-> Župa Vid -> NOVOSTI >>> 2004.godina

Arhiva događanja 2004.godine:


26. prosinca: 

- Turnir: zbog nevremena: kiše i olujnog juga, odgođena je završnica turnira za iduću nedjelju, 2.siječnja, raspored utakmica i informacije na >>> stranici.

- Dragovija: povodom svetog Ivana, misa na Dragoviji je 27.12., ponedjeljak u 10.30 sati a u Prudu u 9.00 sati.

- Blagoslov kuća: utorak i srijeda u Prudu, srijeda i četvrtak. Sve ovisi o vremenskim prilikama te su moguće izmjene.

 

24./25. prosinca: 

- Ponoćka: unatoč hladnom vremenu (temperatura je u 23 sata bila 5° C) crkva je bila prepuna vjernika iz cijele župe i susjednih mjesta. U uvodu, održana je dječija priredba mlađe djece iz Vida i Pruda. Po završetku svete mise održan je lijepi vatromet. Isti je koštao 3000 kn. Župljani su prikupili oko 2000 kn za vatromet. Ovo je najmirnija ponoćka do sada. Prije, za vrijeme i poslije nije se čula niti jedna pucnjava petardi u blizini crkve. Vrlo lijepo, nemogu vjerovati da je bilo tako mirno, a do prije samo par godina praskalo je na sve strane pa i na ulaznim vratima. Fotografije možete pogledati ovdje. Svete mise su u Prudu u 8.30 sati a u Vidu u 10.30 sati, kao i svake nedjelje.

 

21.prosinca: 

- Predsjednik RH u Vidu: Dana 16.12.2004., predsjednik RH Stipe Mesić, u sklopu predizborne kampanje i posjeta Metkoviću, svratio je i u Vid gdje je posjetio gradilište budućeg muzeja Narone, nekoliko >>slika

Također, u sklopu predizborne kampanje, danas je u Vidu bila, predsjednički kandidat, Đurđa Adlešić>>> slika

 

20.prosinca:

- radovi na muzeju:

Ovih dana, u pripremi pred  građevinske radove na izgradnji budućeg muzeja Narone u Vidu, stručna ekipa djelatnika i suradnika iz AMS-a u sastavu: za dokumentaciju: Branko Penđer, za restauraciju: Borko Vješnica, Vikica Katić, Mariana Milko, za arheologiju: Boris Čargo, izvode preventivne radove na zaštiti arheološke građe na djelu lokaliteta Plećaševe štale podno srušene kuće obitelji Vučić.

U djelu restauratorskih radova izvodi se: čišćenje mozaičkog poda, podizanje ulomaka mozaika i njihovo čišćenje te nakon završenih građevinskih radova vraćanje mozaika u novu podlogu na isto mjesto uz fiksiranje bojane žbuke na rekonstrukciju rubnih zidova oko mozaičkog poda. U dijelu ove prostorije izvan mozaičkog poda vrše se arheološka istraživanja, a sve se prati debljom dokumentacijom.

 

19.prosinca:

- Turnir: odigrano drugo kolo turnira, postavljeno je nekoliko fotografija,

 

18.prosinca:

- Turnir: počeo memorijalni turnir u malom nogometu "Ante Taslak", fotografije i rezultate pogledajte ovdje.

- Izišao novi broj Župnog lista, broj 9; Danas je sprovod Nikole Volarevića.

 

12.prosinca:

- Materice: danas je glavna sveta misa održana na Dragoviji. U četvrtak je ispovijed, ujutro u 8 i poslijepodne u 15.30 sati.

03.prosinca:

-Nova autobusna linija za srednjoškolce: (preneseno iz Večernji list) Čazmatrans, koji obavlja prijevoz putnika na lokalnim linijama iz grada Metkovića, nakon pet godina stanke uveo je liniju za prigradska naselja Vid i Prud. Linija koja je nekada imala osam pari polazaka, ukinuta je zbog malog interesa putnika. Razlog za ponovnu uspostavljanje linije je veliki interes učenika srednjih škola iz tih naselja koji pohađaju dvije srednje škole u Metkoviću. Vrijeme polazaka prilagođeno je početku nastave, pa tako za pedeset jednog učenika koji na nastavu odlaze u jutarnjoj smjeni autobus kreće ispred crkve u Prudu u 6,45 sati, a povratak s Autobusnog kolodvora Metković je u 13,10 sati. Za 18 učenika u poslijepodnevnoj smjeni autobus kreće u 13,30, a povratak je u 19,15 sati. Mogućnost kupnje mjesečne karte trenutno je iskoristilo 40 učenika. Čazmatrans je omogućio popust na karte od 50 posto, a sukladno odluci koja je donesena na sjednici Gradskog poglavarstva (održanoj 25. studenoga), grad Metković subvencionira prijevoz srednjoškolaca sa 25 posto, pa će tako učenici plaćati samo 25 posto od pune cijene vozne karte. Kako smo doznali od direktora prijevoznika Pere Jerkovića, povratna karta za učenike iz Pruda iznosi 5,5 kuna, a za učenike iz Vida 4,5 kuna. Moglo bi se zaključiti kako je postignuta cijena koju su dogovorili Grad Metković i Čazmatrans više nego povoljna ako se zna kako puna cijena karate samo u jednom smjeru do Vida iznosi 9, a do Pruda 11 kuna. (Ivana Ilić)


