-> Župa Vid -> NOVOSTI >>> 2007.godina

Arhiva događanja 2007.godine:


30.prosinca:

-svete mise: u utorak 1.siječnja svete mise su u Prudu u 9.00 sati i Vidu u 10.30 sati. U petak (4.I.) je prvi petak, ispovijed u Vidu u 15 a  u Prudu16 sati, ujedno i misa za pok. Antu Volarevića. U nedjelju 6.siječnja je blagdan Sveta Tri kralja, Bogojavljenje ili Vodokršće. Svete mise i blagoslov vode (ponijeti u flašama) su u Prudu u 9 a Vidu u 10.30 sati.

-župni list: župnik je zamolio sve koji imaju tekstualne priloge ili fotografije za novi broj župnog lista da isto predaju narednih dana kako bi se list mogao pripremiti za izlazak na Uskrs.

-vrijeme: tijekom 2007.godine sa meteorološke postaje Vid možete pratiti na stranici.

 

29.prosinca:

-vjenčanje: u župnoj crkvi u Vidu vjenčali su se Nevenka Kešina (Vlahina) iz Vida  i Matko Medak iz župe svetog Nikole-Metković. >>> FOTO

 

27.prosinca:

-Ivandan: svetim misama u Prudu i na Dragoviji proslavljen blagdan svetog Ivana

 

25.prosinca:

-Božić: svetim misama u Vidu i Prudu proslavljen Božić u našoj župi. Svete mise bile su i sutradan na blagdan svetog Stjepana.

 

24/25.prosinca:

-Ponoćka: u prepunoj župnoj crkvi održana sveta misa, ponoćka... >>>tekst i foto.

 

23.prosinca:

-Ponoćka: sveta misa na Badnju večer u župnoj crkvi je u 23.45 sati. U 23.40 izviđači će donijeti betlehemsko svijetlo koje je iz Betlehema, preko Beča i Zagreba došlo u mnoge crkve u Europi i Hrvatskoj. Nakon mise je tradicionalni božićni vatromet.

-Božić:svete mise su u Prudu u 8.30 sati i Vidu u 10.30 sati, a u srijedu na svetog Stjepana u Prudu u 9 i Vidu u 10.30 sati. U četvrtak na dan svetog Ivana svete mise su u Prudu u 9 i Dragoviji u 10.30 sati.

 

22.prosinca:

-vjenčanje: u crkvi svetog Nikole u Metkoviću vjenčali su se Jelena Talajić (Miroslava-Brace i Božene rođ. Vidović) iz Vida i Robert Katavić iz župe svetog Nikole-Metković.>>> FOTO

 

18.prosinca:

-ispovijed: božićna ispovijed u našoj župi biti će u četvrtak 20.prosinca u 8.00 te 15.30 sati istodobno u Vidu i Prudu.

 

16.prosinca:

-MNK Vid: u prošlom kolu poraženi su od lanjskog prvaka Poljoprometa te su sada na drugoj poziciji. Na velikom Božićnom turniru u Metkoviću, nakon dva kola u trećem su danas poraženi od jednog od favorita i nositelja, ekipe Carpediem iz Metkovića rezultatom 3:0 te su na taj način završili ovo natjecanje.

 

9.prosinca:

-Materice: u nedjelju 16.prosinca je treća nedjelja došašća, tzv. "Materice". Svete mise su u Vidu u 9.00 sati i na Dragoviji u 10.30 sati.

 

2.prosinca:

-krštenje: u župnoj crkvi u Vidu krštena je Kristina Klobučić, Tonog i Ivane rođ. Batinović.>>> FOTO

-blagdan: u subotu 8.prosinca je blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Svete mise su u Prudu u 8.30 i Vidu u 10.30.

-prvi petak: 7.prosinca, sveta ispovijed u Vidu u 15 sati i Prudu u 16.30 sati

 

1.prosinca:

-vjenčanje: Dragane Volarević iz Vida i Trpimira Vekića iz Metkovića >>> FOTO

-žudije: na otoku Prviću-Šepurine kod Vodica održan sastanak žudija Dalmacije >>>tekst i foto


STUDENI 2007.

25.studenog:

-proloncije: u subotu 1.prosinca u župnoj crkvi u Vidu vjenčat će se Dragana Volarević (Matina i Julije rođ. Jelčić) i Trpimir Vekić (Dragin i Januarije rođ. Kaleb) iz župe svetog Nikole-Metković.

-krštenja: u nedjelju će se krstiti Kristina Klobučić, Tonog i Ivane rođ. Batinović. >>> foto sa krštenja sestre Laure

-izbori: danas se održavaju izbori za Hrvatski sabor, >>> rezultati

 

6.studenog:

-granična rampa: Prije nekoliko dana u pograničnom području, na odvojku makadamske ceste za Rotne Doce RBiH postavila je rampu kojim se priječi prolaz...>>> tekst i foto

-jorgovan: u predjelu Brnasi u Vidu, pored tek dozrilih šipaka procvjeta je jorgovan. >>> foto

 

3.studenog::

-kapitalac: nakon obilnih kiša, Pero Boras-Bili u Norinu ulovio jegulju jesenku tešku 2250 grama (2,25 kg) i dugu 104 centimetra >>> foto

 

2.studenog:

-Dan mrtvih: u župnoj crkvi održana sveta misa a na groblju odrješenje za sve umrle.

 

1.studenog:

-Svi sveti: svetim misama u Vidu i Prudu danas je proslavljen blagdan Svih Svetih. Cijeli dan groblje je bilo puno ljudi koji su obilazili grobove svojih najmilijih i kitili ih cvijećem. >>> foto

-mlado vino: već po tradiciji danas se otvaraju bačve i kuša mlado vino >>> foto

-vrijeme: na stranici možete pratiti količinu oborina u Vidu po mjesecima, a ovdje i brzinu vjetra.


LISTOPAD 2007.

29.listopada:

-Svi sveti: u četvrtak 1.studenog je blagdan Svih svetih, ujedno i državni praznik. Svete mise su u Prudu u 8 sati i Vidu u 10.30 sati. U petak na Dan mrtvih sveta misa je u 8 sati a nakon toga molitva i odrješenje za sve pokojne na groblju.

