-> Župa Vid -> NOVOSTI >>> 2005.godina

Arhiva događanja 2005.godine:


PROSINAC 2005.

31.prosinca

-Božić: Na Badnju večer u cijeloj župi na mnogim mjestima gorjeli su badnjaci. Svetom misom "ponoćkom" u prepunoj župnoj crkvi proslavljen je Božić. Nakon mise priređen je vatromet koji su financirali sami župljani dobrovoljnim prilozima. Kako i priliči Božiću sve je bilo mirno i dostojanstveno bez druge pirotehnike (petardi i sl.). Svečarski ugođaj kvarilo je jedino kišno vrijeme.

-Sveti Stjepan: svetim misama u Prudu i Vidu proslavljen je blagdan svetog Stjepana 26.prosinca.

-Sveti Ivan: svetim misama u Vidu i na Dragoviji proslavljen je blagdan svetog Ivana 27.prosinca.

 

18.prosinca

-mlada misa: 15 prosinca našem župniku javio se  Josip  Kešina, budući mladomisnik, da će ređenje imati 15. siječnja u Zagrebu  a MLADU MISU u Vidu  22. siječnja 2006. Josip je rođen u Australiji i jedno je od 11 djece Martina i  Nede rođene Taslak. FOTO na stranici

Glede kratkoće vremena župno pastoralno vijeće je donijelo je odluku  da se svečani ručak održi u restoranu  "DALMATA JURASHOP" (na graničnom prijelazu Gabela Polje) a sve pojedinosti o organizaciji  uslijedit će za nekoliko dana.(MM)

-lađe: Danas su članovi Udruge lađara Domagojevi Gusari iz Norilja izvadili dvije lađe u kojima su vozili ovogodišnji maraton. Iste su u vlasništvu Udruge lađara Neretve a tijekom  idućeg tjedna biti će odvezene u nekadašnju tvornicu PIK NERETVA u Opuzenu gdje će biti uskladištene sve novoizgrađene lađe i do idućeg maratona izvana plastificirane.(MM) FOTO.

-uređenje crkve: Prošli tjedan našu župnu crkvu posjetio je Ing Nikola Brbora  da pregleda do sad izvedene radove te da  precizira radove koji su još preostali do konačnog uređenja crkve. U nazočnosti župnika don Stanke Vrnoge,i  dvojice crkovinara bio je i inženjer Miro Vrnoga koji je stručni nadzor izvođenja radova. Gospodin Brbora upoznao je nazočne o preostalim radovima i njihovoj dinamici. Troškovnik potrebnih radova dostavit će u najkraćem roku a nastavak radova ovisit će o financijskim mogućnostima župne zajednice. FOTO (MM)

-radovi na muzeju Narone:napreduju po dinamičnom planu iako je  protekla dva tri tjedna bilo kišno vrijeme. Za dva dana bit će nalivena betonska ploča nad etažom +1, ista ploča sa gornju stranu bit će jedna od izložbenih terasa na otvorenom. (MM) FOTO

-regionalni vodovod: Završeni radovi na ugradnji gravitacijskog ventila na regionalnom vodovodnom cjevovodu.(MM) FOTO

protupožarni putovi: Prošli tjedan završeni su i radovi na probijanju  protupožarnog puta  kojim su spojene Varda iznad Pruda i Bila Vlaka iznad Kešinovih kuća u Vidu. Put je probijen u grubo a nasipanje sitnog završnog  tampona izvodit će se u pred požarnoj sezoni na proljeće.(MM) FOTO

-Dragovija: U prošlu nedjelju je bila misa na Dragoviji. Po tradiciji na Materice glavna misa se održava u crkvi sv. Ivana a nazočilo je mnogo župljana i naročito Dragovinjaca.(MM) FOTO


STUDENI 2005.

27.studenog

-protupožarni putovi: Počeli radovi na probijanju sustava protupožarnih putova. Nakon prijedloga koji je upućen 2003.g. Hrvatskim šumama dio predloženih pravaca je prihvaćen i počeli su sa radovima. Strojevi rade u dvije smjene od 07.00 sati ujutro do 01.00 po noći, svaki dan. Pravac koji sada  rade polazi sa postojećeg pristupnog puta regionalnoj vodospremi te u padu od 10% preko Ivanove drage, Lede, Ploče, Požara, Duge njive do Bile Vlake, gdje se spaja sa postojećim putem prema Ograđu i Dragoviji. (MM) Pogledajte par slika.

-proširenje ceste kroz Prud: Tvrtka GP Dubrovnik nositelj je radova na proširenju ceste kroz Prud od Šiljegova duba (ulaz u mjesto od Vida), Prudskom dragom do Mršine rupetine. Cesta će dijelom napustiti sadašnju trasu a u sklopu uređenja prometnice izgradit će se kanalizacija i sustav oborinskih voda sve u svrhu zaštite izvorišta. Navedeni radovi uvjetovali su i izmještanje  instalacija visokog napona i nisko-naponske mreže. Radove izvodi tvrtka D&M Bašić iz Imotskog i plan ih je završiti do travnja 2006.g. a investicija je teška preko 5.000.000,00 kuna. (MM) Pogledajte par slika.

-regionalni vodovod: Na ulazu u Vid, desno od mosta, na trasi regionalnog vodovoda izvode se radovi na samom cjevovodu. Nakon dosta vremena od kada je demontiran gravitacijski ventil koji je često propuštao na mjestu gdje cjevovod prolazi ispod Norilja uređuje se servisno okno. U njemu će biti ugrađen najnoviji tip  ventila kojim je moguće upravljati i daljinski.(MM) Pogledajte par slika.

-radovi na muzeju Narone: Trenutno su pripremni tesarski i armirački radovi na trećoj etaži (+1), pomoćnih, uslužnih i upravnih prostorija. Armiranobetonski radovi u sklopu kojih se polažu elektro i vodovodne instalacije završeni su na dvije etaže (-1 i 0). Po završetku konstrukcijskog dijela treće etaže pristupit će se nadkrivanje hrama i dijela Gornje njive koji će postati izložbeni prostor.(MM)

-izbornik hrvatske nogometne reprezentacije u Vidu: u subotu 3.prosinca u Vidu bi trebao boraviti izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Kranjčar a povod je promocija njegove knjige u Metkoviću.

-sprovod: po vrlo kišnom i vjetrovitom vremenu (jako jugo) danas je obavljena sahrana pok. Nikole Volarevića-Tošića iz Pruda.


LISTOPAD 2005.

30.listopada

-proloncije: dana 5.studenog vjenčati će se Petar Volarević (Radin i pok. Radojke rođ. Kuran) iz Pruda i Matilda Crnjac (Vinkova i Drage rođ. Soče) iz župe Svetog Ilije-Metković.

-boćanje:u prošlu nedjelju na mjesnom bućalištu zbila se senzacija: autsajderi Pero-Bili, Titoja i Beta pobijedili Župana, Ćedu i Ivicu Kešinu koji slove za ponajbolje mjesne boćare. (MM) (par slika sa bućališta)

-radovi na muzeju: Od kada su se završili iskopi na gradilištu muzeja Narone radovi su se intenzivirali, iz dana u dan vidljiv je napredak u izgradnji. Niču novi zidovi, betonske ploče, objekat izlazi iz zemlje. Svi zidovi koji se nalaze ispod kote terena su gotovi, betonirana je ploča nad kotlovnicom koja će ubuduće biti pristupna rampa na terasu etaže 0. Podignuti su čelični stupovi na sjevernom dijelu objekta koji će nositi  dizalicu nad hramom. Vodovodne i elektroinstalacije polažu se prije betonaže u podove i zidove.(MM) Nekoliko slika na stranici.

