-> Župa Vid -> NOVOSTI >>> 2009.godina

Arhiva događanja 2009.godine:


PROSINAC  2009.

26. prosinca 2009.:

-sprovod: na mjesnom groblju u Vidu sahranjen je pok. Joško Marušić-Penzija iz Pruda koji je umro nakon duge i teške bolesti u 50.godini života. U ožujku ove godine pokrenuta je bila humanitarna akcija za kupnju lijeka ali je bolest ipak bila jača. >>> foto sahrane

-blagdan: svetim misama u Vidu i Prudu danas je proslavljen blagdan svetog Stjepana. Sutra na blagdan Svetog Ivana i Svete obitelji svete mise su u Vidu (don Marinko Jurišin) i Prudu u 8.30 sati (istodobno) a na Dragoviji u 10.30 sati.

-izbori: sutra su peti predsjednički izbori kojim se bira treći predsjednik RH. Prva dva predsjednika su pok. dr Franjo Tuđman i aktualni Stjepan Mesić koji su ostvarili po dva mandata koliko, po zakonu RH, se ista osoba može birati na tu dužnost. Ako ni jedan od kandidata ne dobije potrebnu natpolovičnu većinu glasova, drugi krug održat će se 10. siječnja u kojem će se sučeliti dva kandidata sa najvećim brojem glasova. Ukupno je dvanaest kandidata: (abecednim redom) 1. Milan Bandić (Nezavisni kandidat), 2. Prof. dr. sc. Andrija Hebrang (HDZ), 3. Prof. dr. sc. Ivo Josipović (SDP), 4. Josip Jurčević (Nezavisni kandidat), 5. Damir Kajin (IDS), 6. Boris Mikšić (Nezavisni kandidat), 7. Prof. dr. sc. Dragan Primorac (Nezavisni kandidat), 8. Prof. dr. sc. Vesna Pusić (HNS), 9. Vesna Škare-Ožbolt (Nezavisni kandidat), 10. Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman (Nezavisni kandidat), 11. Nadan Vidošević (Nezavisni kandidat), 12. Slavko Vukšić, ing. (DSSRSR).

Svima nama domoljubna dužnost je izići na izbore i glasovati prema svojoj savjesti.

 

25. prosinca 2009.:

-Božić: Na Badnju večer u župi su se tradicionalno ložili badnjaci. Svetom misom ponoćkom u župi je proslavljeno porođenje Kristovo-Božić. Crkva je bila prepuna vjernika iz župe i gostiju. Vrijeme je za ovo doba godine bilo neuobičajeno toplo, ugodnih 16 stupnjeva. Vani je puhalo jugo i lagano je rominjala kiša. Na početku svete mise stariji župni zbor otpjevao je nekoliko božićnih pjesama a nakon toga i mladi zbor ispred oltara. Po završetku svete mise nazočni su međusobno čestitali i pohitali kućama jer je kiša počela jače padati. Kako nije bilo novca ove godine nije bilo vatrometa. Ujutro na Božić svete mise bile su u Vidu i Prudu.  >>> foto1 i foto 2

 

22. prosinca 2009.:

-vrijeme: od ekstremno hladnih temperatura, neuobičajenih za ovo doba godine, u samo dva dana razlika je petnaestak stupnjeva. U nedjelju u podne temperatura je bila +2 stupnja. Najniža temperatura jučer je bila -6,7 stupnjeva ujutro između 7 i 8 sati dok je najviša bila 4,2 stupnja oko podneva. Hladnoća je danas popustila pa je raspon u 24 sata bio bio od +5 (oko ponoći) i cijeli dan uzlazno do +14 stupnjeva trenutno (oko 22 sata).

 

20. prosinca 2009.:

-svjetlo mira: uoči svete mise u Vidu mali izviđači donijeli su svijetlo mira >>> foto

-raspored svetih misa: ponoćka 24./25.prosinca-sveta misa u 23.15 sati; Božić, 25.prosinca-svete mise u Prudu u 8.30 a u Vidu u 10.30 sati; subota 26.prosinca, Sveti Stjepan-svete mise u Prudu u 8.30 a u Vidu u 10.30 sati; nedjelja, sveti Ivan-svete mise istodobno u Vidu (don Marinko Jurišin) i Prudu u 8.30 sati a na Dragoviji u 10.30 sati. U utorak 22.prosinca u 15 sati sveta misa je za poginulog hrvatskog branitelja Antu Taslaka povodom 18.obljetnice pogibije.