-muzej Narone: Na održanim Danima hrvatskog turizma 2007. u cavtatskom Hotelu Croatia, 26.listopada, Muzeju Narone dodijeljeno je posebno priznanje za doprinos obogaćenju kulturno-turističke ponude Hrvatske u sklopu Plavog cvijeta 2007. godine. >>> foto

-Vila Naronitana: novootvoreni apartman uz Muzej Narone >>> tekst i foto

-stranice muzeja: u subotu 27.10. na web prostoru otvorene su web stranice muzeja Narone

 

21.listopada:

-vrijeme: tijekom ovog tjedna naglo je zahladilo i dok se početkom tjedna još moglo nositi preko dana i kratki rukav (utorak), sutradan je trebao i kaput, preko noći je zahladjelo. Zabijelili su se vrhovi planina (Biokovo, Dinara, Velež) pod sniježnim pokrivačem. Ovih par dana jako puše bura koja na mahove doseže brzinu oko 40 km/h.

-nove klupe: tijekom proteklog tjedna postavljene su i zadnje klupe u crkvu, njih ukupno oko 50 (po sredini i bočnim stranama crkve). Pjevači su se premjestili na desnu stranu klupa (ex"ženska" strana). Dio starih klupa postavljen je u crkvu svetog Vida, dio u Prud (u i okolo crkve) a preostali dio oko glavne župne crkve i spomenika Knezu Domagoju.

-uskoro će na internet biti postavljene i stranice muzeja Narone.>>> foto

 

8.listopada:

-vrijeme: danas je u Vidu počela s radom automatska vremenska postaja koja omogućava 24-satni uvid u kompletne meteorološke podatke. >>>tekst i foto

 

7.listopada:

-krštenje: Ante (Ivičin i Mirjane rođ.Markota) i Anastasija (Ivičina i Jelice rođ.Pehar) i krstili su drugo dijete kćer Mirjanu. Kumovali su: Ante Jurišin i Nikolina Beš. >>> FOTO    (ranije >>>krštenje prvog djeteta)

-doktorat: Marina Prusac iz Norveške (s korjenima iz Vida, otac Andjelko)  obranila je doktorsku radnju  iz klasicne arheologije u Kulturno-Povijesnom Muzeju pri Sveucilistu u Oslu >>> FOTO
 

4.listopada:

-muzej Narone: Muzej Narona u Vidu, sagrađen na samom arheološkom lokalitetu, dobio je nagradu Hrvatske turističke zajednice za poseban doprinos obogaćenju kulturne i turističke ponude Hrvatske. Riječ je o izvornom objektu koji je građen na nalazištu, čime se želi zaštititi kulturna baština na mjestu gdje je pronađena. (Jutarnji list, 2.10.2007.g.)


RUJAN 2007.

16.rujna:

-Likovna kolonija: u Vidu održana likovna kolonija >>> tekst i foto

-konoba: otvorena konoba/picerija "Kod rođaka" >>> tekst i foto

-krštenje: u župnoj crkvi u Vidu Goran i Sandra Vidović krstili sina Luku >>> foto

-vjenčanje: u župnoj crkvi u Vidu vjenčali su se Marija Volarević i Ivan Delija >>> foto

-udruga bračnih parova: iz Vida održala je tradicionalno druženje uz večeru >>> tekst i foto

 

14.rujna:

-obljetnica: 16.obljetnica prve oružane akcije HV u ovom dijelu RH. Tadašnja djelatna satnija ZNG iz Metkovića sudjelovala je u akciji pod nazivom "Zelena tabla-Male Bare" u Pločama. Tom prilikom gardisti su zaposjeli vojarnu JNA u Pločama i skladišta oružja TO u Malim Barama kod Ploča. U akciji su ranjeni naši župljani Ivica Marušić i Ilija Volarević.

 

13.rujna:

-Likovna kolonija: Udruga "Radost" Ploče u subotu 15.rujna na rivi uz Norin u Vidu organizira Likovnu koloniju "Radost u slici 5" >>>VIŠE

 

9.rujna:

-vjenčanje: u župnoj crkvi u Vidu vjenčali su se Brankica Vidović i Jurica Zmijarević >>> foto

-proloncije: u nedjelju 16.rujna vjenčat će se Marija Volarević (Mirova i Tine rođ. Golemac) iz Vida i Ivan Delija (Jurin i Lidije rođ. Brljević) iz župe Bagalovići.

-Mala gospa: jedan autobus naših župljana u petak je hodočastio u Vepric kod Makarske povodom blagdana Male Gospe. Dio je i danas hodočastio u Međugorje na brdo Križevac >>>foto

 

5./6.rujna:

-mučenici: prije 61 godinu komunističke vlasti tadašnje države Jugoslavije uhitile su i mučki ubile dvadesetak "križara" među kojima i četvero naših župljana. Više o svemu na >>>stranici..

 

3.rujna:

-škola: započela školska godina >>> FOTO

-bućanje: 2.rujna završen turnir u bućanju u Vidu. Nastupilo je 10 ekipa. Prvo mjesto osvojila je domaća ekipa u sastavu Mate Vučić-Župan, Ante Kešina-Miš, Nedo Šalinović i Srećko Brnas-Ćićak. Drugo mjesto osvojila je ekipa Novih Sela a treće ekipa iz Ploča u kojoj je i  vidonjac Davor Boras >>> foto


KOLOVOZ 2007.

26.kolovoza:

-proloncije: 1.rujna vjenčat će se Zdravko Šiljeg (pok. Vinke i Kate rođ. Boras) iz Vida i Antonija Volarević (Tomina i Anke rođ. Marević) iz Pruda.

-proloncije: 8.rujna vjenčat će se Jurica Zmijarević (Brankov i Mare rođ. Štrbić) iz župe Plina-Stablina i Brankica Vidović (Matina i Kate rođ. Suton) iz Vida.

-umrli: na mjesnom groblju u Vidu u ponedjeljak 27.kolovoza sahrana je pok. Jure Sutona. >>> osmrtnica

-sprovod pok. Branka Ilića biti će u utorak. >>>Osmrtnica

-požar: nakon što je cijeli dan gorjelo u blatu kod Strimena, požar je dohvatio i brdo te u večernjim satima stigao na sam prag Pavlovića kuća u Crnićima. Istodobno je gorjelo blato kod Tumbina na Ceneru (gase vatrogasci) i ispod mjesta uz Norin.

