Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 8 >>> Sveti Josip

 

SVETI  JOSIP

Zaštitnik domovine Hrvatske

 

            Mi se preko godine sastajemo češće u našim crkvama, da proslavimo blagdan kojega sveca zaštitnika. Mnogo je svetaca zaštitnika pojedinih staleža, redova, župa, pokrajina ili država. Za neke od njih, dok ne dođemo u dotične krajeve, nikada nismo ni čuli.

            Svaki od tih svetaca je postao svetac na svoj način. Svaki od njih ima nešto lijepo, veliko i zaslužno. Svaki svetac je po nečemu obljubljen kod Boga i naroda. Neki je bio mučenik, neki propovjednik, ispovjednik, papa ili biskup. Nekima se pripisuju čudesa koja su se na njihov zagovor događala. Za svakoga sveca nađe se nešto posebno pohvalno o čemu se piše, govori i propovijeda.

            Kad razmišljamo o životu svetoga Josipa, od svega toga ne ćemo naći ništa. Niti je bio mučenik, ni propovjednik.  U Bibliji se ni jedna njegova riječ ne spominje koju bi on bio izgovorio. Nije bio ni ispovjednik ni papa ili biskup. Ni čudesa mu se nikakva ne pripisuju kao što se pripisuju nekim svecima. Nisam naišao ni na legende srednjega vijeka koje bi o svetom Josipu pisale, kao što su pisane o drugim svecima i iskitile ih svim mogućim i nemogućim,  vjerojatnim i nevjerojatnim događajima. O svetom Josipu sveopći muk, kao da nije ni postojao.

            Međutim, kad mi malo zastanemo i zamislimo se u život svetoga Josipa, u zadatak  kojega je od Boga dobio i kako je on tu Božju zadaću ispunio, vidjet ćemo, da je sveti Josip, uz Isusa i Mariju, neponovljiva osoba u povijesti našega spasenja. Onoga, koga je Bog obećao kao našega Spasitelja, a proroci ga navještavali, toga je Josip na ruke primio i pred ljudima ga na svoje ime zapisao. On ga je učio radu,  prvim koracima i prvim riječima. Pred ljudima je Isus bio njegov, i za njega je on odgovarao. Kad je Isus počeo svoju misiju propovijedanja, ljudi su se čudili njegovoj mudrosti i čudesnoj sili kojom je čudesa činio, pa su se pitali: «Ni je li to sin tesarov? Odakle mu ta mudrost?» Neke svece slavimo kao posebno od Boga nagrađene što su imali dar viđenja Isusa ili Blažene Djevice. Josip nije imao dar da je vidio Isusa ili Marije nego ih je on svojim žuljavim rukama hranio i odijevao. Otac nebeski je anđela poslao k Josipu, da ga probudi iz sna, da ustane uzme Isusa i Mariju i bježi u Egipat, jer Herod želi ubiti Isusa.  Kad se trebalo vratiti natrag u svoju zemlju Otac nebeski opet šalje anđela k Josipu, da "uzme dijete i majku njegovu i da se vrati natrag u zemlju svoju, jer su umrli oni koji su tražili dušu djetetovu". Otac nebeski, u toj nazaretskoj obitelji od tri člana, Josipa ne preskače. Kad Josip po svojoj zadaći treba biti na prvom mjestu On ga stavlja na prvo mjesto, ispred Isusa i Marije. Po ovome se najbolje vidi što je Josip značio u očima Božjim. Koje povjerenje je Bog imao u Josipa! Ovo je znak koliko je Bog do njega držao!

            Život svetoga Josipa je opet nešto posebno. On je praktično četiri puta u svom životu počinjao život s ničega. Kao mladić je, sa zavežljajem preko ramena, otišao iz Betlehema tražiti posla. U Nazaret je došao na ništa. Počeo je ispočetka. U Betlehem je došao na ništa. U Egipat je došao na ništa. Tuđa zemlja, tuđi narod, drugi jezik. Trebao je početi od nule. Tu su još Marija i mali Isus koje treba hraniti. Kad se tu kako tako skućio, nakon više godina dolazi naređenje, da se vrati u svoju zemlju. Otišao je u Nazaret i došao na ono što je sasvim zapušteno. Koliko je u životu uložio truda, znoja i koliko je stekao žuljeva!

            Ako se zdravo, pošteno zamislimo u život i zadaću svetoga Josipa, lako ćemo uvidjeti, da je smiješno nekoga sveca uopće sa svetim Josipom uspoređivati. On je od Boga posebno obdaren i odabran. Njegova uloga u povijesti našega spasenja je posebna i neponovljiva. Hrvatski sabor ga je 10. lipnja 1687. uzeo za zaštitnika naše domovine. To ne bismo smjeli nikada zaboraviti. I moramo uzeti k srcu i moramo biti svjesni, da će nas toliko kod Boga zagovarati koliko mu se budemo molili i koliko ga budemo štovali!

S.V.

 

 

 

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Dr. don Slavko Kovačić:

Stanje duša u Vidu

Don Stanko Vrnoga:

Statistika župe

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Vidak Taslak:

Moj Križni put

Jakov Vučić:

Prisjećanja na II svjetski rat

S.V.:

Tadini doživljaji

Žarko Markota:

Križari u župi Vid 1946. godine

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Ante Vučić:

Održan 12. memorijalni turnir

Don Nediljko Kešina:

Srebrena misa don Nediljka Kešine

Izišao zbornik radova

Danijela Vidović i Milka Vučić:

KUD Metković

Pava Begić:

Mališani sportskog duha

Ivana Volarević:

Zlatni pir

Izložba kipova iz Narone u Splitu

Jakov vučić:

Predstavljanje knjige

S.V.:

Sveti Josip

 

Don Ante Vojnović i S.V.

Otajstva rasta

S.M.Natanaela od Malog Isusa:

Misije u Bugarskoj

S.V.:

Kako majka oženi sina

Ante Pejar:

Vidom uzduž i poprijeko

Iva Marušić:

Eko vapaj

Danijela Marević:

Bog me stvorio

Ana Klobučić:

Isus