www.vid.hr

 

Veslački maraton Neretva-Dubrovnik
povodom 20.obljetnice obrane i oslobođenja hrvatskog juga i deblokade Dubrovnika

6.-7.srpnja 2012.

Polazak iz Metkovića je u 17 sati u petak 6.srpnja

Povodom 20.obljetnice obrane i oslobođenja hrvatskog juga i deblokade Dubrovnika Domagojevi gusari i Udruga veterana 4.gardijske brigade-podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju u petak i subotu obilježiti će veslačkim maratonom neretvanskim lađama od Neretve (Metkovića) do Dubrovnika (dva simbola koja se nalaze na zastavi i grbu Dubrovačko-neretvanske županije).  Na ovaj simboličan način Domagojevi gusari podsjetit će i na povijest neretvanskih gusara u vrijeme Kneza Domagoja, čije ime s ponosom nose. Projekt sa sudjelovanjem dvije lađe simbolika je dviju napadnih pravaca kojim su 1. i 4.gardijska brigada: duž obale i rubom Popovog polja, krenule u oslobađanje juga Domovine 1992.godine.

U drugoj polovici 1991.godine krenula je oružana agresija na RH. Neprijateljske srpsko-crnogorske formacije okupirale su, popalile i opljačkale veći dio Dubrovačko-neretvanske županije. Okupacijom Slanog 5.listopada 1991.godine prekinuta je cestovna komunikacija pa je jug Hrvatske presječen u dva dijela a grad Dubrovnik potpuno blokiran s kopna, mora i iz zraka. Krajem 1991.godine neprijatelj je zaustavljen na rubnim dijelovima grada dok je na zapadnom dijelu bojišta neprijatelj zaustavljen na crti Ston-Bistrina-Stupa. Na proljeće 1992.godine neprijatelj svim snagama pokušava probiti obrambene položaje naših branitelja i prodrijeti prema dolini Neretve. Nakon teških i krvavih borbi neprijatelj je zaustavljen nakon čega u svibnju počinje oslobodilački pohod HV. Dvama napadnim pravcima koji su predvodile 1. i 4.gardijska brigada narednih mjeseci oslobađan je dio po dio okupiranog hrvatskog juga i naše županije. Osvajanjem masiva Golubov kamen iznad Rijeke dubrovačke 2.srpnja 1992.godine, koji su izveli pripadnici 3. (imotske) bojne 4.gardijske brigade uz velike žrtve, nakon 10 mjeseci deblokiran je Dubrovnik i povezan cestovnom komunikacijom s ostatkom Hrvatske. Narednih mjeseci vodile su se teške borbe za odbacivanjem neprijateljskih formacija od Dubrovnika i oslobođenje Konavala.

Gotovo nema kamena koji nije poprskan krvlju naših branitelja koji su prkosili žilavom dalmatinskom kršu, nepristupačnom terenu i naoružanom neprijatelju. U tim teškim borbama tijekom 1992.godine na južnom bojištu 64 pripadnika 4.gardijske brigade položila su svoj život na oltar Domovine.

Njima u čast, veterani 4.gardijske brigade i Domagojevi gusari (u čijim redovima je i nekoliko veterana 4.gardijske) odradili bi ovaj projekt kako bi na taj simboličan način spojili dijelove Domovine koji su hrabrošću i požrtvovnošću branitelja ispisali svijetle trenutke Domovinskog rata. Obilježavanje ove jubilarne obljetnice obilježiti će na vrijedan način jednim veslačkim maratonom dugim 100 kilometara, prkoseći najžešćem suncu, vrućini i krvavim žuljevima jer su njihovi suborci u još težim uvjetima vodili oslobodilačke bojeve.

S realizacijom projekta krenuli bi 6.srpnja polaskom iz Metkovića rijekom Neretvom do mora a potom prateći obalu pored Kleka, Neuma prema Malom Stonu (gdje bi lađu preveli kopnom do nekoliko km udaljenog Stona) i odatle nastavili prema Slanom i Dubrovniku gdje je planirani dolazak u Stari port između 20 i 21 sati u subotu 7.srpnja. Njihovi kolege iz pratnje kopnom, posjetili bi i odavali počasti poginulim suborcima kod spomen obilježja u Trstenom i Osojniku.

Sličan pothvat Veterani 4.gbr izveli su prošle godine od Prevlake do Maslenice >>> link