19.kolovoza:

-vjenčanje: U župnoj crkvi na Mliništu vjenčali su se Ante Ramić (Dragin i Sonje rođ. Zloić) iz Vida i Kata Vidović (Ivanova i Vinke rođ. Obšivač) iz župe Vidonje. >>> foto sa buklije u Vidu

17.kolovoza:

-umrli: 15.kolovoza u Kanadi je nakon kratke i teške bolesti umro Branko Ilić (rođen 13.ožujka 1970.) Nikolin i Zorkin iz Vida. Pokojnik je živio i odrastao u Vidu. Sudjelovao je u Domovinskom ratu čijim završetkom je s obitelji odselio u Kanadu gdje je živio do prerane smrti. Sahrana će biti obavljena na groblju Gospe Snježne u Vidu datum sahrane naknadno). Fotografije  iz obiteljskog albuma i biografiju pokojnog Branke možete pogledati na stranici.

 

15.kolovoza:

-Velika Gospa: svetim misama u crkvama u Vidu i Prudu danas je proslavljen blagdan Velike Gospe dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Velik broj vjernika iz župe tradicionalno hodočasti u 30 km udaljeno marijansko svetište na Velikom Prologu.

-bućanje: prijave za turnir u bućanju koji će se održati u Vidu vrše se do 19.kolovoza kada će biti izvlačenje. Uplata po ekipi je 300 kn. Nagrade su: 1.-60% od uplata, 2.-30% i 3.-10%.

12.kolovoza:

-krštenja: Zoran i Matea (rođ. Obradović) Volarević krstili su kćer Hannu >>> FOTO

-proloncije: u nedjelju 19.kolovoza vjenčati će se Ante Ramić (Dragin i Sonje rođ. Zloić) iz Vida i Kata Vidović (Ivanova i Vinke rođ. Obšivač) iz župe Vidonje.

-gusari: jučer je održan jubilarni 10. maraton lađa, >>> osvrt na maraton

-temperature: na stranici našeg meteorologa Vicka možete pratiti i temperature tla

5.kolovoza:

-Ledena Gospa: proslavljen glavni mjesni blagdan zaštitnice mjesta Gospe od Snijega >>>foto1, foto2, dernek1, dernek2, skokovi...(više fotki na stranici FOTO

4.kolovoza:

-lađe: u Opuzenu održane utrke za startne pozicije na Maratonu lađa. Domagojevi gusari osvojili 3.mjesto >>> tekst i foto

1.kolovoza:

-kup kneza Domagoja: po treći put održani dvoboji lađa na Norinu >>> tekst i foto

-ogranak HSS Vid: u četvrtak 26.srpnja u Vidu se održala reizborna skupština obnovljenog ogranka HSS-Vid. >>>tekst i foto

-nagrade: Uoči dana Grada Metkovića, Svetog Ilije 20.srpnja,  tradicionalno su dodijeljene nagrade zaslužnim  osobama koje su svojim djelima ostavili traga u proteklom periodu. Ove godine od pet nagrađenih dvije su nagrade izravno vezane za Vid. Nagradu za životno djelo dobio je Dr Emilio Marin, dodjeljena mu je za njegov doprinos u pronalaženju skulptura  u Augusteumu  i velikom doprinosu u ostvarivanju ideje o izgradnji muzeja u Vidu. Nagradu u kategoriji graditeljstva dodjeljena je tvrtci MGA d.o.o. koja je izgradila muzej Narona u Vidu a za što su dobili i prestižnu nagradu CEMEXa. Nagradu za životno dijelo dobio je i  fra Vjeko Vrčić prvi poratni župnik u Metkoviću i okolici. U nedostatku svećenika govorio je misu i u našem mjestu i u tom vremenu čuvao je i vodio sve župne knjige neretvanskog dekanata pa tako i naše župe.


SRPANJ 2007.

29.srpnja:

-Ledena Gospa: uoči glavne župne fešte 5.kolovoza održati će se trodnevnica (četvrtak, petak i subota) sa svetim misama u župnoj crkvi s početkom u 19 h svaku večer. Na sam blagdan u nedjelju svete mise su: ujutro u 5 h,7 h (misa za hrvatske branitelje) i 9:30 h (svečana sveta misa s procesijom).

-lađarski dvoboji u Vidu: u srijedu 1.kolovoza u Vidu će se održati 3.po redu lađarski dvoboji na Norinu uz sudjelovanje Domagojevih gusara I i II te Komina i Krvavca. Satnica i detalji >>> ovdje

-brzinska utrka za maraton lađa: održati će se 4.kolovoza u Opuzenu s početkom u 15.30 sati

 

22.srpnja:

-proloncije: u subotu 28.srpnja vjenčati će se Jelenko Volarević (Lukin i Šime rođ. Bubalo) iz Pruda i Helena Dujmović (Ivanova i Anice rođ. Jurković) iz Čapljine.

-sveta Ana: u četvrtak 26. srpnja u Crnićima je blagdan svete Ane. Svete mise su u 7 i 8.30 sati a glavna pjevana sveta misa s procesijom je u 19 sati.

-nedjeljne svete mise: zbog velikih vrućina u iduću i narednih nekoliko nedjelja (ovisno o vremenskim prilikama) sveta misa u Prudu biti će kao i do sada u 8 sati a u Vidu je (umjesto u 10) u 9.30 sati.

-vrućine: ovih nekoliko dana temperatura se penje preko 40 stupnjeva u hladu dok se na suncu i jaje može pofrigati na preko 50 stupnjeva. Pregled dnevnih temperatura možete pratiti na stranici  a minimalne i max temperature na stranici.

