->  Foto 2009 >>> 10.6.2009.: Dan udruge veterana

 

Dan udruge veterana 4.brigade
Metković, 6.lipnja 2009.

Udruga veterana ZNG IV.brigade, podružnica Dubrovačko-neretvanske županije u subotu 6.lipnja 2009.godine obilježila je svoj dan. Dan udruge inače je 1.lipnja a kako isti ove godine spada na radni dan vodstvo udruge termin je prolongiralo za subotu. Dan udruge ujedno je i obilježavanje 18.obljetnice ZNG u Metkoviću. U začetku formiranja 4. brigade ZNG planiran je ustroj sa pet pješačkih bojni: Splitska, Imotska, Zadarska, Šibenska i Dubrovačka sa dislociranom satnijom u Metkoviću koja je i osnovana u Metkoviću 1.lipnja 1991.godine i koja je svoj daljnji ratni put nastavila kao samostalna satnija ZNG tijekom 1991-1992.godine a od akcije Maslenica 1993. i u sklopu IV.brigade.

Krovna Udruga veterana IV. brigade osnovana je 26. travnja 2007. godine na osnivačkoj skupštini u Splitu, a do danas su osnovane 4 podružnice udruge, u gradu Vrgorcu, u gradu Metkoviću za Dubrovačko-neretvansku županiju, u gradu Kninu za Šibensko-kninsku županiju i za Zadarsku županiju u gradu Zadru. Podružnica u Metkoviću  osnovana je 15.2.2009.godine a okuplja veterane IV.brigade i pripadnike nekadašnje samostalne satnije ZNG Metković. U domovinskom ratu u sastavu 4.gardijske brigade sudjelovao je velik broj pripadnika iz cijele županije i susjedne Hercegovine kao i iz naše župe od kojih je nekoliko ranjeno o čemu smo već pisali s obljetnice akcije Maslenica.

Četvrta gardijska brigada u domovinskom ratu nije izgubila niti jednu bitku a njenu snagu najbolje ilustrira citat iz govora tadašnjeg ministra obrane RH pok. Gojka Suška na proslavi brigade u Splitu 28.travnja 1995.godine: „...Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada, sve i dobro ustrojene i dobro opremljene. Ima jedna koja je udarna. To je četvrta...“

Udruga je svoj dan proslavila svečano i dostojanstveno. U 12.30 sati u gradskom kulturnom središtu održana je svečana akademija na kojoj je prikazan dokumentarni film o brigadi. Poslije toga klapa Sveti Nikola otpjevala je nekoliko prigodnih pjesama. Nazočnima su se obratili predsjednik udruge Marko Sušak, nekadašnji zapovjednik satnije Dane Rendulić koji je govorio o ratnom putu satnije ZNG, Ivan Mršić nekadašnji zapovjednik 3.bojne-4.gbr, Rade Lasić predsjednik krovne udruge iz Splita, brigadni general Ivan Beneta jedan od osnivača 4.gbr i ratni zapovjednik 116.brigade te saborski zastupnik i gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić-Jambo.

Potom su izaslanstva udruge i grada položila vijence i zapalila svijeće kod spomen križa na groblju svetog Ivana i ispred spomenika poginulim braniteljima kod hotela Narona. U 15 sati u crkvi svetog Frane na Kladi održana je sveta misa za poginule branitelje koju je predvodio fra Dušan Džambeg. Program je nastavljen u 17 sati odigravanjem revijalne utakmice Veterani 4.brigade-Veterani NK Neretva. Na revijalnoj utakmici trebali su inače nastupiti veterani Hajduka ali je ta utakmica odgođena jer je veći dio tih igrača bio u Zagrebu na nogometnoj utakmici Hrvatska-Ukrajina.

Za svoje članove sa suprugama, udruga je organizirala "Noć veterana" u restoranu Domagoj (Taverna) u Metkoviću koja će ubuduće biti tradicionalna. Uz glazbu i pjesme Zlatka Volarevića-Dilajle  i tombolu zabava je u ugodnoj i prelijepoj atmosferi potrajala do kasno u noć.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
svečana akademija u gradskom kulturnom središtu Marko Sušak Dane Rendulić Rade Lasić general Ivan Beneta
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Stipe Gabrić polaganje vijenaca izaslanstvo podružnice udruga iz Splita podružnica Vrgorac spomen križ
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
kod spomenika poginulim braniteljima molitva sveta misa za poginule u crkvi svetog Frane na Kladi
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
revijalna utakmica večera u Taverni

pratila se i utakmica Hrvatske

zabava i ples sa suprugama bilo je i najmlađih
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Vinko i Išo ugodno i lijepo druženje uz tombolu.. Ivica i Zlatko (Volarević)