->  Foto 2015 >>> 7.9.2018.: -Obnovljen Gospin kip

 

OBNOVLJEN KIP GOSPE SNJEŽNE

Utorak 8.rujna kada cijeli kršćanski svijet slavi rođendan Blažene  Djevice Marije u narodu poznat kao Mala Gospa u našoj župi će se blagosloviti temeljni kip Gospe Snježne koji je nakon višemjesečne stručne restauracije vraćen u župu.

Misno slavlje predvodit će don  Mirko Barbarić  salezijanski župnik iz župe Kman u Splitu inače donedavni provincijal zagrebačke župe B.D.Marije Pomoćnice kršćana odakle je kip stigao u našu župu.

Temeljni kip Gospe Snježne koju  u narodu zovemo Gospa ledena dospio je u župu 1965 godine.

Naime za vrijeme župnikovanja pokojnog  don Mate Selaka došlo je vrijeme posvete crkve a kako je u župi bila neimaština a i ulagalo se dugo u završetak crkve obratio se svojim prijateljima u salezijansku župu B.D. Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu. Njihov član akademski kipar Stanko Gašparec izradio je repliku brončanog kipa kojeg je netom završio za selezijanski grob na Mirogoju (tako je najprije mogao biti gotov). 

Kip su u dva navrata obnavljli osamdesetih,  slikar Edo Petrić te   2006. Darko Dodig-Kaktus inače samouki kipar i modelar.

Kip je početkom 2015. odnesen  kod poznatog konzervatora kiparske građe profesora Ive Donelija koji je sa svojim kolegom Mladenom Čulićem pristupio stručnom uređenju istog. Na njihovo traženje istražena je cijela povijest nastanka i donošenja u našu župu a izrađen je i stručni elaborat o poduzetim radnjama.

 

Misno slavlje  je utorak 8.rujna u 18:00 u župnoj crkvi uz live streaming preko interneta.