Narona
pregled istraživanja
društvo Narona
nalazi
muzej Narone
FOTO

 

RADNO VRIJEME

utorak-subota

9-20 sati

 

nedjelja

9-13 sati

 

ponedjeljkom ne radi za posjetitelje

 

tel. 020/ 687-149

fax. 020/ 691-596

 

 Knjige koje se mogu

 kupiti u muzeju

->  Narona >>>  muzej Narone

 

Muzej Narone

>>> foto-Postav muzeja

 

Stranica Muzeja NARONA:

Arheoloski muzej Narona

Prvi arheološki muzej "In situ" (na mjestu nalaza) u Hrvatskoj, Arheološki muzej Narona u Vidu 18.svibnja, na dan obilježavanja Međunarodnog dana muzeja otvorio je  Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader.

Arheološka iskapanja na tom bogatom lokalitetu počela su 1995. pod vodstvom arheologa Emilija Marina.  Na forumu, gdje su se nekad nalazile Plećaševe štale, otkopano je 16 hramskih kipova cara Augusta i njegove obitelji te ostalih rimskih moćnika i božanstava. Svi su bili bez glava pa se pretpostavlja da je na tom mjestu podignut hram u I. stoljeću (Augusteum), ali je u IV. stoljeću kada je kršćanstvo postalo službena religija u carstvu porušen i kipovi su bez glava zbačeni s postolja. Po završetku arheoloških radova pristupilo se gradnji muzeja čiji je kamen temeljac položen 19.srpnja 2004.godine.

Zgradu muzeja projektirao je arhitekt Goran Rako, radove je izvelo poduzeće MGA iz Metkovića. Gradnju muzeja financiralo je Ministarstvo kulture, a iz Uprave za gospodarenje i financiranje i Uprave za zaštitu kulturne baštine za gradnju je potrošeno 27,841.065 kuna. Grad Metković također je sudjelovao u ovom projektu otkupom zemljišta.

Pored premijera, visoko izaslanstvo činili su  potpredsjednik Sabora Luka Bebić, Damir Polančec potpredsjednik Vlade RH za gospodarstvo i ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić županica dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconjić, Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić te brojni gosti iz kulturnog i javnog života.

Uvodni govor održao je privremeni ravnatelj muzeja Hrvoje Manenica, zatim ravnateljica Arheološkog muzeja Split Zrinka Buljević, gradonačelnik Grada Metkovića Stipe Gabrić-Jambo, prof. Marina Miličević-Bradač sa filozofskog fakulteta u Zagrebu, ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić i premijer Sanader koji je proglasio otvorenim muzej Narone. Župnik Vida don Stanko Vrnoga na kraju je blagoslovio muzej. Po završetku službenog dijela gosti su obišli muzej i potom se uputili na svečanu večeru u restoran "Đuđa i Mate". Svečanost su uveličali metkovski glumci na čelu sa prof Tomislavom Zupčićem i Brankom Grgićem zajedno s učenicima metkovske i dubrovačke gimnazije u igrokazu kojim su utjelovili nekadašnjeg župnika don Serafina Puratića i mještanina Ivicu. Na kraju scene don Serafin čita pismo od don Frane Bulića "...čuvajte starine, doći će neka bolja vremena.." I došla su, danas imamo veličanstveni muzej, kao što je nekada prije 2000 godina na istom mjestu bio posebnost Narone tako je i muzej danas svojevrsni hram kulture. Sudjelovale su i članice KUD Metković te Klapa Luka Ploče i žudije iz Vodica sa svojim malim i velikim žudijama. Prostor ispred muzeja bio je prepun mještana i gostiju koji su željeli vidjeti ovaj povijesni događaj za naše malo misto.

FOTO - otvaranje muzeja (60 slika),   

FOTO2 (87 slika),  

FOTO3 uoči i nakon otvaranja (30 slika),

foto-reportaža www.metkovic

 

uređenje konačnog postava, 27.3.2010...

otpravljen carski kip...

predavanja 10.5.2008.

primopredaja građe 27.3.2008.

 

Muzej-vijesti, iz tiska:

2.8.2006: Jutarnji list-Muzej na mjestu hrama...

2.8.2006: Večernji list-Muzej Narona u Vidu...

2.8.2006: Vjesnik-Muzej Narona svjetska atrakcija...

 - sastanak o nastavku radova

Muzej-gradnja-foto

 

 
    na vrh  

 

prilagođeno rezoluciji 1024*768