-poznati u mistu: U protekla dva–tri dana u našem je mjestu na poziv Marka Marušića boravio poznati snimatelj i fotograf iz Vodica gospodin Šime Strikoman. Fotograf koji je ponajviše poznat po snimanju serije Milenijskih fotografija. Načelno je dogovoreno slično snimanje u Vidu svih  mještana kod Domagoja a posebnost snimanja naknadno će se dogovoriti. Za sada ima nekoliko ideja. U društvu s gospodinom Strikomanom bio je i gospodin Ante Mihić predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske i predsjednik Obrtničke komore Šibensko–Kninske županije. Gospodin Mihić je po uvidu u ugostiteljske i turističke mogućnosti Vida predložio organizirane posjete gostiju iz njihovog kraja.(MM) (foto)

-restaurirana krstionica: Docent Ivo Doneli, konzervator savjetnik, završio je uređenje kasno romaničke krstionice iz župne crkve. Gospodin Doneli poznat je i po tome što je konzervirao i pripremio za izložbe devet do sad obnovljenih naronitanskih kipova nađenih na lokalitetu Plećaševe štale. Krstionicu je očistio od naslaga cementnog maltera, prašine i drugih materijala nakon dugogodišnje uporabe. Restaurirani su i dijelovi koji su nedostajali pomoću specijalnih masa te je izvršena impregnacija kojom se eliminira utjecaj vode u kamenu. Krstionica je dopremljena u Vid i privremeno odložena u nove župne prostore dok se ne uredi  pod župne crkve kako bi se ista mogla montirati na za to predviđeno mjesto. (MM)

-izabrano idejno rješenje mozaika: od nekoliko pristiglih  prijedloga  mozaika na zadanu temu "IVAN KRSTI ISUSA" nadležna služba Splitsko-makarske biskupije izabrala je idejno rješenje akademskog kipara Stjepana Skoke. Izabran je jedan od tri Skokina prijedloga koji su se razlikovali u tonalitetu i isti je po primitku obavjesti o odabiru pristupio pripremi izrade mozaika. Mozaik će po završetku biti ugrađen u desnu slijepu apsidu ispred prezbiterija. Ispred njega je predviđeno montirati obnovljenu krstionicu na kojoj će se ubuduće obavljati krštenja. (MM) Fotografija izabranog idejnog rješenja mozaika na stranici.

-akademici u vidu: U protekla tri dana Velika riva postala je slikarski atelje na otvorenom za dvojicu akademskih slikara sa Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg mostarskog sveučilišta. Akademski slikari Branimir Bartulović iz Blata na Cetini i A.B. Švaljek iz Zadra svoje viđenje Norilja, botura, lađa, trupica, pataka svojim kistovima i bojama nanosili su na platna. Sve što nisu bili u mogućnosti sada oslikati skicirali su u svoje skic-blokove i naknadno će ih oslikati. Smješteni su bili u restoranu Đuđa&Mate, riva im je bila atelje a naše misto, kako sami kažu, neiscrpna  tema. (MM) (FOTO)

 

23.listopada

-krštenje: u župnoj crkvi u Vidu kršten je Vlatko Vučić Petrov i Anite Beš-Vučić. Kumovali su Marijan Bjeliš i Andrijana Kiridžija. Slike sa krštenja na stranici.

 

16.listopada

-proloncije: dana 22.listopada vjenčati će se Jakić Toni (Mijin i Nade rođ. Volarević) iz Pruda i Kristina Atanacković (Dragana i Ljilje rođ. Palinić) iz župe Slivno-Ravno.

-proloncije: dana 22.listopada vjenčati će se Ivona Volarević (Ivana i Ivanke rođ. Jurković) iz Pruda i Nikica Petković (Zorana i Vere rođ. Šimović) iz župe svetog Nikole-Metković.

-vjenčani: dana 15.listopada vjenčani su Mijo-Miće Volarević (Ivice i Josipe r. Pupić) iz Vida i Ana Kužić (Vidojina i Mande rođ. Maslać) iz župe svetog Ilije-Metković (Nekoliko slika na stranici).

 

9.listopada

-proloncije: dana 15.listopada vjenčati će se Mijo-Miće Volarević (Ivice i Josipe r. Pupić) iz Vida i Ana Kužić (Vidojina i Mande rođ. Maslać) iz župe svetog Ilije-Metković.

-vjenčani: dana 8.listopada vjenčali su se Mijona Petković iz Pruda i Josip Vekić iz Dračeva.

-vjenčani: dana 8.listopada vjenčali su se Šime Boras (Matin i Marije rođ. Taslak) iz Vida i Ivana Zloić iz župe svetog Ilije-Metković.

 

3.listopada

-Dragon boat: Domagojevi gusari predstavljali su Grad Metković na 16.korporacijskim igrama u Zagrebu na kojima su osvojili dva druga mjesta. Slike i tekst.

-sprovod: danas je u Vidu obavljena sahrana Mandice Ereš iz Vida.


RUJAN 2005.

25.rujna

-gusari: u četvrtak 29.rujna Domagojevi gusari putuju u Zagreb gdje će pod pokroviteljstvom grada Metkovića sudjelovati na 16.korporacijskim igrama u utrci "Dragon" brodova na Jarunu. U Zagrebu će boraviti od 29.rujna do 2.listopada. Utrka brodova na programu je 1. i 2. listopada.

-jematva: protekli tjedan obavljena je jematva, berba i prerada grožđa. "Oživjele" su i konobe u kojima se turnjalo (mljelo, gnječilo) grožđe a potom nakon vrenja prilijevalo iz badnja u bačve. Većinom su nestali drveni badnjevi, sad se većinom koriste lastični a i nove bačve od inoxa nisu rijetke. Pogledajte nekoliko slika.

-knjiga gostiju:zadnjih dana malo teže (i sporije) se učitava knjiga gostiju. Problem je najvjerojatnije u serveru na kojem je smještena. Ukoliko vam se odmah ne otvori, pokušajte sa "REFRESH" u vašem browseru.

 

23.rujna: -sprovod: 21.rujna u Vidu je obavljena sahrana Nedjeljka Ramića (pok. Tome-Lauda) iz Ploča.

14.rujna: -sprovod: jučer je obavljena sahrana Petra Volarevića iz Pruda. Slike na stranici.

9.rujna: -sprovod: jučer je obavljena sahrana prof. dr Ante Beša iz Metkovića. Slike na stranici.

 

4.rujna

-proloncije: dana 10.kolovoza vjenčati će se Zoran Volarević, Nedjeljka (Car) i Stane rođ. Brečić iz Pruda i Matea Obradović, Mate i Nade rođ. Kordić iz župe svetog Ilije Metković.

-utrka brodova-zmajeva: Od 30. rujna do 2. listopada ove godine u Zagrebu će biti održane 16. Svjetske korporacijske igre na kojima će sudjelovati oko 3.500 natjecatelja. Sudionici će se natjecati u 22 sportske discipline, od kojih će se jedna prvi put promovirati u Hrvatskoj - utrka tzv. čamcima zmajevima ("dragon boat"), koja je sve popularnija u svijetu. Riječ je o čamcima koji na pramcu imaju glavu zmaja te bubnjara koji bubnja ritam za 18 veslača. Više o tome i sudjelovanju Domagojevih gusara na stranici.

 

2.rujna

-fešta za viceprvake: 28.kolovoza u Vidu je organizirana dosada nezapamćena fešta, u čast naših trofejnih gusara koji su na 8.maratonu lađa osvojili drugo mjesto. Tekst o tome pročitajte na stranici, i pogledajte 50 slika.

 -krađa u crkvi svetog Vida: iz crkve svetog Vida ukradeni kipovi. Tekst i slike kipova na stranici


KOLOVOZ 2005.

23. kolovoza:

-večera za pobjednike: u restoranu "Adria" u Metkoviću gusari su imali zajedničku večeru koju su "osvojili" u Opuzenu 10.kolovoza kao pobjednici utrke za stratne pozicije na Maratonu lađa. Prva ekipa feštala je zajedno s mlađom ekipom i nadom da će za nekoliko godina mlađi uzvratiti na isti način i pozvati u goste veterane...

 

21. kolovoza:

-slavlje navijača: Vid, 20.kolovoza, desetak navijača naših gusara, koji su im cijelom rutom maratona bučno davali podršku, odlučilo je u vlastitoj režiji proslaviti ovaj veliki uspjeh. Vrhunac večeri bili su skokovi u Norin s Jušine vrbe točno u ponoć. Tom prilikom bilo je i par promašaja (na suho), srećom bez posljedica.

 

19. kolovoza:

-humanitarni koncert: u Metkoviću je 18.kolovoza u ljetnom kinu održan veliki humanitarni koncert čiji prihod ide za operaciju male Marije Ilić. Pjevali su Rafo, Coce, grupa Feminem, Žanamari Lalić, Beba i drugi. Udruga lađara Domagojevi gusari-Vid tom prilikom je donirala 1000 kn te poklonila maloj Mariji osvojenu srebrenu medalju sa ovogodišnjeg maratona. Slike pogledajte ovdje.