-28.studenog:

- krštenje:  danas su u župnoj crkvi Ante Kešina (Ivice i Mirjane rođ.Markota) i Anastazija (rođ. Kozina) krstili sina Ivana. Kumovali su Mate Kozina i Andrea Lelas. Fotografije možete pogledati ovdje.

-vatromet: na inicijativu i prijedlog nekih župljana, župnik je pozvao župljane, odnosno "bacače petardi" da umjesto petardi koje namjeravaju bacati ovih predblagdanskih dana, novac daruju za prigodni vatromet na polnoćki za Božić, što je puno ugodnije i oku i uhu od pucanja petardi. Gotovo svake godine na ponoćki, neodgovorni pojedinci remete ugođaj bacanjem petardi doslovno na crkvena vrata. Posebno vatreno bilo je prije par godina kad je po završetku ponoćke i za vrijeme izlaska puka vani, na samom ulazu u crkvu pojedinci su zasuli brojnim petardama. To je posebno neugodno bilo starijim župljanima. Nemali broj njih zbog toga je izbjegavao dolazak na ponoćku. Zalaganjem i apelom župnika, prošle godine pucnjave petardi okolo crkve skoro da i nije bilo. Nadamo se da će se to nastaviti i ove godine i da ćemo imati jedan ugodan i lijep vatromet.

 

-21.studenog:

- jedan dio naših župljana autobusom je išao u Split na ređenje novog nadbiskupa msgr Martina Vidovića novog nuncija u Bjelorusiji. Ovih hladnih dana mladež je uređivala svlačionice podno tribina na igralištu.

 

-Barcelona, 4.11.2004.-30.1.2005.godine, kipovi iz doba Narone pronađeni u Vidu izloženi su u Institut de cultura: Museu d'historia de la ciutat. Nakon Splita i Oxforda, i sada Barcelone slijede Vatikan i Zagreb 2005.godine.

 

-14.studenog:

- U nedjelju 21.studenog, jedan autobus župljana ide u Split na ređenje novog nadbiskupa Martina Vidovića (rođen u Vidonjama). Umjesto u nedjelju ujutro, misa u Prudu je u subotu u 17 sati, a glavna nedjeljna misa u u župnoj crkvi u Vidu je u nedjelju u 11.15 sati. Novi nadbiskup Vidović biti će novi nuncij u Bjelorusiji. Ovo je svakako velika čast za župu Vidonje u kojoj je rođen i naš splitsko-makarski nabiskup Marin Barišić. Povodom jubileja 1700 godina mučeništva Svetog Vida, predstoji nam i duhovna obnova. Početkom korizme, u veljači iduće godine u župi će se održati misije.

-ovaj tjedan nije bilo ništa značajnijih novosti u župi. U odnosu na jučerašnji dan i 17 stupnjeva, danas je temperatura osjetno niža, 8 stupnjeva uz cjelodnevnu kišu i buru. Jutros sam primjetio i polegnutu žičanu ogradu oko budućeg muzeja koju je vjetar srušio.

 

-1.studenog:

-tijekom tjedna nije bilo značajnijih novosti. Ovih dana groblje je prepuno cvijeća kojima kitimo grobove naših pokojnika. Vrijeme je pravo proljetno što se tiče topline, danas je bilo sunačno i vedro (predveče se naoblačilo). Već, par dana temperatura je 20 stupnjeva, nose se kratki rukavi, a prošle godine u ovo doba se već ložila peć...


-24.listopada:

-krštenje: danas su u župnoj crkvi Drago Kešina-Soni (Mare i pok. Pere) i Dijana (rođ. Šarac) krstili sina Antonija. Kumovali su Tonći Čupić i Klaudija Mravičić. Fotografije možete pogledati ovdje.

-vjenčanje: jučer je u župnoj crkvi vjenčana Marina Beš (Šime i Anke rođ. Šiljeg) iz Vida i Mišel Ćulum (Jakova i Mladenke) iz Peračkog Blata (Ploče). Fotografije možete pogledati ovdje.