 

10.srpnja:

-parkiralište: Kako se bliži dan patrona naše Župe i mista intenzivirali su se i  pripremni radovi za taj dan. Trenutno se uređuje   prostor između parkirališta i Norilja na Plivoru. Za nekoliko dana  na desnu stranu  mosta bit će prebačena i elektro mreža .>>> FOTO

-priznanje: s malim zakašnjenjem objavljujemo i tekst o priznanju za aktiviste udruge Radost iz Ploča Davoru i Nadi Boras >>> tekst i foto

 

6.srpnja:

-gusari: Domagojevi gusari sudjelovali u emisiji HTV "30 u hladu" koja se svaki dan emitira uživo iz primorskih gradova>>> tekst i foto

 

1.srpnja:

-krštenje: Tomislav (Markov i Matije rod.Ostojić) i Ivana (rod.Miličević) Ilić krstili su prvo dijete sina Marka.Kumovali su Denis Marević i Marina Vekić. >>> FOTO


LIPANJ 2007.

29.lipnja:

-Teretana: teretanu Domagojevih gusara otvorio gradonačelnik Stipo Gabrić-Jambo a blagoslovio župnik don Stanko Vrnoga >>>FOTO

-Izložba: U galeriji Ave Arte Atelier otvorena je izložba radova Branimira Bartulovića, Antuna Borisa Švaljeka i Igora Dragičevića profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru. Ukupno je postavljen 21 rad. Izložba će biti otvorena cijelo ljeto. O autorima i djelima govorio je akademski kipar Stjepan Skoko.>>>FOTO

 

23.lipnja:

-Sveti Ivan: povodom glavne mjesne fešte blagdana svetog Ivana-Ivandana, večeras u 21 sat u mjesnoj školi u Prudu održati će se zabava. Ulaz je besplatan a nazočne će zabavljati grupa Mostarske kiše.

-Mjesni odbor: u četvrtak 21.lipnja izabrani su predsjednici Vijeća Mjesnih odbora Vid i Prud >>> TEKST I FOTO

-Teretana: jučer su stigle sprave za prvu teretanu u našem mjestu. Anganžmanom gradonačelnika Stipe Gabrića-Jambe Domagojevi gusari dobili su donaciju za kupnju teretane koja će im pomoći u pripremama za maraton lađa. Sprave su stigle, istovarene i montirane. Do završetka maratona lađa teretana će biti namijenjena za pripreme gusara a nakon toga će biti dostupna i ostalim zainteresiranim mještanima. >>> FOTO

 

17.lipnja:

-Sveti Ivan: u nedjelju je blagdan svetog Ivana Krstitelja. Svete mise su: u Vidu u 8.00 sati, Prudu u 8.30 s procesijom i na Dragoviji u 10.30 s procesijom. U četvrtak je u 20 sati ura klanjanja, zbog vrućina ovo će biti zadnja .

 

16.lipnja:

-promocija knjige: Na krovu muzeja Narone odakle se pruža lijepi pogled po okolici, po toplom i lijepom vremenu, održana je promocija druge knjige Srećka Ilića "Zgode s kamena i vode" >>> TEKST I SLIKE

 

15.lipnja:

-Sveti Vid, krizma: proslavljen blagdan Svetog Vida a isti dan je bio i blagdan Presvetog Srca Isusova te je održana i krizma za krizmanike naše župe, njih dvadeset i četvero. Sakramenat svete krizme udijelio im je izaslanik nadbiskupa prof dr Marinko Vidović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. >>> VIŠE UZ FOTO; Istu večer mladi su organizirali parti u Pilićari.

 

13.lipnja:

-Sveti Ante: svetim misama u župnoj crkvi i na Ograđu proslavljen je blagdan svetog Ante. >>> FOTO

-knjiga: nakon što je prošle godine u Zagrebu održana promocija njegove druge knjige, odvjetnik Srećko Ilić će istu održati i u Vidu 16.lipnja (subota)  u 19 sati na krovu muzeja Narone. Kao i prva knjiga „SMIJEH NAŠ SVAGDAŠNJI“ ova knjiga pod naslovom „ZGODE S KAMENA I VODE“  svojevrsna su šaljiva kronika našeg mista, župe i neretvanskog okružja. >>> POZIVNICA

 

10.lipnja:

-Sveti Ante: u srijedu 13.lipnja je blagdan svetog Ante. Svete mise su u župnoj crkvi u 8 sati i na Ograđu kod kapelice svetog Ante u 19 sati. Tradicionalno, velik broj župljana pješice hodočasti u 20 km udaljeni Humac kod Ljubuškog.

-Sveti Vid: u petak 15.lipnja blagdan je Svetog Vida ujedno i blagdan Presvetog srca Isusova. Svete mise su u 8 sati i 18 u crkvi svetog Vida kada je sveta krizma za krizmanike naše župe i procesija. Krizmu će, kao izaslanik nadbiskupa obaviti prof dr Marinko Vidović dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Ispovijed za krizmanike i ostale je u četvrtak u 16 sati.

 

 

7.lipnja:

-Tjelovo: U Katoličkoj crkvi danas se slavi Tijelovo, blagdan kada se procesijama kroz mjesta javno svjedoči vjera. Tijelovo je jedan od četiriju zapovjednih blagdana Katoličke crkve, pomiče se ovisno o Uskrsu i uvijek se slavi u četvrtak nakon svetkovine presvetog Trojstva. Blagdan je to sakramenta u kojem se, kako kršćani vjeruju i svjedoče, na nevjerojatan i neopisiv način daruju Božja ljubav i milosrđe. Na današnji se blagdan, kao i na još nekoliko blagdana tijekom godine, izlaže Presveti sakrament. U našoj župi, blagdan Tjelova proslavljen je svetom misom u župnoj crkvi i procesijom. >>> FOTO
 

4.lipnja:

-muzej Narone nominiran za „arhitektonskog Oscara“ >>> VIŠE
 

3.lipnja:

-Tjelovo: u četvrtak 7.lipnja blagdan je Tjelova ujedno i državni praznik. Sveta misa je u župnoj crkvi u 9.30 s procesijom.

- turnir: Završen 8.memorijalni turnir "Joško Beš": 1.Narona, 2.Ptice, 3.Ćuni Shop >>> FOTO


SVIBANJ 2007.