 

15. kolovoza:

-8.Maraton lađa, 13.kolovoza: Domagojevi gusari, u svečarskoj godini 30.-te obljetnice vidonskih gusara ostvarili su veliki uspjeh osvajanjem drugog mjesta na 8.Maratonu lađa. Prva smo ekipa s gornje Neretve koja je uspjela prekinuti dominaciju donjoneretvanskih lađara.

 

11. kolovoza:

-UTRKE LAĐA ZA STARTNU POZICIJU: jučer su u Opuzenu održane utrke za startne pozicije na Maratonu lađa. Uvjerljivo prvo mjesto osvojila je prva ekipa Domagojevih gusara. Odličnim okretom parićara Cvite Matića i snažnim mišicama veslača izvukli su najbolji rezultat te osvojili pehar Slobodne Dalmacije za prvo mjesto i nagradnu večeru za ekipu u restoranu Adria. Iako su od mnogih proglašeni za favorite, euforije nema. Ova utrka nije pravo mjerilo snaga, a velike suparnike imati će u ekipama Donjana, Komina, Rogotina, Baćine i PMF Zagreb. Nadamo se da ove godine nećemo imati pehova na maratonu i da će naši gusari ostvariti priželjkivani plasman među prve tri ekipe.

Mlađa ekipa nije imala svoj dan i osvojili su 27.poziciju te će krenuti iz drugog reda kao i Prud koji je podbacio svojim 20. mjestom. Zato je druga ekipa Rasadnik Prud osvojila visoko 7.mjesto. Rezultate brzinske utrke i skicu startnih pozicija možete pogledati na stranici maratona lađa.

 

7. kolovoza:

-krštenje: U Prudu u crkvi svetog Ivana krštena je Radojka Volarević, Dražena (Rade i pok. Radojke) i Marine (rođ. Rastočić).

 

5. kolovoza:

-utrka lađara: 4.kolovoza, uoči blagdana Gospe od snijega, održana je revijalna utrka lađa na Norinu pored mjesta. Pred velikim brojem gledatelja načičkanih na most i obale prvo su startale ekipe Domagojevih gusara I i II a bolji je bio prvi sastav. U drugoj utrci veslali su Prud i Krvavac, Prud bolji. Nakon toga slijedila je utrka za treću poziciju (Krvavac i Domagojevi gusari II) koju su pobijedili naši mlađi gusari, a u završnici i dvoboj Domagojevih gusara I i Pruda gdje su Domagojevi gusari prvi presjekli ciljnu vrpcu. Svima su potom podijeljene plakete za sudjelovanje te su se svi sudionici počastili pečenjem i pićem. Slike možete pogledati ovdje.

-Ledena Gospa:danas je svečano proslavljen blagdan zaštitnice mjesta, Gospe od Snijega. Na sve tri jutarnje mise bilo je prepuno hodočasnika iz župe i okolnih mjesta. Glavnu svetu misu predvodio je fra Frane Laco, župnik župe Plina-Stablina. Vrijeme je jako vjetrovito, puše bura. Slike možete pogledati ovdje.

-Krštenja:danas su u župnoj crkvi obavljena dva krštenja: Pero (pok.Ivana i VIde) i Marija (rođ.Sršen) Jurišin krstili su kćer Petru. Ante (Filipa i Vinke) i Andrijana (rođ. Vištica) Suton krstili su kćer Karlu. FOTO

-sprovod: jučer je obavljena sahrana Bernarda Marušića iz Pruda.


SRPANJ 2005.

31. srpnja:

-gusari: u Vjesniku od četvrtka 28.srpnja, mogli ste pročitati članak o Maratonu lađa i našim gusarima zajedno s fotografijom. Isti možete pogledati na stranici. Članak je u PDF formatu za što vam je potreban preglednik Acrobat Reader. Zbog otvaranja preglednika, stranica se malo sporije učitava, imajte strpljenja.

-župne obavijesti: na stranici možete pročitati obavijesti iz župnog ureda i raspored svetih misa za blagdan Gospe Snježne.

-restorani: u posebnom ljetnom izdanju njemačkih novina Adria Zeitung, restoran Đuđa&Mate uvršten je među 5 najboljih u Dalmaciji. Sliku članka možete pogledati na stranici.

 

29. srpnja:

-31.srpnja, nedjelja: svete mise su u Prudu u 8 sati i Vidu u 9 sati (samo ova nedjelja) zbog odlaska župnika na Mlinište gdje će biti svečana misa (10.30 h) povodom ređenja za nadbiskupa msgr Martina Vidovića. Nujega je sveti otac papa Ivan Pavao II. prošle godine imenovao ninskim naslovnim nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Bjelorusiji a rodom je iz župe Vidonje. Nazočiti će i splitsko-makarski nadbiskup msgr Marin Barišić i još nekoliko biskupa. Nakon mise je svečani ručak za sve nazočne.

Jučer i danas su najtopliji dani ovog ljeta, poslijepodnevne temperature su oko 35 stupnjeva.

-trupijada: subota, 30.srpnja, 17.00 sati u Pločama se održava trupijada, utrka trupa u kategorijama samac i parovi. Sudjelovati će i nekoliko naših veslača.

 

21. srpnja:

-utrka lađa: uoči Ledene Gospe, na večer 4.kolovoza planirana je utrka lađara na Norinu kod mosta. Ove godine utrka će biti pozivna a dogodine ćemo proširiti broj sudionika. Pored "mlađih" i "starijih" Domagojevih gusara, sudjelovati će i Prud te ekipa domaćin nedavne lađarske utrke kod Kule Norinske-Krvavac. Održale bi se ukupno 4 utrke, po dvije ekipe. Jedna posada vozila bi od mosta, uzvodno do vira kod Svetog Vida gdje bi bio okret i natrag nizvodno pa  ispod mosta prema proširenju kod Žigine zemlje i opet okret i natrag tko prije pod most. Suprotna ekipa vozila bi suprotnu trasu (prvo nizvodno, okret, uzvodno, okret i most). Kako je Norin uzak i nema mjesta da dvije lađe voze istodobno jedna uz drugu, ovo je najbolja solucija. Pobjednici prvih utrka veslali bi potom za prvo, a poraženi za treće mjesto.

 

17. srpnja:

-muzej Narone: ponovno je otvorena arheološka zbirka kod škole u Vidu. Ista je privremeno bila zatvorena za javnost zbog odlaganja eksponata pronađenih prilikom gradnje muzeja na Augusteumu. Zbog prebukiranja novim eksponatima, zbirka je tako neko vrijeme bila zatvorena. Kako se stanje malo raščistilo i eksponati preseljeni na drugo mjesto, mnogobrojni turisti moći će i dalje razledati zbirku arheoloških nalaza u prizemlju škole u Vidu.

-turnir u bućanju: danas je u Vidu održan turnir u bućanju. Uplata po ekipi (3+1) je 200 kn. Natjecalo se 10 ekipa. Pobjednici su pruđani sa Vedranom na čelu, drugo mjesto osvojili su Ćeda Ereš, Ivo Suton-Gaša i Zdenko Ramić-Laud. Treći su Ambro, Čotić, Nedo Marušić i Ivica Marušić. Nagrade su: 1.mjesto-60% od uplata, 2.mjesto-30% od uplata i 3.mjesto-10% od uplata. Slike možete pogledati ovdje.

 

10. srpnja:

-muzej Narone: trenutno se izvode rezovi lančanom pilom sjekačicom u smjeru istok-zapad, dubine 3,20m. U isto vrijeme buše se horizontalne bušotine, rotacionom bušilicom, kroz koje se provlači sajla sa alatima za pilanje. Sajlom se ispilaju i vertikalne "fete". Tako dobiveni blokovi kamena odvajaju se hidrauličninm jastucima potiska 300 tona te se utovaraju i odvoze (Blaško Mijić, voditelj gradilišta). Slike pogledajte ovdje.

-utrka lađa: u petak, 15.srpnja, povodom Gospe Karmelske u Krvavcu će se održati utrka lađa ispred mjesta (oko 4 km). Sudjelovati će obje ekipe Domagojevih gusara, ekipa Pruda, Krvavca I i II, Momića i Podrujnice. Utrka je revijalnog karaktera i glavni cilj joj je druženje lađara. Ujedno i dobra prilika da se odmjere snage uoči Maratona lađa.

Jučer su na treningu mlađi i stariji gusari odmjerili snage do Kule. Nizbrdo su brži bili mlađi a u uzvratu stariji, doduše u nekompletnom sastavu. Nekoliko slika pogledajte ovdje.

