svećeništva. Dvadeset i pet godina nije mnogo, a nije ni malo. Svakako je to lijepa godišnjica kad se čovjek sjeća i ljepših i težih trenutaka svoga života. Evo kako se svojih dvadeset i pet godina sjeća don Nediljko:  

Zaređen sam za svećenika u Splitu 25. lipnja 1978. godine. Zaredio me je, u crkvi sv. Križa, nadbiskup Dr Frane Franić. Svoju Mladu misu sam proslavio sa cijelom župom u crkvi Gospe od Snijega u Vidu 30. srpnja 1978. godine. Propovijedao je O. Mate Roščić, konventualac iz Splita. Na rivi, pod šatorima, uz rijeku Norin pokraj svečanih stolova, slavilo se dugo u noć. Za mene je to nezaboravno i neponovljivo.

            Svećenički život sam započeo u Poljičkom dekanatu. Moja prva župa je bila Donji Dolac u kojoj je župna crkva sv. Martina i filijalna crkva Svih svetih u Putišićima. U toj župi sam ostao do kolovoza 1982. godine. Nadbiskup Franić me 1982. godine šalje u Ravču kod Vrgorca. Župa se sastoji od tri dijela: Ravče, Kljenka i Kokorića. Svaki dio je jako udaljen jedan od drugoga. Dok nije bilo prijevoznih sredstava župnik bi redom govorio misu svake nedjelju u drugom dijelu župe. Tu sam župnikovao od 1982. – 1998. godine.

            U prosincu 1998. godine sam otišao u Njemačku. Prema zamisli nadbiskupa Ante Jurića trebao sam preuzeti Hrvatsku katoličku misiju u Villingenu-Schwenningenu, u nadbiskupiji Freiburg. To se nije ostvarilo te sam preko natječaja primljen na njemačku župu Velike Gospe u Sulzthalu u biskupiji Wurzburg. U toj župi sam ostao do 2001. godine. Zbog nedostatka svećenika iste sam godine iz Sulzthala premješten u veliku župu sv. Kilijana u Nudlingen. Župa broji 4.360 stanovnika. Od toga je katolika 3.751. stanovnik. U toj župi sam proslavio svoju SREBRENU MISU 29. lipnja 2003. godine. Moj mladomisnički moto je bio: MNOGE NEVOLJE IMA  PRAVEDNIK, ALI GA GOSPODIN OD SVIH IZBAVLJA.(Ps.34,20) To sam geslo ostavio i za Srebrenu misu.

            Srebrenu misu sam proslavio i u svojoj rodnoj župi u Vidu 16. kolovoza 2003. godine, za vrijeme svoga godišnjega odmora. Proslava je bila u istoj crkvi Gospe od Snijega u kojoj sam imao i svoju Mladu misu. Preko te svete mise sam izrekao ovu misao: U vinogradu Gospodnjem djelujem već 25 godina. Sve godine nisu bile srebro, ali sam siguran da me kroz ovih 25 godina Bog vodio kroz moj svećenički život. Ako bi me netko pitao, da li bih opet postao svećenik kad bih se ponovno rodio, moj odgovor bi bio, da bih bio ako bi me Bog pozvao. Za svećenički poziv i život je samo jedno važno: ljubiti Boga i čovjeka. Samo tako svećenički život može biti sretan i plodonosan.

            Zahvaljujem svima koji su me na mom životnom i svećeničkom putu pratili. Posebno zahvaljujem Bogu, Blaženoj Djevici Mariji i mojoj obitelji. Na sve župljane i dobro činitelje zazivam Božji blagoslov.

 Don Nediljko Kešina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Dr. don Slavko Kovačić:

Stanje duša u Vidu

Don Stanko Vrnoga:

Statistika župe

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Vidak Taslak:

Moj Križni put

Jakov Vučić:

Prisjećanja na II svjetski rat

S.V.:

Tadini doživljaji

Žarko Markota:

Križari u župi Vid 1946. godine

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Ante Vučić:

Održan 12. memorijalni turnir

Don Nediljko Kešina:

Srebrena misa don Nediljka Kešine

Izišao zbornik radova

Danijela Vidović i Milka Vučić:

KUD Metković

Pava Begić:

Mališani sportskog duha

Ivana Volarević:

Zlatni pir

Izložba kipova iz Narone u Splitu

Jakov vučić:

Predstavljanje knjige

S.V.:

Sveti Josip

 

Don Ante Vojnović i S.V.

Otajstva rasta

S.M.Natanaela od Malog Isusa:

Misije u Bugarskoj

S.V.:

Kako majka oženi sina

Ante Pejar:

Vidom uzduž i poprijeko

Iva Marušić:

Eko vapaj

Danijela Marević:

Bog me stvorio

Ana Klobučić:

Isus