28.svibnja:

-umrli: dana 27.svibnja preminuo je msgr Mate Selak, bivši župnik Vida. Sahranjen je u Rašćanima 28.svibnja. >>>osmrtnica

 

27.svibnja:

-izbori: danas održani izbori za mjesne odbore.>>> foto; >>> rezultati; >>>liste

-blagdan: prema shvaćanju Novog zavjeta blagdan Duhova ili Pedesetnice jest spomendan kad je Krist preplašenu učeničku zajednicu podario Duhom Svetim i dao im moć govora na više jezika. Učenici su taj dar na rođndan Crkve shvatili kao zadaću i misionarski nalog da idu i propovijedaju Radosnu vijest cijelom svijetu.

-turnir: započeo memorijalni turnir "Joško Beš".>>> FOTO

-teretana: Gradonačelnik Grada Metkovića pružio je svesrdnu pomoć Lađarskoj udruzi iz Vida koja je tradicionalno najbolje plasirana ekipa sa područja Grada. Da bi na ovom 10. jubilarnom maratonu polučili što bolji rezultat i eventualno se domogli zlatnog odličja koje im jedino nedostaje  bile su im potrebne sprave za vježbanje. Gradonačelnik je svojim  osobnim angažmanom osigurao sredstva za nabavu teretane. Tijekom ovog tjedna izvršiti će se kupnja potrebnih sprava i montaža u našoj novoj teretani.

-mrtvačnica: u mjesnu mrtvačnicu montiran je hladnjak koji se može koristiti za buduće potrebe za sahrane.

-mala olimpijka: prošli tjedan u Dubrovniku je održana olimpijada dječijih vrtića Dubrovačko-neretvanske županije,  natjecanje u raznim disciplinama na kojoj je mala Marinela Matić iz Vida osvojila dvije zlatne medalje u trčanju.>>> FOTO
 

25.svibnja:

-rasvjeta na igralištu: Večeras je u Prudu tzv.prudskoj dragi po prvi put odigrana utakmica noću, tj.pod reflektorima,cijelo igralište je osvjetljeno a reflektore je upalio gradonačelnik Stipe Gabric-Jambo.>>> FOTO

 

20.svibnja:

-Guinnessov rekord: u petak 18.svibnja u Metkoviću, točno u podne metkovski maturanti otplesali su quadrille u isto vrijeme i na istu glazbu Straussov Fledermauss, zajedno s maturantima u brojnim hrvatskim i europskim gradovima. To je inače  maturantski plesni projekt u kojem se iz godine u godinu udružuju maturanti nekoliko država kako bi oborili Guinnessov rekord u najvećoj plesnoj disciplini na svijetu - sinkroniziranom plesanju četvorke (quadrille). Ove godine plesalo je više od 25.000 djevojaka i mladića, a prošle 23.628 čime je oboren lanjski rekord. 'Najveći istodobni ples' u Hrvatskoj plesali su još i maturantice i maturanti u Zagrebu, Osijeku, Bjelovaru, Garešnici, Daruvaru,  i drugim gradovima. U mMetkoviću je sudjelovalo nekoliko naših župljana a slike možete pogledati ovdje.

-nove klupe: naručene su nove klupe za župnu crkvu (4 reda). Cijela investicija koštati će oko 150 000 kn. Klupe bi trebale biti gotove i postavljene krajem lipnja/početkom srpnja.

-blagdan: u nedjelju je blagdan Duhova.
 

18.svibnja:

-muzej Narone: danas otvoren muzej Narone >>>TEKST i FOTO1, FOTO2, FOTO3

 

17.svibnja:

-sveti Paško: grupa naših mještana danas je kod uređene ploče-kapelice svetom Paški podno Ograđa proslavila ovaj blagdan. To je njihov zavjet iz Domovinskog rata. Oni koji nisu mogli doći,  slavti će u u nedjelju.>>> FOTO. Danas je ujedno i blagdan Spasovo-Uzašašće.

 

16.svibnja:

-muzej Narone: Do otvaranja muzeja ostalo je još 2 dana a i danas su pristigli novi eksponati, naime stigla su tri kipa sa restauracije i bit će postavljena na tribinu među ostale.>>>FOTO

-uređenje parkirališta: Danas je započelo i asfaltiranje parkirališta Plivor, do večeras završeno je tri četvrtine površine a sutra će se okončati taj dio i pristupna rampa. >>>FOTO

 

15.svibnja:

-mrtvačnica: na traženje  župnog pastoralnog vijeća Grad Metković  uplatio je 35.000,00 kuna koliko košta isporuka i ugradnja  namjenskog hladnjaka za mrtvačnice. Novci su prebačeni isporučitelju i očekuje se ugradnja istog za 10 dana.

10.svibnja:

-izbori: Gradsko Poglavarstvo raspisalo je izbore   za Mjesne odbore na području Grada. Izbori će se održati  27. 05. 2007 . Birat će se  MO Lijeve strane,  MO desne strane, MO Dubravica, MO Glušci  te Vida i Pruda. U našoj župi za oba mjesta kandidirale su se po dvije liste: po jedna HDZ-a i nezavisna lista. >>> liste i >>>program

 

6.svibnja:

-prva pričest: u župnoj crkvi održana prva pričest za 27 prvopričesnika u našoj župi.>>> FOTO i foto-vidonjac

-blagdan sv. Leopolda Mandića: 12.svibnja u Prudu se slavi blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića. Svete mise su u 8 i 19.30 sati s procesijom. Uoči blagdana biti će održana trodnevnica (srijeda, četvrtak i petak) sa svetim misama i krunicom u 19.30 sati.

-MNK Vid: sutra u 15.45. igraju utakmicu 21.kola >>>rezultati i tablica

-vrijeme: min. i max temperature (III-IV, V i  u Vidu kao i količine oborina možete pratiti na stranicama našeg meteorologa.


TRAVANJ 2007.

29.travnja:

-otvaranje muzeja: u petak 18.svibnja biti će svečano otvaranje muzeja Narone. Ovih dana započelo je i uređenje parkirališta na Plivoru, s lijevu stranu Norina, preko puta Velike rive.

-Prva sveta pričest: u nedjelju 6.svibnja u župnoj crkvi u Vidu održati će se prva sveta pričest za prvopričesnike naše župe. Sveta misa je u 9.30 sati.