-Danas su "Očići"-Dan očeva, prošlu nedjelju su bile "Materice"-Dan majki, stare svečanosti Hrvatskog naroda.

-klime: "Elkeš" vlasnika Željka Kešine iz Vida ugradio je klimu u crkvu u Prudu a u Vidu će biti završeno postavljanje tijekom sutrašnjeg dana tako da se očekuje topla crkva tijekom nadolazećih blagdana. Troškovi materijala iznose 142 000 kn dok "Elkeš" poklanja 5000 kn za radove na ugradnji koje izvodi.

Župnik je zamolio sve one koji tijekom ponoćke budu stajali ispred i okolo crkve da radije ostanu kod svojih kuća nego da se tijekom mise šeću okolo. Također apelira da se ne pucaju petarde oko crkve jer Božić je blagdan mira. Proteklih nekoliko godina uoči, tijekom i nakon ponoćke nije bilo pucanja petardi oko crkve te se nadamo da će tako i ostati.

Nažalost, gotovo tradicionalni vatromet ranijih godina, ove će godine izostati. Kako se protekle godine dobrovoljnim prilozima nije uspio podmiriti trošak vatrometa (tek jedna sedmina) odlučeno je da ove godine nema vatrometa.

 

19. prosinca 2009.:

-turnir: MNK Vid izgubio u 1/4-finalu 17.Božićnog turnira u Metkoviću >>> foto

-snijeg: jutros je palo nekoliko centimetara snijega >>> više

-Betlehemsko svijetlo: prema najavama, sutra bi u našu župu, uoči svete mise trebalo stići Svijetlo mira koje su iz Beča u Zagreb donijeli kutinski izviđači a odatle u našu županiju Odred izviđača poriječana Ivica Prusac Juma. Svjetlo mira u našu župu prošle godine na polnoćku donijeli su izviđači iz Metkovića.

-streaming: Nakon niza tehničkih problema i kvarova na tehnici, sutra (nedjelja) trebao bi ići streaming-prijenos mise preko interneta. Na ovogodišnju ponoćku biti će točno godina dana da vršimo streaming svete mise preko interneta iz naše župe.

 

13. prosinca 2009.:

-Ispovijed: božićna ispovijed u župi je u četvrtak 17.prosinca istodobno u Vidu i Prudu u 8.00 i 15.30 sati.

 

12. prosinca 2009.:

-Materice: sutra u nedjelju na treću nedjelju došašća su Materice. Svete mise u Vidu u 9.00 i Dragoviji u 10.30sati

-umrli: na mjesnom groblju u Vidu sahranjen je Ivan Volarević-Ćirko porijeklom sa Dragovije (živio u Metkoviću).

 

6. prosinca 2009.:

-blagdan: u utorak 8.prosinca blagdan je Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Svete mise su u Vidu i Prudu.

 

4. prosinca 2009.:

-koncert: župni crkveni zbor mladih održao koncert u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću čiji prihod je namijenjen za humanitarne svrhe. >>> foto


STUDENI  2009.

29. studenog 2009.:

-gosti iz Slatina: na prvu nedjelju adventa župni crkveni zbor iz Slatina na otoku Čiovu sa župnikom don Antom Čilićem je bio u Vidu na svetoj misi koju su pjevali dok je don Ante predvodio i propovijedao. >>> foto

 

22. studenog 2009.:

-krštenje: u župnoj crkvi u Vidu kršten Luka Volarević >>> foto

-sveta misa: u nedjelju 29.studenog u župnoj crkvi gostovati će župni zbor iz Slatina na otoku Čiovu, koji će tom prilikom pjevati svetu misu a njihov župnik će predvoditi i propovijedati. To je inače uzvratni posjet nakon što je naš župnik sa zborom u prošlu nedjelju bio u Slatnima >>> foto.

