->  Prud

P R U D

Mjesto Prud nalazi se 6 km zapadno od Metkovića, (2 km od Vida). Smješteno je oko izvora riječice Norin, odakle ide vodovod za Metković, Opuzen, Pelješac i Korčulu. Prud se nalazi uz samu granicu sa BiH.

Prud se prvi put spominje 1399.godine u jednom dokumentu iz arhiva Dubrovačke republike. U tom dokumentu Prud se spominje zbog vode koja je bila uskraćivana dubrovačkim podanicima a ne kao naselje. Naselje je novijeg datuma a nastalo je najviše doseljavanjem obitelji iz Dragovije, sela u brdskom dijelu župe, danas nenastanjenog. Prud danas ima 440 stanovnika. Najraširenija današnja prezimena u Prudu su Marušić, Jakić, Petković, Volarević od kojih su ova posljednja i najraširenija. U mjestu postoji osnovna škola (1-4 razreda), dječiji vrtić, 2 trgovine mješovitom robom i konoba "Vrilo" koja nudi tradicionalne neretvanske specijalitete kao što su brudet od jegulja i žaba i ostala jela. Najpoznatiji gospodarski objekt, pored Vodovoda "Neretva-Pelješac-Korčula, je "Rasadnik Prud" vlasnika Rade Volarevića koji se bavi uzgojem i prodajom sadnica voćaka i cvijeća.

 

Crkva svetog Ivana Krstitelja

Crkva je sagrađena 1989.godine požrtvovnošću mještana, besplatnim radom i novčanim prilozima te uz novčanu pomoć splitsko-makarske nadbiskupije. Crkva je izgrađena za župnikovanja don Jure Marasovića. Nacrt je izradio inženjer Tomo Nogolica iz Metkovića. Crkvu je blagoslovio tadašnji splitsko-makarski  nadbiskup Ante Jurić 1989.godine. Crkva je duga 18 m, široka 10 m, a zvonik je visok 17 metara. Prud pripada župi Vid. Misa se govori svake nedjelje i blagdana. Glavna mjesna fešta je Ivandan 24. lipnja - blagdan svetog Ivana Krstitelja. Iza oltara, na zidu se nalazi velika slika Kristova uskrsnuća, rad akademskog slikara Ede Petrića. U crkvi su lijepi kipovi svetog Ivana Krstitelja i svetog Leopolda Bogdana Mandića koje je nabavio u Italiji don Marinko Jurišin, rodom iz Vida. Mjesno groblje je u Vidu. Zvono na zvoniku je načinio majstor Ivandija iz Zagreba. 

 

FOTO:

blagoslov crkve 1989.

2005: Ivandan-procesija

Prud pod snijegom

Krštenje Josipa Taslaka

2006: panorama mjesta

Mačkari Prud

 

 

Gospodarski subjekti: Rasadnik PrudKonoba "Vrilo"

Zanimljivosti: Čovječja ribica

 

Zanimljivi članci o Prudu iz Lista Župe Gospe Snježne:

- Žarko Markota: Toponimi

- Don Jure Marasović: Izgradnja crkve sv. Ivana

-  Željko Volarević-Špirić: Dvi-tri crtice iz prošlosti župe

-  Željko Volarević:-Špirić:  Iz svog arhiva: dva seoska dokumenta

- Željko Volarević-Špirić: Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

- Marin Volarević: Prud i 6.maraton lađa

- Marin Marušić: Prud

- Željko Volarević-Špirić: Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

 

impressum (kontakt) * © www.vid.hr  *