->  zudije -> FOTO-zudije >>>  2010: Žudije Vid

 

Žudije 2010

Vid, 6.4.2010.-Nakon Velikog trodnevlja i uskrsnog ponediljka župne žudije završile su ovogodišnji ciklus zajedničkom  tradicionalnom večerom sa župnikom don Stankom Vrnogom, Antom Erešom i Mirom Volarevićem, večeri su još nazočili  Frane Šiljeg i profesor Marinko Zubac.

   Koristim ovu prigodu da podvučem jednu crtu desetogodišnje obnove tradicije Žudija u našoj župi. Tjekom Domovinskog rata u župi je nestalo jedno tradicijsko društvo to jest BRATIMI  koji su ujedno desetljećima vodili i žudijski dio tako da je postojala velika vjerovatnoća nestanka i Žudija. Žudije su se skupljale nekoliko dana uoči Uskrsa, nosili dotrajalu opremu, događalo se da su čuvare gotovo silom uvlačili na sam Veliki Četvrtak. Vidjevši da Župan Ante Ereš to sam ne može vratit na nekadašnji nivo priskočio sam i u protekli desetak godina postupnim izmjenama uz veliki trud i rad obnovljena je oprema, ustrojen sustav novačenja i služenja u Žudijama, uspostavljeni novi kriteriji primjereno vrimenu u kojem živimo i dostignut je vrlo visoki nivo ustrojstva. Čuvari Božijega groba postali su kako je rekao don Stanko ukras uskrsnih obreda u župi na ponos svih župljana i naravno samih Žudija. Došlo se do toga da mladi sa nestrpljenjem čekaju svoj red službe, da su sami čuvari uzorni župljani.

    Tijekom posljednjih godina izdvojili su se i svojevrsni autoriteti među njima  Goran Volarević ovogodišnji Juda i Augustin Markota koji je  uložio mnogo truda i rada pokazavši  ostalima koje su obveze žudija i na koji ih način treba izvršavati. Ozbiljan rad u pripremama i provedbi služenja kroz Veliki tjedan svoj vrhunac pokazali su na Festivalu Pasionske baštine u Drnišu a posebno na 10. Vodičkom festivalu Žudija u susjednoj župi Sv Nikole gdje su se  besprijekornom izvedbom predstavili gledateljima diljem Hrvatske.

Sa zadovoljstvom mogu danas reći da Žudijama više nitko ne treba kao tutor te kako su ove tradicijske vrijednosti zasigurno spašene od nestanka kao što se dogodilo Bratimima, stoga ovim putem pozivam sve one koji mogu pomoći svojim znanjem o djelovanju i načinu na koji su obavljali svoju bratimsku dužnost  članovi Bratima da to jave u Župni ured. Možda još nije kasno da i taj običaj otrgnemo od nestanka, uvjeren sam da još nije kasno za obnovu.

Marko Marušić

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

zajednička večera
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Laud legendarni ŠIMUN Mirek, Frane i Ante raspjevani_Juda sa rodijakom
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
  svak svoj posa

župnik i prof

Marinko Zubac