www.vid.hr

 

Župljani župe Gospe Snježne-Vid u Letovaniću

>>> 178 fotografija

Sve je započelo 2009.godine suradnjom naših lađara sa ekipom Siska koje je vodio Pavle Zrnić-Pajo i pozivom za sudjelovanje na 3.utrci čamaca koja se nastavila svih ovih godina. Pajo je od prošle godine i član naših gusara a ta suradnja kulminirala je posjetom trideset i troje naših župljana općini Lekenik, župi Žažina i sudjelovanjem u kulturno turističkoj manifestaciji „Letovanić, selo pokraj Kupe“ koja je održana u Letovaniću 24. i 25. kolovoza 2013. u sklopu proslave blagdana svetog Bartola tzv. Bartolova (fešta kao kod nas Ledena Gospa). Organizator manifestacije je turistička zajednica općine Lekenik.

Iz Vida smo krenuli prema Sisku u subotu ujutro u 4 sata. Nakon nekoliko usputnih zaustavljanja sa kraćim odmorima koje vozač zakonski mora ispuniti oko 14 sati stižemo u Letovanić. Letovanić je prema zadnjem popisu 2001.godine imao 539 stanovnika u 208 obiteljskih kućanstava. Razmještamo se po kućama mještana. Sa dvoje cimera idem kod obitelji Bušić u njihovu obnovljenu i lijepo uređenu staru stogodišnju kuću. Smještaj kao u nekom elitnom hotelu. Nakon ručka idemo u centar mjesta na nogometno igralište gdje se održavalo natjecanje u starim športovima u sljedećim disciplinama:  skok u dalj s mjesta, bacanje kamena s ramena,  povlačenje užeta, natjecanja u parovima: utrka u vrećama, nošenje jajeta na žlici u ustima, nošenje košare na glavi, hodanje na štulama, bacanje potkove i piljenje drva. Prijavljujemo se u pojedinim kategorijama. U potezanju konopa imali smo mješovitu muško-žensku ekipu koja pak, unatoč solidnoj težini natjecatelja nije mogla parirati muškoj ekipi Letovanića koja je u dva potezanja uvjerljivo bila bolja.

Žurimo potom na pripremu za ribarsku večer koja se održava uz obalu Kupe. Potrebno je na vrijeme izvršiti pripremu namirnica i začina za brujet od jegulje i žaba. Svatko od nas pripomogao je u nekoj aktivnosti. 20 kg jegulje i 5 kg žaba smo donijeli iz Neretve a isto je išlo na trošak domaćina. Svatko je uzeo dio pripreme, netko na gradele gdje smo pekli cipole, netko oko četiri teće za brujet. Domaćini su spremali svoja tradicionalna jela poput šarana na rašljama i kotao ribljeg fiša. Na pozornici koja je za ovu prigodu bila na vodi uz obalu održavao se program sa nastupom domaćeg KUD-a „Poculica“ iz Letovanića i klape Furešti iz Zagreba a sve je pratilo nekoliko stotina nazočnih. Negdje sredinom programa nazočnima se obratio načelnik općine gosp. Ivica Perović koji je MO Vid darovao prigodan dar drvenu maketu stare kuće a u ime MO Vid Marko Marušić domaćinu je predao maketu naše trupe. Ispred pozornice potpisana je povelja prijateljstva između općine Lekenik i MO Vid. Naši pučki pjevački tom prigodom otpjevali su nekoliko napjeva. Po završetku večeri odlazimo na spavanje. Ujutro oko 6 sati počela je padati kiša koja je prestala oko 8 sati. Nakon doručka kod naših domaćina okupljamo se u centru mjesta i krećemo autobusom prema Letovanskom vrhu.