 

3. srpnja:

-događanja: U župnoj dvorani prikazan je 20 minutni dokumentarni film Obrada Gluščevića "Ljudi s Neretve" snimljen 1966. godine. Film prikazuje život na vodi tadašnjih žitelja: lancanje lađe, svatovi u lađama, sprovod lađama, ćukanje i lov lisaka, jendečenje, prikazan je Mijo Ramić-Melko kako lovi žabe s trupinom i garbitačom, Mila Suton kako pere robu na jednom kamenom natpisu iz Narone, Uljavi gdje s trupom prati krave na Norinu kao i jedan veliki stećak na obali Norina. Pretpostavljam da se nalazio negdje na dijelu od Velike i Male rive. Bilo bi zanimljivo saznati gdje je nestao, možda u dubinama Norina? Film je od supruge autora posudio Srećo Ilić.


LIPANJ 2005.g.:

24. lipnja:

-Ivandan: u crkvama Svetog Ivana na Dragoviji i u Prudu svetim misama i procesijom svečano je proslavljen blagdan Svetog Ivana. Nakon toga, dragovinci i pruđani kod svojih kuća nastavili su svetkovinu uz brojne prijatelje i goste. Nekoliko slika procesija pogledajte na stranici: Prud, Dragovija.

-krštenje:  u crkvi Svetog Ivana u Prudu kršten je mali Josip, peto dijete u obitelji Milana i Grozdane Taslak. Slike možete pogledati na stranici.

-gusari: svi koji žele mogu naručiti dres Domagojevih gusara, te tako uz lijep suvenir pomoći našim gusarima u pripremi za Maraton lađa.

-vodovod: najnovijom analizom utvrđeno je da je voda iz vodovoda ispravna te se od 23.lipnja može koristiti za piće

 

19. lipnja:

-24.lipnja: petak, blagdan svetog Ivana Krstitelja i fešta u Prudu. Sveta misa s procesijom u Prudu u 8.30 sati a na Dragoviji (sveta misa, procesija i blagoslov polja) u 10.30 sati .

 

18. lipnja:

-vodovod: voda iz regionalnog vodovoda Prud-Pelješac-Korčula-Lastovo mora se prokuhavati do ponedjeljka (20.VI) kada će se znati rezultati analize s izvora i utvrditi nove mjere rekao je epidemiolog dr Miljenko Ljubić. Vodu za piće moraju prokuhavati stanovnici Pruda, Vida i Kule Norinske te stanovnici Pelješca i Korčule. Rezultati mikrobiološke analize uzoraka vode uzetih u srijedu pokazali su fekalno onečišćenje. Laboratorij za vode u Splitu utvrdio je da u vodi nema metala, pesticida ni kemijskog onečišćenja. Uzeti su novi uzorci a rezultati analize znati će se slijedeći tjedan (hina).

 

17. lipnja:

-17.lipnja: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u srijedu (15.VI) kasno navečer priopćio je rezultate nalaza o zdravstvenom  stanju uzoraka vode s izvora regionalnog vodovoda Neretva-Pelješac-Korčula u Prudu kod Metkovića. U priopćenju se ističe da voda zbog zdravstvene neispravnosti te povećane količine nitrata i nedostatka klora nije za piće na područjima Vida, Pruda, Kule Norinske i Opuzena, a istaknuto je i da vodu treba prokuhavati. Inače, voda do izvora u Prudu dolazi podzemnim tokovima čak s područja Imotskog polja, iz područja gruda, a prolazi i preko područja gdje se intenzivno uzgajaju voće i povrće, što podrazumijeva gnojidbu i zaštitu biljaka, a na tom potezu nalaze se i deseci odlagališta otpada. (P. Jakić; Jutarnji list 17. VI).

-pomor ribe: Zbog zagađenosti vode došlo je i do masovnog uginuća jegulja, žaba, gera i ostale ribe u Norinu a par slika možete pogledati ovdje.

-17.lipnja: završetak školske godine 2004/05. Jedna zajednička slika vidonskih školaraca.

-16.lipnja:u Gliptoteci HAZU u Zagrebu otvorena izložba kipova iz Vida. Više o svemu na stranici.

-15.lipnja, blagdan Svetog Vida : uz prisustvo velikog broja vjernika, svećenika (svi dosadašnji župnici Vida) i 27 krizmanika svečano je proslavljen blagdan Svetog Vida. Sakrament krizme krizmanicima je podijelio nadbiskup msgr Ante Jurić. Pogledajte slike.

 

12. lipnja:

-blagdan Svetog Ante: ponedjeljak, 13.lipnja, svete mise su ujutro u 8 sati u župnoj crkvi i u 19 sati na Ograđu kod kapelice Svetog Ante. Tradicionalno, veliki broj župljana hodočastiti će pješice na Humac kod Ljubuškog.

-blagdan Svetog Vida: jutarnja sveta misa je u 9 sati u crkvi Svetog Vida. U 10.30 sati u istoj crkvi, nadbiskup u miru msgr Ante Jurić održati će predavanje mladima. U 18 sati je glavna sveta misa s procesijom i krizmom. Misu predvodi nadbiskup Jurić.

-vjenčanje: 11.lipnja u župnoj crkvi u Vidu vjenčali su se Marina Ilić (Josipa-Joje i Ivke rođ. Vučić) iz Vida i Josip Ereš (Željkin i Mile rođ. Herceg) iz Metkovića.

 

5. lipnja:

-turnir: završio 6.memorijalni turnir "Joško Beš" u malom nogometu. Rezultate i slike pogledajte na stranici.

-Proloncije: 11.lipnja vjenčat će se Marina Ilić (Josipa-Joje i Ivke rođ. Vučić) iz Vida i Josip Ereš (Željkin i Mile rođ. Herceg) iz Metkovića.

-Krštenja: crkvi svetog Ivana u Prudu krštena je Gabrijela Petković (Milenka i Danice-Lordane rođ. Jarak)

-Sprovod: sahrana pok. Mate Musulina biti će u utorak 7.lipnja. Sprovod polazi iz nove mrtvačnice u Vidu na mjesno groblje. Vrijeme sahrane (oko 17 sati) još nije definirano. Ovih dana radi se pristupna staza od mrtvačnice prema crkvi (slika). 3.lipnja u Vidu je obavljena sahrana Ive Plećaš iz Metkovića.


SVIBANJ 2005.g.:

29. svibnja:

-Bogoslovi: osmero bogoslova, budućih svećenika,  iz Splita (rodom su iz Splita, Čapljine, Hvara...), zajedno sa voditeljem don Alojzijem Čondićem sudjelovalo je danas na misama u Vidu i Prudu. Don Alojzije predvodio je misu i održao propovijed dok su mladi bogoslovi pjevali misu. Nakon mise nazočnima su pojedinačno iznijeli svoj životni put.

-3.lipnja: blagdan Presvetog Srca Isusova, mise su u 9.00 sati (ispovijed) i 19.00 sati ispred crkve Svetog Vida kada će biti i procesija. Od iduće nedjelje, župne mise su ranije, u Prudu u 8.00 sati i u Vidu u 10.00 sati.

-gusari: održan sastanak povodom priprema za 8.maraton lađa. Detalji priprema su tajna. Pored prošlogodišnje 2 ekipe, ima najava sudjelovanja još jedne mlađe ekipe i jedne ženske posade. Sve novosti i fotografije gusara možete pratiti na stranici.

 

26. svibnja:

-Tjelovo: u župnoj crkvi u Vidu održana je sveta misa povodom velikog katoličkog blagdana Tjelova. Poslije mise išla je procesija kroz mjesto a nekoliko slika pogledajte ovdje.

 

22. svibnja:

-turnir: danas je započeo 6.memorijalni turnir u malom nogometu "Joško Beš". Više o svemu možete saznati na stranici.

-29.svibnja: u nedjelju s početkom u 10.30 u župnoj crkvi je sveta misa. Gostuje grupa bogoslova iz Splita koji će pjevati misu a njihov voditelj će predvoditi misu.

-mrtvačnica: unutrašnjost mrtvačnice je gotovo završena. Postavljene su pločice i ožbukani su zidovi. U idućih nekoliko dana preostaje još postaviti utičnice i prekidače te se mrtvačnica već može koristiti za sahrane. Naknadno će se postaviti hladne komore za lijesove a za sada se može koristiti metkovska za tu svrhu. Ubuduće, prilikom sahrane, tijelo pokojnika se može izložiti u kripti mrtvačnice gdje se potom mogu vršiti žalovanja obitelji te s tog mjesta polazi sprovod. Nekoliko fotografija pogledajte ovdje.