-muzej: pripremni radovi na muzeju se nastavljaju, a u ovoj fazi očekuje se da će trajati oko mjesec dana. Par slika možete pogledati ovdje. Članak iz Slobodne Dalmacije o radovima na muzeju možete pročitati ovdje.

-obavijest: na stranici -možete pročitati poziv svim zainteresiranim koji žele pomoći oko prevođenja dijela stranica www.vid.hr na strane jezike.

 

-17.listopada:

-muzej: nastavljaju se radovi na budućem muzeju. Tako je srušena stara kuća Vlade Vučića. Arheolozi obavljaju zaštitne radove na uređenju nalaza. Nažalost nisam uspio nabaviti fotke na samom rušenju kuće i arheologe pri izvođenju radova. Na stranicama foto-događaji možete pogledati nekoliko fotografija sa radilišta.

-vjenčanje: u župnoj crkvi u subotu 16.listopada vjenčali su se: Mihaela Janković (Andrije i Marijane) iz Pruda i Stipe Obšivač (Frane i pok. Danice) iz Metkovića.

-proloncije: Marina Beš (Šime i Anke rođ. Šiljeg) iz Vida i Mišel Ćulum (Jakova i Mladenke) iz Peračkog Blata (Ploče) sklapaju brak u subotu 23.10.2004.

-Sveti Vid: župnik je danas okupio župno pastoralno vijeće te im poručio da za idući sastanak 26.listopada pripreme svoje prijedloge za način obilježavanja obljetnice 1700 godina mučeništva Svetog Vida kroz cijelu iduću godinu. Svi ostali koji žele dati svoj prijedlog mogu isto uputiti e-mailom (BM ili Marku Marušiću-na stranici Marelo), osobno, poštom, ili telefonom/faxom župniku (broj na stranicama Župnog lista).

-sprovod: danas je bila sahrana našem mještaninu Mirku Mareviću. Na stranici foto-sprovodi možete pogledati nekoliko fotografija, te osmrtnicu.

 

-10.listopada:

-krštenje: u župnoj crkvi kršten je Roko Markota, Željka (Žarko i Jela) i Martine (Ivana i Anice Marušić). Kumovali su Ljiljana Markota i Mario Jovica. Foto

-proloncije: Dana 16.listopada u župnoj crkvi vjenčat će se: Mihaela Janković (Andrije i Marijane) iz Pruda i Stipe Obšivač (Frane i pok. Danice) iz Metkovića.

 

-9.listopada:

-igralište: ovaj tjedan mladež iz mjesta radi na uređenju mjesnog igrališta. Nakon što je asfaltirano, igralište su označili, obojili i popravili ogradu a najveći posao odrađuju ispod tribina gdje su "izdubene" u živcu kamenu dvije prostorije za rezervne igrače (ujedno i svlačionice) a također se radi i na probijanju i uređenju jedne prostorije koja će služiti kao ostava. Marko Marušić, uredio je rasvjetu koja će se automatski paliti s vanjskom rasvjetom. Tako će mladi imati gdje igrati. Po završetku radova (krajem mjeseca) planirano je odigrati nekoliko revijalnih utakmica: ekipa Vida protiv ekipe Metkovića u nogometu, rukometni susret momaka koji treniraju rukomet (Vid  i Prud) te susret lađarskih ekipa Vida i Pruda. Moguće je da bude i jedan ženski susret. Pogledajte nekoliko fotki sa izvođenja radova.

 

-8.listopada:

-nogomet: U ponedjeljak 11.listopada starta liga malog nogometa grada Metkovića. MNK Vid, zbog visokih troškova sudjelovanja (1000 €) nakon niza uspješnih godina neće sudjelovati. Novi sudionik, je pak ekipa Pruda.

-Radovi na budućem muzeju se nastavljaju. Bivša autobusna stanica na Kekavici u cijelosti je uklonjena. Trenutno arheolozi rade na uređenju (skidnju) mozaika (na lijevoj strani, uz Vučića konobu). Završeno popločavanje dijela velike rive. Od izbora su nam ostali: asfaltirano igralište i zakrpljene rupe (betonom) i rubovi na mjesnim cestama.

 

-3.listopada:

-krštenje: Danas je u župnoj crkvi obavljeno dvostruko krštenje. Ante (pok. Ivana i Marije) i Nataša (rođ. Volarević) Bukovac krstili su sina Ivana. Kumovali su: Toni Jakić i Ana Čarapina. Ante (pok. Mate i Vinke) i Jelena Bukovac krstili su sina Juru. Kumovali su Ivan Suton i Željka (neznam prezime). Foto

Ova godina je "muška" u našoj župi. U ove dvije nedjelje 3 mala muškića a u iduću nedjelju još jedan.