 

-gusari: domagojevi gusari započeli su sa pripremama za jubilarni 10.maraton lađa, a ove godine očekujemo, po prvi put,  nastup sa tri lađe. >>> FOTO, a njihovim stopama idu i mali veslići >>> FOTO veslići

 -Prud: nekoliko fotografija sa bućališta

 

13.travnja:

-zabava: održana je zabava u Pilićari. >>>FOTO

 

9.travnja:

-Uskrsni ponedjeljak: održana smotra žudija u Vidu. Tekst i FOTO: I dio,  II dio,  III dio, IV dio

8.travnja:

-USKRS: svetim misama u Vidu i Prudu proslavljen najveći katolički blagdan Uskrs na kojima su sudjelovale i žudije. Nakon mise u Vidu održana je procesija oko crkve. >>> FOTO

-mali Uskrs: nedjelja 15.travnja, svete mise u Vidu u 8.30 i Dragoviji u 10.30 sati.

7.travnja:

-Velika subota: tijekom poslijepodneva u crkvi u Vidu i Prudu bio je blagoslov uskršnjih jela (foto). Navečer je održano uskrno bdijenje-ponoćka i padanje žudija. >>> FOTO

6.travnja:

-Veliki petak: u prepunoj župnoj crkvi održani su obredi Velikog petka. Žudije su se izmjenjivale cijelo vrijeme. Nakon pričesti pristupilo se cjelivanju Križa a poslije je bila procesija kroz mjesto. U procesiji je hodio i tzv. Šimun skriven iza crnog vela. >>> FOTO

5.travnja:

-Veliki četvrtak: tijekom poslijepodneva u crkvi u Vidu i Prudu bio je blagoslov vina. Navečer je održana misa Gospodnje večere na kraju koje su izišle žudije i pjevao se Gospin plač.>>> FOTO

 

1.travnja:

-Cvjetnica: svetom misom i procesijom s maslinovim grančicama danas je u župi proslavljen blagdan Cvjetnice, uspomena na Isusov ulazak u Jeruzalem.>>>foto1, foto2 . Oko oltara je postavljen tepih kupljen dobrovoljnim prilozima župljana i ostalih dobrotvora (foto)

-Veliki tjedan: raspored Bogoslužja u dane Velikog tjedna možete pogledati ovdje.

-Župni list: danas je izišao 12.broj Lista župe Gospe Snježne.

-Križni put: žudije iz naše župe danas će sudjelovati na Križnom putu u Rogotinu. Ove godine dijelom su obnovljene odore.

-MNK Vid: sutra u 17.25 sati igraju utakmicu 18.kola lige malog nogometa Metkovića.

-izletnici: nakon nekoliko kišnih dana danas je osvanuo lijep sunčan dan što je izmamilo mnoge da krenu u prirodu prema Ograđu... >>>FOTO


ožujak 2007.

25.ožujka:

-uskršnja ispovijed: u četvrtak 29.ožujka istodobno u Vidu i Prudu u 7.30 i 16.30 sati.

-Cvjetnica: u nedjelju je Cvjetnica. Sveta misa u Prudu je u 8 sati a u Vidu u 10 sati s procesijom. Obavještavaju se svi vozači da pri dolasku na svetu misu ne parkiraju vozila s gornju stranu ceste od groblja do stepenica kod crkve. Isto će važiti na Veliki petak i Uskrs.

-smotra žudija: na stranici možete pogledati program održavanja smotre žudija 9.travnja.

--nekoliko slika Vida od prije mjesec dana u flashu možete pogledati ovjde. Kod dial-up spajanja malo će se duže učitavati.

 

18.ožujka:

-sveti Josip: sutra je sveti Josip, zaštitnik Domovine. Svete mise su u Prudu u 17 sati i Vidu u 18.30 sati.

-smotra žudija: novosti vezane uz smotru žudija u Vidu te plakat pogledajte ovdje te plan programa

 

17.ožujka:

-Kipovi: sedam od 16 antičkih kipova jutros je stiglo u muzej , >>> tekst i foto

 

13.ožujka:

-radovi na cesti: danas je izvršeno asfaltiranje kanala kojim je položen naponski kabel od trafostanice na Gradu do muzeja, >>> foto

 

11.ožujka:

-Žudije: fotograf  Šime Strikoman danas je izvršio snimanje žudija za promidžbeni plakat za predstojeću smotru žudija u Vidu, >>> foto

 

3.ožujka:

-Portal: od voditelja portala "Moja Baština" dobili smo jedan dopis >>>pročitajte


VELJAČA 2007.

25.veljače:

-prvi petak: 2.ožujka, sveta misa u crkvi svetog Vida u 9.30 sati. Prije mise ispovijed.

 

21.veljače:

-Pepelnica ili "čista srijeda", post i nemrs. Današnjim danom katolička Crkva počinje slaviti četrdesetdnevno vrijeme neposredne priprave za Uskrs – korizmu.

 

20.veljače:

-mačkari: završene mačkarske svečanosti. Po običaju, na Velikoj rivi je održano suđenje i spaljivanje Marka Krnjevala uz glazbu i ples što se oteglo do 21 sat kad je Krnjo i zapaljen. >>> FOTO 1  i  FOTO 2

-mačkari Prud: posljednja ovogodišnja fešta održana je u Prudu uz svirku Miće i grupe Gusari >>>FOTO

 

18.veljače:

-posveta oltara: nadbiskup splitsko-makarski msgr dr Marin Barišić danas je posvetio oltar u župnoj crkvi i blagoslovio novopostavljene crkvene elemente (ambon, krstionicu, kapelicu Presvetog, svijećnjake). Od svećenika nazočili su: tajnik don Miroslav Vidović, dr don Marin Škarica, liturgičar fra Marko Babić, fra Branko Ante Periša (akad. slikar), don Marinko Jurišin, don Bariša Plećaš, don Jure marasović i domaćin don Stanko Vrnoga. Zbog bolesti nisu došli bivši župnici don Pavao Banić, don Mate Selak i don Ante Vojnović dok je don Nediljko Kešina na župi u Njemačkoj. Don Ivan Kešina i don Stanko Pejar nisu došli zbog obveza u svojim župama.