-ekologija: bacanje smeća.

 

15. svibnja:

-izbori: održani redovni lokalni izbori za gradsko vijeće grada Metkovića i Dubrovačko-neretvansku županijsku skupštinu a nekoliko slika sa glasačkih mjesta Vid i Prud možete vidjeti na stranici.

-razno: Na stranici možete vidjeti nekoliko slika iz Bleiburga sa obilježavanja 60. godišnjice stradanja hrvatskih vojnika i civila; tijekom tjedna asfaltirane su dvije ulice "zetovska" i prema novoj župnoj kući; u utorak je blagdan svetog Paške. A po tradiciji, nakon ispunjenja zavjeta skupine mještana Vida koji su bili suborci u 116.brigadi HV tijekom domovinskog rata i koji na taj dan zajedno se druže i feštaju kod svetišta niže Ograđa. Jedna skupina, zbog radnih obveza, danas je feštala.

 

6. svibnja:

-Pričest: u nedjelju 8.svibnja u župnoj crkvi sakrament prve svete pričesti primilo je 22 prvopričesnika iz Vida i Pruda. Slike možete pogledati ovdje.

-promocija knjige: Split, srijeda 11.svibnja, 20.00 sati u Sjemeništu će biti promocija knjige don Ivana Kešine "ZNANOST, VJERA, ETIKA". U knjizi don Ivan piše o promišljanju odnosa prirodnih znanosti, filozofije i teologije. Nekoliko primjeraka knjige možete kupiti u Župnom uredu Vid po cijeni od 100 kn.

-nogomet:  nedjelju 8.svibnja održana je revijalna utakmica između ženskih ekipa Gradine i Tuzbelja. Zbog drugih obveza nisam prisustvovao istoj. Ukoliko netko posjeduje fotografije s utakmice molio bih da mi pošalje kako bi ih postavio na stranice.

-blagdan Leopolda Mandića: četvrtak, 12.svibnja u Prudu je blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića. Svete mise su u 8.00  i 19.00 sati s procesijom.

 

6. svibnja:

-Gusari: mlađa ekipa Domagojevih gusara održala je 29.svibnja sastanak o predstojećem sudjelovanju na 8.maratonu lađa i pripremama. Razgovaralo se i o obnavljanju stare vidonjske tradicije "gusarenja" niz primorje s lađom. Podržimo ih u obnavljanju ove lijepe tradicije u godini 30. obljetnice prvog isplovljavanja.

-Izbori: liste stranaka sa istaknutim imenima naših župljana (sa dijelom pribavljenih fotografija) pogledajte na stranici.

 

1. svibnja:

-krštenje: danas je u župnoj crkvi krštena Laura Klobučić, Tonija (Vlade i Anke) i Ivane (Jure i Nediljke Batinović). Kumovali su Anđela Popovac (iz Pruda) i Drago Ilić. Pogledajte slike.

-proloncije: Dana 7.svibnja vjenčat će se Antonijo-Toni Grgić (pok. Vjekoslava i Nede rođ. Markota) iz Vida i Danijela Curić iz Opuzena

-prva pričest: u nedjelju 8.svibnja, s početkom u 9.30 sati je sveta misa tijekom koje će biti prva sveta pričest za prvopričesnike iz cijele župe

-Užašašće: četvrtak, 5.svibnja u 8.30 sati u Vidu je sveta misa i blagoslov polja; na Dragoviji je dan ranije, u srijedu 4.svibnja u 9.00 sati sveta misa i blagoslov polja.


TRAVANJ 2005.g.:

24. travnja:

-nogometna utakmica: odigran malonogometni susret između: GRADINA-Križ : TUZBELJ-Rupa 7:2. Baš kao i prije 25-30 godina (na Orapku), nogometno rivalstvo vidonjskih kvartova potenciralo je nogometne utakmice. Za sada su u toj "borbi" samo dvije ekipe...Pogledajte foto.

-rukomet: 3 naše mještanke prvakinje su Hrvatske u Rukometu, >>> više

-gradnja muzeja: pročitajte najnovije vijesti o tijeku realizacije gradnje muzeja, (tekst je prenesen sa www.metkovic.hr ).

 

23. travnja:

-arheolozi iz Norveške: Od 21. - 23. travnja 2005.godine u Vidu su boravili članovi Arheološkog nacionalog muzeja Kraljevine Norveške koji  djeluje u sastavu Sveučilišta  iz Osla. Foto i više na >>> stranici.

-sprovod: sutradan je sprovod pok. Nediljke Volarević, već treća nedjelja za redom da je sprovod u župi.

 

22. travnja:

-novosti: tijekom proteklog tjedna (18.-22.travnja) izvodili su se radovi na uređenju puta od Ograđa prema Dragoviji (nasipanje i ravnanje), uređenje prilazne, nove  ceste od pravca starih markotovih kuća prema mrtvačnici kao i žbukanje fasade i unutrašnjosti mrtvačnice.

 

17. travnja:

-novosti: Danas je obavljena sahrana pok. Drine Taslak, a u prošlu nedjelju pok. Mare Kaleb. Fotografije sprovoda možete pogledati linkom na ime. Dodao sam još jednu stranicu fotografija mlađih mještana i starih momaka. Oko mrtvačnice je dijelom izravnat teren i uskoro bi trebali nastaviti radovi u unutrašnjosti. Idućih dana slijedi asfaltiranje nekoliko ulica u mjestu. U pripremi je novi broj župnog lista koji će izići za 2 mjeseca te svi koji imaju tekst vezano uz župu neka isti pošalju u župni ured Vid don Stanku.

Zamolio bih dijasporu da se uključe sa svojim prilozima (zanimljive fotografije i tekstovi događaja čiji su sudionici, npr.. druženja, utakmice i slično.)

 

8. travnja:

-novosti: Poglavarstvo Grada Metkovića na sjednici 5.travnja, usvojilo je prijedlog za dotaciju od 100.000 kuna Mjesnom odboru Vid za pokriće troškova izgradnje mrtvačnice, a isto tako je odlučeno da se raspiše pozivni natječaj za dovršetak radova na mrtvačnici u Vidu.
 

3. travnja:

-Dragovija: danas je održana tradicionalna misa na Mali Uskrs na Dragoviji. Idealno vrijeme (sunčano i toplo, bez vjetra) privuklo je veliki broj dragovinjaca i župljana. Brojni iseljeni dragovinjci su potom ostali po starim kućama na ručku. Idealan spoj prirode i spokoja, daleko od gradske vreve. Nekoliko slika možete pogledati ovdje.

-Bleiburg: Don Stanko pročitao je obavijest za sve zainteresirane o odlasku u Bleiburg u Austriji. To je poznato stratište tisuća pobijenih hrvatskih civila i vojnika po završetku II svj. rata. Putovanje organizira don Marinko Jurišin, trenutno župnik u Bijelom Viru. Ide se 9. svibnja a cijena putovanja autobusom je 250 kn. Po povratku predviđeno je poisjet Krašiću, rodnom mjestu kardinala Alojzija Stepinca, i zagrebačkoj katedrali.


OŽUJAK 2005.g.:

28. ožujka:

-Smotra žudija u Vodicama: na poziv domaćina "Vodičkih žudija" dio župljana među kojima su bili i pučki pjevači i žudije gostovala je na tradicionalnoj smotri žudija u Vodicama. Gostovalo je dvadesetak žudija iz cijele Dalmacije. Polazak autobusom bio je ujutro u 5 sati. Po dolasku u Vodice, sve žudije su prodefilirale gradom te su predstavljene na trgu nazočnim mještanima i brojnim turistima uz kulturno zabavni program. Potom su grupe predstavljale svoje uskšnje običaje, sve radnje od Velikog četvrtka, petka i ponoćke. Trenutak padanja naših žudija snimile su i kamere HTV te je prilog emitiran u večernjem dnevniku. Jedan od dojmljivijih trenutaka bio je u izvedbi žudija iz Brela: uz gromoglasnu grmljavinu iz zvučnika i dimnu zavjesu žudije su se razletjele crkvom. Po izlaganju svih žudijskih skupina slijedio je zajednički ručak za žudije. Kako se ne bi razdvajali, naše žudije su sa ostalim mještanima odustale od tog zajedničkog ručka i krenulo se natrag. U povratku se stalo na šibenskom mostu gdje smo imali naš domaći zajednički ručak a od hrsane svak je ponio nešto uz pečenu gudicu koje su žudije uzele. Potom se svratilo u Blato na Cetini kod bivšeg župnika župe Vid don Jure Marasovića a nakon toga i kod don Vjećeslava Šuputa u Katune kod Šestanovca. U Vid se stiglo oko 20 sati. Dio fotografija možete pogledati: 25 slika.