-donacija: Ministarstvo mora prometa i infrastrukture RH, iz programa razvitka otoka i priobalja, na prijedlog HDZ-a dodijelilo je 170 000 kn namjenskih za uređenje klimatizacijskog sustava u crkvama u Vidu i Prudu. Pored ovih sredstava za potpuno uređenje klimatizacijskog sustava (uključujući i uređenje vjetrobrana u crkvi) nedostaje još oko 50 000 kn.

-Vukovar: 18. studenog u Hrvatskoj se svake godine održava Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991.godine. Tom prilikom u Vidu i Prudu paljene su svijeće za žrtve Vukovara >>> foto. Veterani IV.brigade, među kojima i desetak župljana posjetilo je Vukovar >>> tekst i foto

 

15. studenog 2009.:

-svete mise: na današnjoj svetoj misi u Vidu koju je predvodio don Marinko Jurišin, zlatni jubilej-50 godina braka proslavili su Nikola i Stana (rođ. Vučić) Ramić iz Vida >>> foto.

-župni zbor: Don Stanko je sa župnim zborom bio u bivšoj župi Slatine na otoku Čiovu kod Trogira >>> foto1, >>foto 2

-krštenje: Sinoć je na večernjoj misi kršten Vinko Šalinović o čijem smo rođenju pisali prije 8 tjedana. Župnik don Stanko Vrnoga poslije krštenja uručio je  roditeljima i kršteniku prigodni poklon od nadbiskupa za četvrto dijete. (fotke sutra)

-udruga lađara: u petak 13.studenog održana je izborna Skupština Udruge lađara Neretve na kojoj je na svoj drugi mandat potvrđen Marko Marušić >>> više

-Vukovar: u srijedu 18.studenog na spomendan sjećanja na žrtve Vukovara paliti će se svijeće na mostu i okolo. Svijeće je uz pomoć MO Vid donirala udruga tjelesnih invalida iz Metkovića. Pridružite se ovoj akciji i palite svijeće za žrtve grada heroja a istodobno zapalite svijeće na svojim prozorima. Udruga veterana IV.brigade iz Metkovića organizirano ide u Vukovar 17.i 18.studenog. Među njima će biti više naših župljana.

 

8. studenog 2009.:

-svete mise: u nedjelju 15.studenog svete mise su u Prudu u 8 sati i Vidu u 9 sati. Župnik don Stanko trenutno je u bolnici zbog zdravstvenih problema a trebao bi izići za dva-tri dana. Streaming svetih misa od danas uspješno ide dalje. Zvuk je poboljšan. Audio zapis današnje mise možete preslušati ovdje.

-vjenčanje: u crkvi svetog Ivana u Prudu jučer su vjenčani Damir Ilić iz Vida i Anđelika Popovac iz Pruda >>> foto


LISTOPAD  2009.

18. listopada 2009.:

-proloncije: Mirela Musulin (Dušanova i Anke rođ. Pejar) iz Pruda i Robert Marević (pok. Vice i Senke rođ. Vekić) iz Metkovića-župa svetog Ilije vjenčat će se 23.10.2009. >>> foto

-vjenčanje: jučer su se vjenčali Dinko Brnas-Zoff  i Doris Wolf >>> foto

 

13. listopada 2009.:

-umrli: na mjesnom groblju u Vidu sahranjena pok. Mila Vučić >>> foto

 

12. listopada 2009.:

-radovi: kod igrališta u Vidu izvodili su se radovi na uređenju okoliša >>> foto

 

 

9. listopada 2009.:

-vjenčanje: Ivana Jurišin (Antina i Divne rođ. Ćulić) iz Vida i Petar Kaleb (Jurin i Zdenke rođ. Gradac) iz Metkovića-župa svetog Ilije, vjenčali su se u župnoj crkvi >>> foto

 

8. listopada 2009.:

-umrli: na mjesnom groblju u Vidu sahranjena pok. Mara Beš-Brajkuša >>> foto

 

4. listopada 2009.:

-proloncije: Ivana Jurišin (Antina i Divne rođ. Ćulić) iz Vida i Petar Kaleb (Jurin i Zdenke rođ. Gradac) iz Metkovića-župa svetog Ilije, vjenčat će se.