-Program proslave (tijek svete mise)

>>> foto1, >>> foto2, >>> foto-ručak

-Zahvala župnika don Stanka Vrnoge

 >>> MP3: propovijed nadbiskupa (17.44 min, 7,10 MB)

 >>> MP3: pjevanje zbora (2 min, 1,37 MB)

 >>> MP3: čestitka nadb. (5,04 min, 3,48 MB)

 

-mačkari: nakon petka i zabave uz DJ-a, večeras je u Pilićari bio maskenbal uz svirku Miće i grupe Gusari >>>FOTO

 

11.veljače:

-posveta oltara: sveta misa u nedjelju 18.veljače je u 10.30 sati (neće biti rane mise u Prudu). Nadbiskup Marin Barišić posvetiti će novi oltar i blagosloviti ostale novopostavljene elemente. Ovo je događaj za povijest koji se u župnoj crkvi događa, najvjerojatnije po četvrti put tijekom povijesti (po jednom na tom mjestu kad su bile prve crkve kapelica i kasnija crkva, te 1964. kad je posvećen oltar koji je donedavno bio i sada. Ukoliko bude lijepo vrijeme procesija će krenuti iz župne kuće do crkve. Nazočiti će više svećenika svećenika među kojima će biti i dosadašnji župnici.

-mačkari: u ranim jutarnjim satima na svoje prijestolje "došetao" je i ovogodišnji Marko Krnjeval. >>>FOTO

-krštenja: Ante (pok. Ivana i Marije) i Nataša (rođ. Volarević) Bukovac krstili su sina Luku, svoje drugo dijete. Kumovali su: Dario Ramić i Marijana Ramić. >>>FOTO

 

5.veljače:

-MNK Vid: pobjeda MNK Vid Marelo u 12. kolu Lige malog nogometa >>> rezultati i tablica, i fotka ekipe

-radovi na cesti: nastavljaju se radovi na cesti kroz Vid >>>FOTO

-uređenje crkve: u drugu nedjelju je blagoslov novih crkvenih elemenata (oltara, ambona, krstionice) koje će blagosloviti nadbiskup. Stoga je u subotu 10.veljače planirano izvršiti čišćenje i uređenje okoliša župne dvorane ispod crkve.

-Mačkari: u nedjelju 11.veljače počinju Pokladne svečanosti. Pročitajte proglas mačkarskog odbora Vida.

 

4.veljače:

-blagoslov grla: danas je u župnoj crkvi održan blagoslov grla, tzv. grličanje. >>>TEKST i FOTO

-Milenijska fotografija: u Ave Arte Atelieru u Vidu održana je promocija fotografije-plakata "Domagojevi strijelci" snimljene ljetos u Vidu u projektu jedne od milenijskih fotografija Šime Strikomana. >>>TEKST i FOTO

 

2.veljače:

-Prud: večeras je prvi put zasjala nova rasvjeta na dijelu županijske ceste kroz Prud, >>>FOTO

 

1.veljače:

-Vid na TV: Jutros je Vid ponovo bio na televiziji i to uživo, naime ekipa HTV neobičajeno brojna posjetila je mjesto i u dva navrata javljali se u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“. Prva tema bili su arheološko-konzervatorski radovi  u muzeju, a druga aktuelna rukometna. Gosti su bili poznati bivši rukometaši  Slobodan Batinović i Ivica Obrvan, komentirali su aktuelnosti na svjetskom rukometnom prvenstvu. (MM) >>>FOTO

-radovi na cesti: U Vidu se već nekoliko dana kopa trasom županijske ceste koja prolazi kroz mjesto. HEP priprema stalni priključak za muzej i to direktno iz trafostanice na Gradu. Zahvatom će se ukloniti sva zračna mreža na trgu ispred muzeja i pripremit će se odvod za parkiralište na Plivoru kao i osvjetljenje mosta. Radovi će potrajati desetak dana.Dijelom ceste od kuće Jurišina do pošte prometuje se uz semaforsku signalizaciju naizmjence.(MM) >>>FOTO

-Prud: U Prudu se osjeća užurbanost na radilištu zaštite izvorišta i uređenje županijske ceste. Građevinari čiste gradilište, električari puštaju nove sustave u rad a nogostupi se asfaltiraju kao prethodnica gornjem sloju na glavnoj prometnici i staroj cesti koja  sada ima status lokalne šetnice.(MM) >>>FOTO

-vrijeme: Kolicina padalina u siječnju 2007. godine:

02.01.2007-04.01.2007-45 mm

05.01.2007-06.01.2007-3 mm

17.01.2007-18.01.2007-2 mm

23.01.2007-25.01.2007-25 mm

26.01.2007-27.01.2007-6 mm

Ukupno 81 mm kise!!!

Minimalna temperatura u Sijecnju 2007. godine: Minimalna temperatura= -3,9°C dana 20.01.2007 u 04 h

Maksimalna temperatura= 16,3°C dana 19.01.2007 u 14 h

Kolicina oborina manja je od prosjeka (prosjek je negdje oko 130 mm kise za 1. mjesec) za ovo doba godine, dok je temperatura zraka veća od prosjeka za oko 2,5°C. Prosle godine u 1.mjesecu padao je i snijeg (26.01), minimalna temperatura iznosila je -5°C, a maksimalna 13°C. 2005. godine 1.mjesec završio je s velikim snijegom (~30 cm), minimalna temperatura bila je  -4°C dok je maksimalna bila 12°C. (Vicko Marušić)

-mali nogomet: MNK Vid-Columbia 7:4 u 11.kolu lige malog nogometa, >>>VIŠE


SIJEČANJ 2007.

