->  Foto 2010 >>> 27.11.2010.: svinjokolja

 

Svinjokolja u Vidu

Vid, 27.11.2010.-kraj studenog i početak prosinca tradicionalno je vrijeme svinjokolje. I dok je nekad, ne tako davno svako kućanstvo držalo najmanje dvije svinje a oni koji nisu, mogli su se izbrojati na prste. Danas je situacija obrnuta. Još prije deset-petnaest godina u ovo vrijeme župom je odjekivalo skvičanje gudina. U ulicama bi se skupili svi i potom bi od kuće do kuće zajedno vukli gudine iz tora do kuća i klalo. I tako redom bi pomagali jedni drugima.  Danas u Vidu a slično i u Prudu mogu se rijetki nabrojiti koji još drže gudine za sebe. "Moderna vremena" su učinila svoje, najlakše je kupiti par panceta (punih steroida i kemikalija) ili pršut i sušiti. Samo tko zna što jedemo? Što bi rekli naši stari koji su od svinja koristili doslovno sve a od proizvoda se izrađivala obuća (bakandže), četke (od dlake), sapun... Tko se još sjeća krvavice, kruha ispod sačure od krvi i kukuruznog brašna?

Kiša je gotovo svakodnevna i obilna. Na Glibuši se može cestom proći samo u čizmama dok se kod Opuzenke odnosno Rasadnika Prud voda prelijeva preko ceste u dužini od nekoliko metara. Iako Neretva za sada opada, prognoze koje najavljuju kišu skoro cijeli tjedan nisu optimistične. Kod pojedinih kuća u Metkoviću (od Crnog puta prema crkvi i niže) voda je skoro na vratima. Najgore će biti ako jugo natjera Neretvu u Norin...(foto BM)

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

klanje je gotovo, na red dolazi bikarenje...

slika neretvanske doline danas,

mandarine i plastenici u vodi. Norin...

 
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
red dolazi na slaninu koja se reže na plašte... pršuti i panceta... pršuti na red je došla i glava
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
puna konoba mesa

slanina se križa na

kockice a potom topi u

loncu od čega se dobije

mast i žmare (čvarci).

Prije pola godine u

Zagrebu je kilogram

čvaraka bio oko 90 kn.

priprema divenica od

svinjske krvi, kukuruznog

brašna, komadića mesa

i slanine i sve to nadiveno

u svinjska crijeva.

Poslije se obari i odnese

na sušenje u dimaru

nekoliko dana...