 

27. ožujka:

-USKRS: svetim misama u Vidu i Prudu danas je proslavljen najveći kršćanski blagdan-USKRS. U Vidu je nakon mise održana procesija s žudijama. Više slika možete pogledati ovdje.

-Velika subota, 26.3.: prema tradiciji, župnik je blagoslovio uskršnja jela koja se blaguju na Uskrs (kolači, jaja, kruh...). Navečer je bila ponoćka. Na početku obreda, blagoslovljeno je "svjetlo Kristovo", potom su slijedila 4 čitanja svetog pisma. Za to vrijeme izmjenjuju se straže žudija prema bojama. Nekoliko minuta prije ponoći izlaze sve žudije. Kako se približava čas uskrsnuća Kristova žudije se sve više tresu od straha. Na vrhuncu, točno u ponoć svećenik zapjeva "slava Bogu" a žudije popadaju na podu. Nakon pučkog pjevanja, žudije ustaju i  tako stoje cijelo vrijeme, nastavlja se sveta misa. Tijekom večeri je blagoslov krštene vode koja se potom ulijeva u krstionice.

Svečanom bdijenju Kristova uskrsnuća u Vidu su nazočili i gosti iz Norveške, Nikola Vučić s prijateljem.

 

25. ožujka:

-Veliki petak: na današnji dan sjećamo se Isusove smrti na križu. Na početku obreda pjevala se muka Kristova a koje su vodili pučki pjevači, zbor i svećenik. Nakon toga slijedila je sveta pričest a potom ljubljenje križa. Potom je trebala biti tradicionalna procesija kroz mjesto.  Tada "Šimun" u crnoj odjeći nositi će drveni križ u pratnji žudija. Zbog kiše koja je padala cijeli dan bez prestanka, procesija mije održana već su nastavljena molitva u crkvi.Slike možete pogledati ovdje.

 

24. ožujka:

-Veliki četvrtak: u prepunoj župnoj crkvi u Vidu održana je misa Večere Gospodnje i ustanovljenja Euharistije (od grč. eukharistia - priznanje zahvalnost u širem smislu "žrtva zahvalnica"). Na ovaj dan Isus je posljednji put proslavio sa svojim učenicima blagdan Pashe i ustanovio svećenički red i svetu Euharistiju - Misu.

Tijekom  mise župnik don Stanko Vrnoga simbolički je oprao noge dvanaestorici malih apostola kao što je Isus to uradio svojim učenicima. Tijekom mise pjevali su se pučki napjevi. Po završetku pričesti izišle su žudije koji će tako "stražariti" do Uskrsa. Umjesto tvrdih limova koji su bili opasni i prilikom padanja i nezgodni za nošenje, žudije su izradili kožne prsluke, zasad samo za žute. Od danas ne zvone crkvena zvona sve do samog Uskrsa tj. u ponoć sa subote na nedjelju kad je i "padanje" žudija. Umjesto zvonaca u crkvi, ministranti čevrtaju na čevrtaljku (drvena kutijica s klipom u sredini a proizvodi klopotav zvuk).

 

20. ožujka:

-Cvjetnica: Osam dana prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan, u kojem  slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Cvjetnica je uvod u to slavlje. To je ujedno i zadnji dan korizme. Kako se to tradicionalno radi već tisućama godina, puk u crkvi na svetoj misi je s maslinovim grančicama, kao što je narod slavio Isusov ulazak u Jeruzalem. Na početku mise bila je procesija oko župne crkve. Nekoliko slika pogledajte ovdje.

-radovi u crkvi: tijekom prošlog tjedna u sakristiji su postavljene metalne stepenice za prostoriju iznad kako bi se iskoristio taj prostor. Tu će se držati stvari koje se rijetko koriste.

 

13. ožujka:

-ispovijed: uskršnja ispovijed je u četvrtak 17.III u župnoj crkvi u 7.30 i 16.30 sati. U nedjelju 20.ožujka je Cvjetnica a  sveta misa u župnoj crkvi u Vidu je u 10.00 sati kad će biti i procesija.

 

6. ožujka:

-vrijeme: jutros oko 5 sati pa do 9 padao je snijeg. Napadalo ga je oko 5 cm. Zbog toplog vremena počeo se topiti. Već oko podneva nebo se razvedrilo te je poslijepodne bilo lijepo sunčano i vedro uz laganu  buru. Nekoliko današnjih fotografija možete pogledati ovdje.Padaline proteklih dana podigle su vodostaj Norina skoro do razine velike rive.

-radovi u crkvi: protekli tjedan u crkvi se radilo na stropu. Spojevi na gips tablama su izravnati i  izbrušeni. Klupe su izvučene van zbog prašine. Preko današnje svete mise svi su stajali na nogama jer su klupe vani. Tijekom narednih nekoliko dana trebali bi biti završeni radovi u unutrašnjost u ovoj fazi što se tiče radova na stropu i prašine. Nakon toga crkva će se očistiti.Iduća faza radova biti će tek za koju godinu kad se sakupe sredstva a predviđeno je skidanje lamperije sa zidova, uređenje cijelokupnog poda, oltara i bojanje.


Veljača 2005.g.:

27. veljače:

-crkva: današnju svetu misu predvodio je don Mario Volarević sa skupinom sjemeništaraca (16-18 godišnjaci) iz Splitskog sjemeništa: Ivan Skočić, Zdeslav Kožul, Damir Pažin, Mate Munitić, Ante Kujundžić, Ivan Marčić, Mate Župa i Josip Marušić (iz Pruda). Don Mario je održao i lijepu prigodnu propovijed. Sjemeništarci su pjevali preko mise uz pratnju orgulja i gitara koje su svirali. Nakon svete mise sjemeništarci su se predstavili nazočnima uz prikaz njihovog radnog dana. Don Mario Volarević inače je iz Metkovića a svoju  mladu misu imao je u Metkoviću pred dvije godine. Nedavno mu je umro otac Ante Volarević. Nekoliko fotografija sa mise pogledajte ovdje.

-radovi na muzeju: Dok se kipovi "šeću" po izložbama Europom, nastavljaju se radovi na muzeju: kameni ostaci Augusteuma zaštićuju se platnom, stiroporom i daskom. To je potrebno napraviti da se prilikom gradnje ne bi nešto oštetilo. Za dva, tri dana očekuju se arheolozi da demontiraju  mali dio poda  te će moći početi dugo očekivano betoniranje za konstrukciju. Nekoliko slika možete pogledati ovdje.

-blagoslov misija: don Ante Mateljan i don Josip Delić poslali su nam iz Splita Blagoslov misija.

 

26. veljače:

-radovi u crkvi: proteklih dana (21.-25.2.) završeno je oblaganje stropa gips tablama. Gips ploče postavljene su na cijeli strop i pokrpljeni su spojevi, kanali sa instalacijama (razglas i elektro), kao i lukovi na budućoj kapelici (lijeva strana) i mozaiku (desno). Iznad stropa na željeznoj konstrukciji u krovu crkve Marin Petković i Marko Marušić postavili su konstrukciju i popodili prijelaz niz cijelu crkvu i popriko kako bi se uvijek moglo pristupiti bilo kojem dijelu iznad stropa. Postavili su sajlu, vodilice i reduktorski podizač budućeg centralnog lustera "čoke". Ante Vučić-Brada, Pero Vučić-Džida i Pero Volarević-Garo ožbukali su kapelu i sve druge površine koje su bile oštećene a pomagali su im Pero Boras-Bili , Ante Ereš-Plinac, Josip Brnas, Srećo Brnas, Marko Kešina, Marko Ilić i Nedo Šalinović. Za idući tjedan ostalo je finirati preostali dio u kapeli, te gletovanje i brušenje stropa.

