->
Foto
2020
>>>
2.2.2020.: -147
foto -7."Raštika u Naroni"
7.Raštika u Naroni - 2.2.2020.
U Vidu je u organizaciji HSŠKD Narona-sekcije Mladi Vid održana gastronomska manifestacija Raštika u Naroni, sedma po redu. Organizator se potrudio podići organizaciju na viši nivo i uvesti neke novitete. Osim raštike koja se kuvala po natjecateljskim stolovima, organizator je pripremio veliku teću raštike za nazočne. Ove godine se manifestacija "Raštika u Naroni priključila globalnom projektu nekoristenja jednokratne plastike.U cilju edukacije posjetitelja o štetnosti jednokratne plastike pripremljeni su edukativni letci o smanjenju korištenja sveprisutne jenokratne plastike. Za tu prigodu organizator je kupio 300 komada tanjura, žlica i 600 čaša za višekratnu upotrebu koja je iznajmljivana po simboličnoj cijeni od 10 kn za cijeli set što je rezultiralo znatno manjim količinama smeća. Nastupilo je 17 kulinarskih ekipa koje su nastojale pripremiti najbolju raštiku. Dekorirani stolovi bogato ukrašeni starim stvarima naših starih djelovao je poput etnografskoh muzeja na otvorenom. Na stolovima se besplatno nudilo razne vrste delicija, kobasica, divenica, sireva, žmara (čvaraka), umbule, pršuta, uštipaka pa i morskih plodova školjki kamenica a kuvao se i brujet od morske ribe što se zalijevalo vinom, crnim i bijelim. Za posebnim stolom mesnice Begić izrezan je i podijeljen cijeli pršut, umbula i skuvalo 50 domaćih divenica koje su brzo planule. Za one najmlađe pripremljena je bila igraonica ispred muzeja. Stručni žiri imao je tešku zadaću ocijeniti najbolju raštiku, prva nagrada pripala je najveselijoj i najbrojnijoj ekipi ŠU Sveti Staš iz Staševice, drugo mjesto Plava kamenica & Mesnica Begić a treći ekipa Pedeset nijansi zelene. Posebna nagrada za opći dojam pripala je ekipi Veterani IV.gardijske brigade. Među brojnim gostima na ovoj raštikijadi bila je i petnaesteročlana skupina Kluba djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata Udruge veterana 4. gardijske brigade iz Splita. Raštika je zeljasta biljka, vrsta kupusa. Sadi se na jesen a jede cijelu zimu. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Najukusnija je skuvana na masti sa suvim svinjskim mesom. Jelo na kojem su odrasli naši stari-kuvajući je najčešće s masti i krumpirima i ako se imalo štogod suva mesa (najčešće slanina). Naši stari bi na velike blagdane Božić i Uskrs kuvali raštiku sa suvim svinjskim mesom, najukusnija je bila uz svinjske nogice, rebra, oglavinu, slaninu, divenice (kobasice punjene kukuruznim bra?nom i svinjskom krvlju), pa čak jeguljom i liskama. Raštika je jedno vrijeme bila gotovo zaboravljena a danas zbog svoje hranjivosti i kvalitete postaje kulinarski specijalitet. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |