->  Vid >>>(specijaliteti) kuke i šparoge

S nastupanjem proljeća počela je i sezona berbe kuka, pod kojim nazivom su poznati u našem kraju. Ovaj dio teksta namijenjen je više onima koji malo znaju o istima. U našem kraju, svako malo dijete, za par sati kao od šale nabrati će jedan dobar "buket" kuka.

Ime su dobile vjerojatno po kukastom izgledu. Za one koji ne znaju, riječ je o samoniklom jestivom bilju. Najčešće se nalaze u krajevima livada (ne u blatu), uz suhozid i draču. To je biljka penjačica i izdanci rastu ovijajući se i penjući se uz draču. Pojedini izdanci narastu uvisinu do 1-2 m, a neke su "prizemnice" visine do 50-ak cm. Debljina je do 10 mm. Jestivi dio je onaj mekši dio koji se nalazi pri vrhu (20-ak cm) koji se ujedno i bere. Kuke najbolje rastu nakon kišnog vremena kad doslovno bujaju. Sezona im traje negdje do pred kraj svibnja kad otvrdnjavaju i nisu za jelo (zbog tvrdoće). U dobrom "lovištu", može se za sat vremena nabrati snop kuka debljine 20 cm što je obilan ručak za nekoliko ljudi.

Spremanje: svježe ubrane kuke se sjeckaju/kidaju ručno, odnosno lome na komadiće dužine 2-3 cm. Potom se kuha 30-ak minuta. Voda se potom iscijedi a kuke se začinu kvasinom i uljem. Doda se ljutike (mlade zelene kapulice) i tvrdo kuhanog jaja i delikatesa je spremna za jelo, topla ili hladna svejedno. Takva delicija je malo gorkastog okusa. Ovo je ujedno najčešći recept u našem kraju, negdje se kuke umjesto kuhanja prže u tavi...

Zajedno s kukama beru se i šparoge (slika u sredini), kojih je manje. Šparoge su ravne i u većini slučajeva tanje od kuka. U trgovinama ih možemo kupiti u teglama, uzgojene na plantažama.

kuka u prirodnom okolišu                      -                  šparoga                          -                      šparoga i kuka

kuka u prirodnom okolišu šparoga usporedba kuke i šparoge

mali berači kuka iz Pruda                          -                         snop kuka

berači kuka  obilna porcija kuka

impressum (kontakt) * © www.vid.hr  * mapa weba

prilagođeno rezoluciji 1024*768