->  Foto 2011 >>> 22.1.2011.: -veterani na Maslenici

 

18.godišnjica akcije Maslenica
tekst i foto BM

Veterani 4.gardijske brigade podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju, zajedno sa svojim kolegama i suborcima iz Splita, Knina, Zadra, Sinja, Imotskog i drugih mjesta obilježili su 18.obljetnicu akcije Maslenica.

Početkom Domovinskog rata Hrvatska je ostala rascijepljena na dva dijela, Dalmaciju i ostatak Hrvatske. Neprijateljska vojska presjekla je Jadransku magistralu na Maslenici i stigla do predgrađa Zadra čime je prekinula cestovnu komunikaciju Dalmacije s ostatkom Hrvatske miniravsi stari maslenički most. Promet se tada odvijao preko otoka Paga i trajektima Prizna-Žigljen pa prema Karlobagu... U tri dana trajanja akcije Maslenica (22.-25.siječnja 1993.godine) oslobođeno je 15-ak sela u zadarskom zaleđu, a među ostalima i bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik, Zračna luka Zadar i brana Peruča kod Sinja. Srpski agresor je odmaknut 13 kilometara od Zadra. U blizini porušenog masleničkog mosta sagrađen je pontonski most koji je u više navrata bio meta neprijateljskom topništvu. Po završetku akcije uslijedile su teške svakodnevne pješačko-diverzantske i tenkovske borbe s neprijateljem koji je dovlačio sve najbolje postrojbe iz okupiranih krajeva Hrvatske, Bosne te Srbije nastojeći povratiti izgubljene položaje sto mu nije uspjelo. Svakodnevno se izmjenjivalo nekoliko neprijateljskih tenkovsko-topničko pješačkih napadaja a tisuće granata bile su redovna porcija po našim položajima.

Rano ujutro iz Metkovića zaputili smo se jednim autobusom prema Zadru. Prvo odredište bio nam je Kašić gdje smo uz brojna braniteljska izaslanstva, izaslanstva HV i MUP-a te Vlade RH položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicma 3.gardijske brigade „Kune“.  Zatim smo produžili do spomenika poginulim pripadnicima 4.brigade uz Jadransku magistralu kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom. Veliki vazdazeleni hrast impresivnih dimenzija 1957.godine proglašen je spomenikom parkovne arhitekture. Uoči akcije Maslenica pored njega su bili neprijateljski položaji. Nakon toga posjetili smo nekadašnju prvu crtu bojišnice prisjećajući se teških i slavnih trenutaka gdje su na nas padale dnevno na tisuće granata zajedno sa stalnim pješačkim napadima. Nastavljamo do Paljuva gdje smo položili vijenac na mjesto pogibije suborca pok. Marija Nikolića-Kiša iz Krvavca koji je poginuo 29.siječnja 1993.godine. Obišli smo i razgledali mjesto koje je u srpskoj agresiji bilo potpuno spaljeno i uništeno a nakon akcije i oslobođenja bio je prva crta bojišta. Vijenac su položili i njegovi sumještani iz Krvavca u općini Kula Norinska. Zatim stižemo do desetak kilometara udaljenog Novigrada na moru gdje smo sudjelovali na svetoj misi za poginule branitelje u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije nakon čega je u organizaciji općine Novigrad priređen ručak za sve. U isto vrijeme završen je memorijalni maraton Maslenica - Posedarje – Novigrad. Pri odlasku zastali smo na ulazu u Novigrad, kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 2.gardijske brigade-Gromovima, gdje smo položili vijenac i zapalili svijeće. U povratku smo iskoristili prigodu da svratimo u Zadar i obiđemo znamenite morske orgulje i pozdrav suncu te malo prošetamo po gradu gdje nas je pratilo lijepo sunčano vrijeme, u odnosu na jutro na Maslenici gdje je bilo hladno s burom. U akciji i poslije, sudjelovalo je ukupno sedamnaest naših župljana od kojih je četvero ranjeno.                 >>> članak u Dubrovačkom vjesniku

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

plakat proslave marenda na Krki kod spomenika u Kašiću
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomenika poginulim "Kunama" Zeleni hrast...
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
spomenik poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade u Islamu Latinskom kod Zelenog hrasta

na nekadašnjoj

prvoj crti

u Paljuvu kod

spomenika

 pok. Mariju Nikoliću

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Paljuv, 1993. i 2011. na istom mjestu pršuti na buri sa domaćinom Novigrad dalmatinski spomenik Gromovima
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  na misi u Novigradu ručak memorijalni maraton
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Zadar, morske orgulje šetnja gradom

pontonski most na Maslenici 1993.godine,

jedina cestovna veza Dalmacije sa ostatkom Hrvatske, 2.snimak pogled sa starog

srušenog mosta