U podnožju brijega izlazimo jer se dalje nemože autobusom. Uskoro opet počinje padati kiša koja nas je pratila cijelo vrijeme do kapelice Svetog Bartola na vrhu brijega. Cijelo vrijeme naši pučki pjevači pjevali su pjesme i molitve. S nama su bili i Domagojevi strijelci koji su izazvali zanimanje u svojim živopisnim odorama. Drvena kapelica sv. Bartola izgrađena je 1886.godine po uzoru na stariju i veću kapelu sv. Fabijana i Sebastijana u Letovaniću. Stisli smo se u kapelicu jer je i dalje padala kiša. Don Mladen je predvodio svetu misu uz pjevanje naših pučkih pjevača. Na kraju mise, domaćin don Mladen Vidak zahvalio je gostima uz pohvalu za lijepo pjevanje kojim smo se predstavili. Ubrzo je prestala i kiša pa smo na obližnjoj livadi sudjelovali u degustaciji vina Udruge voćara i vinogradara Sveti Bartol. Inače se za lijepa vremena s tog vrha pruža lijepi pogled na okolne brijegove i vinograde ali nas je magla u tome omela. Zatim odlazimo na ručak u restoran Stari Trami. Nakon ručka dio veslačke ekipe odlazi po čamac za utrku a ostali idu u obilazak etno zbirke i galerije Škofač nakon čega se vraćaju u Letovanić gdje očekuju čamce na cilju.

U 7. utrci kupskih čamaca od Starog Broda do Letovanića, duljine 5,5 km sudjelovalo je 10 ekipa: dvije ekipe lađara Siska, dvije Bjelovar ekspresa i dvije naše te ostale domaće ekipe. (Zbog praznih baterija na fotoaparatima nema više fotografija same utrke). Po datom znaku za start u gužvi imamo par sudara ali se uspijevamo izvući i zauzeti treću poziciju. Utrku je povela prva ekipa Siska, za njima naša mlađa postava i starija. Kupa je na mjestima bila izuzetno plitka, svega 30 cm pa je trebalo paziti i na pravac da se ne nasučemo. Ubrzo nas sustiže druga ekipa Siska pa naša „starija“ ekipa pada na četvrtu poziciju i takav poredak ostaje do kraja. Mi smo ovdje branili prošlogodišnje prvo mjesto (mlađa ekipa) ali je i ovo uspjeh jer su stigli drugi. Domaće ekipe Siska su imale vremena za uvježbavanje i treninge u čamcima dok smo mi ušli u njih na dan utrke. Usto je potrebna i doza vještine jer su u čamcu dva po dva čovjeka a zadnji veslači su ujedno i kormilari. Po dolasku u cilj dali smo si oduška kupanju u Kupi koja je bila izuzetno topla. Slijedila je dodjela medalja i pokala trima najboljim ekipama. Nakon malog predaha i odmora okupljamo se za polazak. U mjestu je u tijeku bila fešta. Opraštamo se sa domaćinima i oko 19 sati krećemo kući.

stari športovi ribarska noć Povelja prijateljstva Utrka čamaca

 

foto Božidar Antolec

 

Na kraju jedna velika zahvala našim domaćinima na predivnom gostoprimstvu. Ugostili su nas kao članove obitelji i ništa nam nije nedostajalo. Stekli smo nova prijateljstva i očekujemo njihov posjet našem mjestu, ove ili iduće godine.

 

Kapela Sv. Fabijana i Sebastijana u Letovaniću

>>> link: Turistička zajednica općine

 Općina Lekenik je u sastavu Sisačko-moslavačke županije smještena na pola puta između Siska i Zagreba koja broji 6043 stanovnika. Najveći dio općine je pod šumskim predjelima bogato hrastom. Teritorijem općine protječu dvije rijeke Kupa i Odra koje su i prirodne granice općine. Za ovo su područje karakteristične drvene crkvice i kapelice, kojih je prije turskih provala bilo petnaestak, a do danas je sačuvano samo sedam. Župa Žažina spominje se prvi puta u pisanim dokumentima 1334.godine. Župi pripadaju  naselja Žažina, Dužica, Petrovac, Letovanić i Letovanski vrh. Glavna župna crkva je Sv. Nikole i Sv. Vida u Žažini.