-izbori: održani izvanredni lokalni izbori na nivou grada Metkovića. Možete pogledati 4 fotke sa glasačkog mjesta a rezultate pogledati na stranici.


-19.rujna:

-krštenje: Danas je u župnoj crkvi obavljeno krštenje. Jakov i Valerie (r. Evens) Vučić (od Kekeca)  iz Belgije, krstili su kćer Ivanu-Kristu. Mladi bračni par u Vidu grade novu kuću. Fotografije možete pogledati ovdje.

-obnovljene postaje Križnog puta:Tijekom proteklog tjedna postavljene su obnovljene postaje Križnog puta u župnoj crkvi. Umjesto starih crno-bijelih i pohabanih fotografija, u drveni okvir umetnute su identične, fotografije u boji sa postajama Križnog puta. Fotografije  dvaju postaja možete pogledati ovdje.

-gosti iz Norveške: danas je u Vidu boravila visoka norveška delegacija (foto) koju je predvodio predsjednik parlamenta Kraljevine Norveške Jorgen Kosmo. Isti su obišli muzej i gradilište budućeg muzeja. Nažalost nisam uspio snimiti ovaj događaj. Detalji ovog posjeta nisu mi poznati.

 

18.rujna:

-svadbe: Danas su u našoj župi dvije svadbe. Prud je "izgubio" dvije stanovnice manje. Brak su sklopili: Danijel Kešina (Marka i Senke) iz Vida i Marica Volarević (pok. Joze-Zikre i Tonke rođ. Volarević) iz Pruda. Fotografije možete pogledati ovdje.

Druga svadba  je Danijele Marušić (Ante-Galić i Ivke rođ. Kešina) iz Pruda a udala se u Metković. Neznam podatke (za Dominiković?).

 

17.rujna:

-Asfaltiranje igrališta: ovaj tjedan asfaltirano je igralište kod škole. Radove je izvelo poduzeće "Dubrovnik gradnja dd". Na istrošeni sloj, stavljen je novi sloj asfalta tako da će biti puno ugodnije za igranje. Zadnji put igralište je asfaltirano prije više od 10 godina. Bilo je nemoguće igrati na njemu zbog klizavosti i grubog asfalta. Ostali su samo "piljci" pa je svaki pad značio "deranje" kože. To je vjerojatno dio predizbornih aktivnosti uoči skorih lokalnih izbora. Nije da vršim promidžbu, ali ću ipak spomenuti bivšeg gradonačelnika koji je izjavio da je održao obećanje ovim asfaltiranjem. I dok neki "gunđaju" zašto se asfaltira igralište a ne neka ulica (o čemu bi se dalo diskutirati), mladež će biti prezadovoljna novim igralištem. Valjalo bi da su izbori malo češće, bar bi se napravilo više radova. Nakon ovih izvanrednih izbora, za nekoliko mjeseci (početkom iduće godine) biti će i redovni županijski i gradski-općinski izbori. Prilika da se nešto više napravi. Fotografije možete pogledati na stranici foto-događaji.

 

-izborne liste: na stranici izbori, možete vidjeti kandidacijske liste stranaka za skorašnje lokalne izbore s istaknutim imenima kandidata iz naše župe...

 

-Popločan dio velike rive: ovih dana Đuđa i Mate popločavaju kamenim pločama dio velike rive ispred svog restorana. Velike kamene ploče kupljene su u Luci Ploče a dio su bivše obale. Kako je riva izravnata u ravnini, pri dnu je viša visina 50-ak cm u odnosu na dosad popločani dio rive. Koliko će riva izgubiti a koliko dobiti s obzirom da  cijela neće biti popločana? Prema mojim informacijama, trebalo bi se popločati cijeli prostor od restorana prema pejarovoj kući, a desni prema mostu ako bude kamena? Ovim se gubi cjelovitost rive i njezin značaj koji je imala u društvenim događanjima u mjestu. To je pitanje za stručne osobe. Fotografije možete pogledati ovdje.


20.kolovoza:

-Već nekoliko dana Marko Marušić sa svojim naučnicima i mladim gusarima montira elektroinstalacije u župnoj crkvi. Buše se kanali za instalacije (elektro i zvučnici)... Postavljena je instalacija za web kamere. Uskoro bi mogli pratiti svetu misu iz naše crkve preko interneta, uživo...

 

-Gradnja muzeja: već tjedan dana priprema se teren za gradnju budućeg muzeja. Izvođač radova, metkovska tvrtka MGA ogradila je žicom cijelu Kekavicu. Jedva može i vozilo proći prema Križu. Također oba velika parkinga ispred mosta ograđena su. Na tom prostoru smješten će biti vozni park, kontejneri za radnike, građevinski materijal i drugo. Ipak se kreće...


 Arhiva novosti po godinama:

2024.

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

 
 

na vrh