-boćanje: BK Neretva iz Zagreba osvojili prvo mjesto na boćarskom turniru „Robni terminali Zagreb 2009.“ >>> više


RUJAN  2009.

28. rujna 2009.:

-kip Livije: komentar u Vjesniku o povratku glave Livije u London

 

27. rujna 2009.:

-krštenje: u župnoj crkvi u Vidu kršten je Matej Suton, Stipana i Stanke >>> foto

 

24. rujna 2009.:

-radovi: na igralištu u Vidu izvode se radovi na zamjeni dotrajale ograde >>> foto

 

20. rujna 2009.:

-ispovijed: u subotu 26.rujna u 16 sati biti će ispovijed za učenike iz naše župe, njih 175. Zajedno sa prvi tri razreda osnovne škole (koji još nisu imali prvu pričest) ukupno učenika iz naše župe je 216. Ispovijedat će tri svećenika.

-streaming: do daljnjega zbog tehničkih problema nema streaminga svete mise. Prije nekoliko dana udar groma spržio je brojne uređaje u našem mjestu poput Maxtv prijamnika i modema. Tom prilikom, po drugi put uništen je i dio opreme koja služi za streaming. Ovaj put šteta je veća jer je uništeno i računalo u crkvi te još neki sklopovi. Streaming je jučer privremeno osposobljen što nije bilo dovoljno (zvuk nije uredno funkcionirao) pa do daljnjega nema streaminga. U planu je kupnja jačeg računala kako bi umjesto slika išao videoprijenos.

-vjenčanje: Tomislav Baće (Davorov i Tereze rođ. Barišić) iz župe svetog Ilije-Metković i Jelena Matić (Cvitina i Sanje rođ. Bartulović) iz Vida vjenčali su se jučer u crkvi Gospe Snježne >>> foto

-vjenčanje: Ivan Boras (Stjepanov i Anke rođ. Herceg) iz Vida i Kristina Marija Šimić (Gojkova i Ljiljane rođ. Miličević) rođene u Osijeku vjenčali su se jučer u crkvi Gospe Snježne. >>> foto

-vjenčanje: Jure Kešina (Antin i Drage rođ. Marušić) iz Vida i Vesna Gabrić (Ivanova i Kate rođ. Katušić) iz Vinkovaca vjenčali su se jučer u crkvi svetog Vida.

-krštenje: u župnoj crkvi u Vidu krštena Petra Komšo.

 

14. rujna 2009.:

-obljetnica: Veterani IV.brigade obilježili su 18.obljetnicu akcije "Male Bare" >>> foto

-kapelica: održan blagoslov zavjetne kapelice Ivana Marušića u Prudu >>> foto

 

13. rujna 2009.:

-proloncije: Jure Kešina (Antin i Drage rođ. Marušić) iz Vida i Vesna Gabrić (Ivanova i Kate rođ. Katušić) iz Vinkovaca vjenčat će se u subotu u crkvi svetog Vida u 18 sati.

-proloncije: Tomislav Baće (Davorov i Tereze rođ. Barišić) iz župe svetog Ilije-Metković i Jelena Matić (Cvitina i Sanje rođ. Bartulović) iz Vida vjenčat će se u subotu u crkvi Gospe Snježne u 17 sati.

-proloncije: Ivan Boras (Stjepanov i Anke rođ. Herceg) iz Vida i Kristina Marija Šimić (Gojkova i Ljiljane rođ. Miličević) rođene u Osijeku vjenčat će se u subotu u crkvi Gospe Snježne u 18.30 sati.

-krštenje: u župnoj crkvi kršten je Emanuel Josip Kešina >>> foto

 

12. rujna 2009.:

-Vjenčanje: u crkvi Gospe Snježne vjenčani su Marijana Ramić i  Ivan Glavinić >>> foto

 

8. rujna 2009.:

-Mala Gospa: svetom misom u 9.30 sati u župnoj crkvi u Vidu proslavljen blagdan Male Gospe.