-poštanska marka Narona: u četvrtak 24.veljače, Hrvatska pošta (HP) pustila je u uporabu prigodnu poštansku marku u bloku, na temu antičkog nalazišta Narone, nominalne vrijednosti bloka od 10 kuna. Autorica marke je Maja Danica Pečanić, slikarica i dizajnerica iz Zagreba, a marka je tiskana u TIZ "Zrinski" iz Čakovca, u višebojnom offset tisku i nakladi od 20.000 primjeraka. Uz blok su tiskane i prigodne omotnice prvoga dana. Također je u poštanskom uredu 10101 Zagreb, 24. i 25. veljače 2005. godine, u uporabi bio i žig "prvoga dana".

 

22. veljače:

-izložba kipova Narone: Nakon Splita, Oxforda i protekla 3 mjeseca u Barceloni, izložba kipova Narone postavljena je u Vatikanu u muzeju Stato della citta del Vaticano. Izložba će trajati do 18.5.2005. godine a nakon toga će biti izložena u Zagrebu do završetka izgradnje muzeja Narone gdje će se i konačno skrasiti. Više o samoj izložbi možete pročitati ovdje.

 

20. veljače:

-misije: danas su završile misije. Hladno vrijeme nije bilo naklonjeno, ni nekoliko grijalica nije bilo dovoljno da ublaži hladnoću u crkvi. Misije su predvodili (ujak don Ante) mons dr Josip Delić profesor crkvenog prava, predsjednik crkvenog suda splitsko-makarske nadbiskupije te stručnjak za ženidbeno pravo i njegov netjak dr don Ante Mateljan profesor na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, pomoćnik na župi Svetog Spasa na Mejašima u Splitu i duhovnik katoličkog liječničkog društva u Splitu.

-U nedjelju 27.veljače još jedni gosti uveličati će godinu jubileja Svetog Vida: na misama u Vidu i Prudu sudjelovati će 10-ak sjemeništaraca iz Splita s voditeljem koji će predvoditi obje mise i održati propovijed. Sjemeništarci će pjevati preko mise. Poslije mise je druženje s pukom.

-Tijekom jutra do 9.30 padao je snijeg a napadalo ga je oko 2-3 cm. Zbog neprikladne temperature (2 do 4 stupnja) nije se "primao" te se ubrzo i otopio. Poslijepodne je padala kiša. Bijele se samo okolni vrhovi od Rujnice do Kule i Žabe kao i na Dragoviji i okolo (ovisno o području hladnog zraka). Nekoliko cm snijega ima već na izlasku iz Pruda prema Ljubuškom, iako je cesta čista. Na skretanju za Rotne doce i Dragoviju snijega ima oko 7 cm.

-Tijekom narednog tjedna trebali bi se nastaviti radovi na uređenju stropa-nebnice u crkvi.

-Protekli tjedan postavljen je zaštitni pokrov na ostacima antičkog hrama, kako se isti ne bi oštetio prilikom izvođenja radova. Sllike možete pogledati ovdje.

 

13. veljače:

-misije: Istodobno u crkvama u Vidu i Prudu danas su počele Misije u našoj župi. Predvode ih mons. dr. Josip Delić i dr. don Ante Mateljan. Nekoliko fotografija pogledajte ovdje. Nakon svete mise bilo je pepeljanje za sve one koji nisu bili u srijedu ("čista srijeda" ili Pepelnica) na misi. Pepeljanje, posipanje mrvicom praha pepela, vrši se uz govor svećenika "čovječe sjeti se da si prah i da ćeš se u prah vratiti". Nakon desetak dana velike hladnoće i snijega, danas je zatoplilo, te je uz jutrošnju kišu i većina snijega otopljena.

-sprovod: na groblju u Vidu danas je bila sahrana Ante Volarevića iz Metkovića, podrijetlom sa Dragovije.

-radovi u crkvi: tijekom tjedna nastavili su se radovi na nebnici u župnoj crkvi. Postavljali su se limeni držači na koe poslije idu  gips-table. Na mjestu budućeg mozaika izbetonirano je udubljenje. Također je betonirano i oko nove župne kuće.

 

8. veljače:

-maškare: Današnje završne poklade započele su, tradicionalno, pohodom (starijih) vidonjskih i Prudskih mačkara po Vidu i Prudu (idu odvojeno). Prikupi se tu svega, novca, kolača a najviše jaja-tradicionalno već. Poslijepodne je suđenje i izvršenje presude Marku Krnjevalu na velikoj rivi u Vidu čime završavaju ovogodišnje poklade. (ostavština će biti uskoro objavljena). Fotografije možete pogledati ovdje.

U Prudu je navečer održana maškarska noć uz glazbu, iće i piće. Sve besplatno. Plesna dvorana u osnovnoj školi bila je pretijesna za sve nazočne. Osim domaćeg pučanstva iz župe, nazočilo je mnogo njih iz okolnih mjesta posebno Metkovića. Samo pruđani to mogu organizirati. ZAMOLIO BIH NEKOG TKO JE FOTOGRAFIRAO U PRUDU NA "MAŠKARSKOJ NOĆI" DA, AKO ŽELI, POŠALJE SLIKE KAKO BI IH MOGAO STAVITI NA STRANICE.

 

6. veljače:

-maskenbal: večeras je u staroj školi održan maskenbal. Na katu se plesalo u ritmu muzike koju je vodio DJ Tomo Šiljeg, a u podrumu je bila okrjepa uz roštilj (Joja i Ante Pejar). Dvorana stare škole bila je pretijesna da primi sve koji su došli na bal. Maškarski odbor potrudio se da sve protekne u najboljem redu uz bespaltno jelo i piće za sve. Momci samo tako. U utorak je večernja fešta u Prudu u školi gdje također možete balati  do mile volje uz jelo i piće. Naravno, prije toga je Sudnji dan u Vidu, svakako navratite.

 

1. veljače:

-Vrijeme: Tijekom prijepodneva padao je snijeg, nekoliko cm koji se pomalo topi. Vrijeme je i dalje hladno, tako je jutros u 4 sata temperatura bila -1 stupanj, u podne 3 a u 20 sati 2 stupnja celzijusa. Kretanje temperatura u Vidu svaki dan, možete pratiti na stranici vrijeme. Ceste u unutrašnjosti mjesta (na usponima/nizbrdicama) i dalje su zaleđene i gotovo neprohodne tako da je najsigurnije ostaviti vozilo uz glavnu cestu koja je čista. Koliko mi je poznato, u Vidu nije stradao niti jedan plastenik pod težinom snijega iako je u Metkoviću i okolici bilo prilično štete. Ljudi su na vrijeme skidali snijeg sa i okolo plastenika. Radovi na stropu crkve i dalje su stali jer izvođač radova nije stigao.


Siječanj 2005.g.:

30. siječnja:

-Vrijeme je danas sunčano i hladno, puše ledena bura. Temperatura u 12 sati bila je 3 stupnja, u 19 sati iznosila je 1 stupanj. Na glavnoj cesti Metković-Ljubuški nema snijega, osim na rubovima. Po cestama u selu, preko dana se još i moglo kad je led popustio. Dalje od kuće Rude Ilića prema crkvi jutros u 10 sati nisam mogao s autom jer je trag kojim idu vozila bio zaleđen, a auto je nemoguće ostaviti u stranu van utabanih tragova kuda idu auta jer bi tako ostala blokirana u snijegu. Najveći problem je kad se sretnu 2 vozila jer se netko mora vraćati do prve očišćene čistine ili će zapeti u snijegu. Primjerice, jutros sam se vozilom vratio sve do grada od Rudine kuće jer ga nisam mogao ostaviti na sred ceste. Mještani iz unutrašnjosti sela vozila ostavljaju kod pošte jer ujutro kad se krene na posao,  zaleđeno je na pojedinim mjestima  (usponi) pa je nemoguće proći.

-mačkari:  noćas oko 2 sata, u najvećoj tajnosti, "jake" mačkarske snage izvele su na Veliku rivu Marka Krnjevala. Identitet spomenutog prosudite prema slikama. U staroj školi danas je postavljena izložba starih fotografija mačkara u Vidu. Gledatelji su mogli pogledati i videokazetu mačkara od prije 15 godina. Izložba će trajati do završetka mačkara. Program "SUDNJEG DANA" Marku Krnjevalu pročitajte ovdje. Program mačkara na velikoj rivi danas nije dugo trajao zbog velike hladnoće. Zamolio bih sve koji imaju kvalitetne fotografije od dosadašnjih vidonjskih i prudskih mačkara da se jave kako bi slike skenirali i pripremili jedan digitalni CD sa svim fotografijama. U utorak, na "Sudnji dan" Mačkarski odbor tiskati će "POKLADNIK" malu reviju (4 lista) o mačkarima u Vidu u nakladi od 200 primjeraka koju će dijeliti mještanima. Isti će biti objavljen i na ovim stranicama. Po završetku poklada, dobit će te na uvid Markovu "ostavštinu" kako bi svi imali priliku javno vidjeti što im je Marko ostavio.

