www.vid.hr

 

Korizma

 

Korizma je vrijeme crkvene godine u trajanju od 40 dana. Dolazi od latinske riječi „quadragesimae“ što znači 40 i podsjeća nas na Isusov 40-dnevni post u pustinji.

Korizma započinje na Čistu srijedu a završava uoči nedjelje Cvjetnice. Od Cvjetnice do Uskrsa traje Sveti ili Veliki Tjedan. Korizma je vrijeme posta, molitve i dobrih djela! To su tri oblika izvanjske pokore. Svaki je kršćanin dužan činiti pokoru.

 

Pepelnica ili Čista srida ujedno i prvi dan korizme a ove godine spada danas 1.ožujka 2017. (18 dana kasnije nego prošle godine. U narednu nedjelju po završetku svete mise svećenik posipa prah (pepeo-pepeljanje) po glavama vjernika govoreći:"čovječe sjeti se da si prah i da ćes se u prah pretvoriti" ili "obrati se i vjeruj evanđelju".

 

Na Čistu srijedu je post i nemrs što podrazumijeva da vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: "o kruhu i vodi".

U godini su samo dva dana kada je „strogi post“ tj. zajedno-isti dan i post i nemrs: na Čistu srijedu i Veliki petak (na početku i kraju korizme).

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica.

Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."