28.siječnja:

-smotra žudija: danas je u Vidu održan sastanak predstavnika Čuvara  Kristova groba-žudija iz cijele Dalmacije. Nazočno je bilo 15 predstavnika. Glavna tema sastanka odnosila se na status budućih smotri žudija koje su se do sada šest puta za redom održavale na uskršnji ponedjeljak u Vodicama. Prevladalo je mišljenje i dogovor da se smotre žudija svake godine održavaju u drugom mjestu (jedne od žudijskih skupina) kako bi na taj način svako mjesto imalo prilike vidjeti običaje drugih mjesta a ujedno i promovirali ovi lijepi običaji. Takav jedan događaj bio bi i velika promidžba mjesta. Bilo je govora da se datum smotre pomakne za kasniji datum zbog vremenskih uvjeta (hladnog vremena) ali se od tog odustalo jer je najveće zanimanje za žudije o Uskrsu. Kako takve smotre ne bi bile veliko opterećenje za župe domaćine (posebno manje župe) neće biti posebnih objeda za sve sudionike već bi isti bili u svom angažmanu. Kako je naglasio gospodin Šime Strikoman, ideja je da jednog dana ova smotra bude i na TV-u o čemu je već bilo govora s odgovornim na HTV-u. Ovogodišnja smotra žudija održati će se u Vidu. U narednom periodu kontaktirati će se svi koji bi željeli sudjelovati u ovoj smotri a ujedno će se i razraditi program smotre. >>>FOTO

-svijećnica: u petak 2.veljače sveta misa u župnoj crkvi je u 9.30 sati.

 

26.siječnja:

-Milenijska fotografija: u drugu nedjelju, 4.veljače u 17 sati u Ave Arte Atelieru u Vidu održati će se promocija fotografije-plakata "Domagoj i vidonjski strijelci" snimljene ljetos u Vidu u projektu jedne od milenijskih fotografija Šime Strikomana. Fotografije-posteri moći će se uzeti po promotivnoj cijeni.

-žudije: kao što je nekoliko redaka niže, ranije napisano u nedjelju nakon mise je sastanak predstavnika žudija Hrvatske...

 

21.siječnja:

-Turnir "Ante Taslak": završen 10.memorijalni turnir Ante Taslak. >>> REZULTATI i FOTO

-cesta kroz Prud: uz novoizgrađenu dionicu županijske ceste kroz Prud polažu se niskonaponski elektro vodovi.>>>FOTO

-župni list: u pripremi je novi 12. broj župnog lista, svi koji imaju tekstove za objavu ili fotografije (krštenja, vjenčanja,...) neka iste predaju u župni ured župniku ili pošalju na e-mail

 

14.siječnja:

-posveta oltara: u nedjelju 18.veljače nadbiskup Marin Barišić posvetiti će novi oltar u župnoj crkvi. Sav prihod od blagoslova kuća išao je za podmirenje troškova uređenja crkve. Prije oko mjesec dana dug je bio 90 000 kn. U proteklom periodu dobrovoljnim prilozima i već spomenutim prihodom od blagoslova taj dug je smanjen i preostaje još oko 20 000 kn koje treba podmiriti za izvršene radove i materijal na uređenju crkve. Slijedeće što je na redu su nove klupe u župnoj crkvi. Sadašnje će se klupe postaviti u bočne prostore crkve. Usporedo s tim u Prudu će se urediti prostor ispod crkve.

-žudije: u nedjelju 28.siječnja, nakon svete mise, u župnoj dvorani održati će se sastanak predstavnika svih žudija odnosno čuvara Kristova groba iz Hrvatske. Cilj sastanka je dogovor oko smotre žudija koja se do sada tradicionalno održavala u Vodicama na uskršnji ponedjeljak. Jedan od prijedloga je da se smotra rotira svake godine u drugom mjestu.

-iz tiska: zabava u Prudu, članak iz Dubrovačkog vjesnika.

-iz tiska: Udruga za uzgoj i zaštitu ptica i ribica, čiji je jedan član iz Vida prvak Hrvatske u pticama...

 

13.siječnja:

-Turnir "Ante Taslak": započelo održavanje 10.jubilarnog malonogometnog turnira u spomen na palog hrvatskog viteza Antu Taslaka. Sudjeluju 32 ekipe iz cijele doline. >>> rezultati, FOTO

 

7.siječnja:

-krštenje: u župnoj crkvi u Vidu don Marinko Jurišin krstio je Vidu Jurišin (Pere i Marije). To je prvo krštenje na novoj krstionici.>>> Foto

-Prud: nekoliko slika sadašnjeg izgleda županijske ceste kroz Prud.

-Turnir "Ante Taslak": u subotu 13.siječnja počinje jubilarni 10.memorijalni turnir "Ante Taslak" u malom nogometu. Termin turnira pomaknut je u siječanj zbog velikog božićnog turnira u Metkoviću.

 

6.siječnja:

-Bogojavljenje: svetim misama u Vidu i Prudu u župi je proslavljen blagdan Tri kralja-Bogojavljenje.

-vrijeme: statistički podaci o padalinama u prosincu, mjerio Vicko Marušić: Ukupno 76 mm kise u prosincu.

07.12.2006-09.12.2006=25 mm

10.12.2006-11.12.2006=5 mm

17.12.2006-19.12.2006=46 mm

Max temperatura bila je 15,8°C dana 09.12.2006 u 13 h; Min temperatura bila je -4,7°C dana 28.12.2006 u 05 h

Svi podaci mjereni su u meteroloskoj kucici s digitalnim termometrom tako da ostupanja nema ili je minimalno najvise do 0,3°C!!!

Pregled dnevnih temperatura možete pratiti na stranici.

 

4.siječnja:

-zabava: u srijedu 27.prosinca 2006., na blagdan svetog Ivana, u školi u Prudu održana je zabava i ples. Nastupila je grupa "Gusari" u kojoj pjeva i svira Miće Volarević te Mate i Maja iz Metkovića koji su nastupili besplatno. Sav prihod od 7040 kn namijenjen je uređenju crkve u Vidu i Prudu. U ime župnika velika zahvala organizatorima i sviračima na prilogu. Od vatrometa je preteklo oko 1000 kn koje idu u istu svrhu za podmirenje troškova uređenja crkvi u Vidu i Prudu.>>> FOTO

 

>>> FORUM je opustio. Uključite se i diskutirajte, predlagajte...

>>> Slab je odjek i za ADSL u župi. Uključite se, jednog dana mogli bi imati i video ili audio prijenos iz naših crkvi...

>>> Budućim mladencima a i svim ostalima koji žele usluge snimanja, na internetu možete pogledati web-stranice Digitalnog studija "Nada" u vlasništvu Bore Markote te dogovoriti suradnju...


 Arhiva novosti po godinama:

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

 
 

na vrh