-Big Brother šou: i mačkari pripremaju svoj "Big Brother" (po uzoru na nedavni RTL TV-show) . U Big Brother kuću (Kikinu konobu) se ulazi u nedjelju 6.2. u podne a pobjednik izlazi u utorak 8.2. Nisam uspio saznati stanare Big Brother kuće. Pravila su takva da nema napuštanja kuće (osim za nuždu), od glavnog inventara ulazi šporet. Bačve su valjda pune, a i umbule su se osušile...

 

29. siječnja:

-snijeg: u noći 28/29.siječnja palo je još oko 15 cm snijega. Danas se vrijeme stabiliziralo, zapuhala je bura, izišlo je i sunce a snijeg se pomalo počeo topiti. Visina snijega danas je 30 cm. Ispod crkve, na skalinama prema gradu, izmjerio sam danas 43 cm snijega. Svaka padina u mjestu postala je klizalište, kližu i stari i mladi. Vozila se ostavljaju kod pošte jer se malo tko usudi uzbrdo prema Gradini i Tuzbelju, cestom su samo 2 traga i ako naiđe drugo vozilo nemoguće se mimoići. Pogledajte dosta slika iz Vida i Pruda okovanih snijegom.

-radovi u crkvi: majstori koji rade nebnicu danas nisu stigli, vjerojatno zbog snijega, tako da radovi ne teku predviđenom dinamikom. Cvito Matić i Ante Pejar danas su radili u crkvi kompresorom. Na desnoj sakristiji, od puka je "štemano" udubljenje 40 cm  (zid je debeo oko 60 cm) gdje će kad se mogne biti postavljen mozaik "Ivan  krsti Isusa". Kad se već "praši" unutar crkve, tako se izvode pripremni radovi koji bi se ionako naknadno trebali raditi, nego da se poslije opet nešto buši.

-izložba mačkara: u režiji mačkarskog odobra sutra će u staroj školi (kod gostione "Kod rođaka") biti postavljena izložba fotografija vidonjskih mačkara od ranijih godina. Izložba će biti otvorena od 9-19 sati.

 

26. siječnja:

-snijeg: nakon dugo (dvadesetak) godina pao je veći snijeg. Zadnji ovakav snijeg pao je 1985.godine. Iako ga je bilo i proteklih godina, bio je male visine (par cm) i otopio bi se vrlo brzo (par sati). Danas je tijekom ranih noćnih sati počeo padati snijeg te je tako cijeli dan. Poslijepodne oko 16 sati, ispred župne kuće,  na ravnom kamenom postolju izmjereno,  je 16 cm snijega. Na sjevernoj strani mjesta (Pristupak) u 20 sati visina snijega je na mjestima od 15-20 cm. Kako snijeg pada sa burom, visina varira zbog nanosa. Marko Marušić danas je po mjestu slikao pa bi slike trebale biti na ovim stranicama tijekom vikenda, kad dođem kući. Zanimljivo, ovdje u Kninu i okolici, gdje sam trenutno, snijega nema nimalo, tlo je suho i puše jaka ledena bura. Molio bih nekog iz Pruda da pošalje podatke o visini snijega i temperaturi danas, odnosno jednu kraću reportažu.

Foto: 18 slika, 9 slika, 22 slike

-sprovod: danas je obavljena sahrana Antonije-Tune Markota iz Vida.

 

23. siječnja:

-radovi u crkvi: nastavljaju se radovi u unutrašnjosti, na plafon, na mjesto gdje su ranije bile drvene grede, postavljaju se metalne "grede" tj. nosači budućeg plafona. Na budućoj kapelici, gdje je propilan otvor betoniran tj. ojačan je otvor. Župnik je pozvao 10-ak mlađih momaka da sutradan dođu s alatom na manje radove okoliša nove župne kuće.

 

16. siječnja:

-krštenje: u župnoj crkvi krštena je Rebeka Kaleb, kći Denijala-Dene (Ante i Stane rođ. Markota) i Marijane (rođ. Bulum) Kaleb. Kumovala je Josipa Teskera. Rebeka je prvo dijete mladog bračnog para iz Vida.

-izbori: u drugom krugu izbora za predsjednika RH, od upisanih 621 birača na glasačkom mjestu Vid, glasalo je 353 birača (57%): za Jadranku Kosor glasao je 181 birač, za Stjepana Mesića 161, nevažećih listića: 11; Nekoliko slika sa izbora u Prudu možete pogledati ovdje.

-sprovod: na groblju u Vidu obavljena je sahrana Mirka Petkovića iz Metkovića, podrijetlom iz Pruda

 

9. siječnja:

-radovi u crkvi: tijekom naredna tri tjedna trebali bi biti završeni radovi na dizanju žbuke na zidovima unutar crkve do visine sadašnje lamperije. Na to mjesto postaviti će se kamen. Kako je takav posao vrlo prašnjav, a da se isto ne bi vršilo više puta zato je planirano to obaviti u ovih par tjedana te bi preostalo samo uređenje unutrašnjosti. Također će se probiti prolaz u lijevu sakristiju od strane pjevačkog zbora te bi ista trebala biti otvorena s prednje (od ulaznih vrata) strane. Kako se bude financijski moglo, u narednih par godina unutrašnjost bi se potpuno uredila. Što će se detaljno raditi na unutrašnjosti biti će objavljeno za nekoliko dana na ovim stranicama. Župnik je pozvao nekoliko žena-djevojaka u subotu poslijepodne da dođu pomesti crkvu kako bi se u nedjelju mogla održati sveta misa. Tom prilikom i župni odbor, preko odvjetnika Srećka Ilića poslao je jedno cirkularno pismo raznim gospodarstvenicima na 80-ak adresa.

-muzej Narone: u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak na dvije stranice o radovima na muzeju. Članak nažalost nije ubačen u internetsko izdanje Slobodne Dalmacije. Par fotki sa radilišta pogledajte ovdje.

-umrli: dodana je stranica sa osmrtnicama iz drugih mjesta, preminulih koji su rodom iz naše župe i ukopani su na groblju u Vidu.

 

6. siječnja:

-krštenje: Robert Oršulić (Drage i Nede rođ. Ilić) i Angela rođ. Kešina (Ante i Dragice rođ. Marušić) krstili su sina Antonija. Kumovala je Zorana Ilić i (?). Krštenje je obavio stric malog Antonija don Ivan-Iko Kešina.

 

2. siječnja:

-turnir: završen 13. memorijalni turnir u malom nogometu "Ante Taslak", više o turniru, rezultate i fotografije možete pogledati na stranici >>> turnir.

-izbori: održani izbori za predsjednika RH. Od upisanih 624 glasača za mjesto Vid, ukupno je izašlo na izbore tj.glasalo 360 glasača (58%). Za Prud nemam podataka.

 

1. siječnja: 

-župna statistika za 2004.godinu: broj stanovnika u Vidu 713, Prud 440, Podgrede 2 (Musulin Nedo sa suprugom), Dragovija 1 (Mala Manda Volarević). Župa ukupno broji 1156 stanovnika od čega 584 muških i 572 ženske osobe. Vjenčanih (čije je vjenčanje bilo u crkvama u župi) bilo je 6 od čega jedan bračni par ostaje živjeti u župi. Podaci o vjenčanima su nepotpuni jer nisu navedena vjenčanja iz drugih župa (kod mladenke), Krštenja je bilo 12 + 2 koji nisu iz naše župe. Umrlih je bilo 7. Ove statističke podatke pripremio je župnik.

-Sprovod: Danas je u Vidu bio sprovod pok. Anice Taslak, nekoliko fotografija možete pogledati ovdje.

-Sutra su izbori za predsjednika RH. Sutra je i završnica memorijalnog turnira "Ante Taslak". O ovim događajima također će biti fotografija  (navečer ili dan poslije).


 Arhiva novosti po godinama:

2024.

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

 
 

na vrh