-stranke: održana osnivačka skupština ogranka HSS u Vidu >>> foto

 

7. rujna 2009.:

-Škola: započeo 1.dan škole, u školi Vid ima 31 učenik: 7 prvašića, 8 drugaša, 10 trećaša i 7 četvrtaša >>> foto

-stranke: održana izborna skupština ogranka HSS Vid, >>> više

-hodočasnici: povodom blagdana Male Gospe hodočasnici iz naše župe autobusom hodočastili u svetište Vepric.

 

6. rujna 2009.:

-Vjenčanje: u crkvi Gospe Snježne vjenčani su Ana Šiljeg i Zvonimir Gnječ >>> foto

-Proloncija: Ivan Glavinić (Marinkov i Marije rođ.Komazin) iz Metkovića i Marijana Ramić (Marinkova i Nede rođ.Talajić) iz Vida sklapaju brak.

 

-svete mise od nedjelje 13.rujna su u 8.30 u prudu i 10.30 u Vidu.


KOLOVOZ  2009.

30. kolovoza 2009.:

-Gusari: Domagojevi gusari sudjelovali na 3.utrci kupskih čamaca u Lkeniku kod Siska >>> tekst i foto

 

29. kolovoza 2009.:

-Torcida: Torcida iz Pruda napravila je mjesnu feštu povodom završetka grafita >>> foto

 

22.-23. kolovoza 2009.:

-Vjenčanje: Kaleb Denis (Mićin i Marije rođ.Suton) iz Vida i Nikolina Beš (Antina i Stanke rođ.Batinović) iz Vida sklapaju brak >>> foto

-Vjenčanje: Stipe Marinković (Franin i Luce rođ.Babić) iz Bola i Jelena Medak (Jurina i Božene rođ.Vučić) iz Vida sklapaju brak.

 

21. kolovoza 2009.:

-Gusari: Domagojevi gusari sudjelovali na Noći prvaka maratona lađa u Kominu >>> foto

 

15. kolovoza 2009.:

-Velika Gospa: svetim misama u Vidu i Prudu proslavljen blagdan Velike Gospe. >>> foto

-Krštenja: u crkvi svetog Ivana u Prudu kršten Josip Marušić >>> foto

 

8. kolovoza 2009.:

-Maraton lađa: održan 12.maraton lađa >>> FOTO; >>> foto2; >>>foto2; >>>foto4; >>>poredak

 

7. kolovoza 2009.:

-promocija: održana promocija 3.knjige Srećka Ilića, >>> više

 

5. kolovoza 2009.:

-Ledena Gospa: Proslavljen blagdan zaštitnice mjesta Gospe od Snijega, više: foto1,   foto2,   foto3,   foto4

-Krštenja: u crkvi u Vidu kršteni Ana Jurišin i Luka Oršulić >>> foto

 

4. kolovoza 2009.:

-Kup Kneza Domagoja: U vidu održan tradicionalni 5.Kup Kneza Domagoja u utrci lađa. Pobjednici su Domagojevi gusari. >>> foto1;   >>> foto2

 

2-4. kolovoza 2009.:

-trodnevnica: uoči blagdana Ledene Gospe u Vidu je održana trodnevnica sa svetim misama >>> foto

 

2. kolovoza 2009.:

-krštenja: u Vidu kršteni Jure Ilić i Ivan Volarević >>> foto

 

1. kolovoza 2009.:

-lađe: u Opuzenu održane brzinske utrke za maraton lađa, Domagojevi gusari osvojili 2.mjesto >>>foto1>>> foto2


SRPANJ  2009.

25. srpnja 2009.:

-brudetijada: na tradicionalnoj brudetijadi u Opuzenu sudjelovale i tri ekipe iz naše župe >>> foto

 

24. srpnja 2009.:

-vjenčanje: u Prudu vjenčana Ivana Jakić >>> foto

-strijelci: Domagojevi strijelci sudjelovali u Ninu na smotri povijesnih postrojbi >>> foto

 

19. srpnja 2009.:

-gost: u Vidu boravio predsjednik RH Stjepan Mesić >>> foto

-veslići: u Ligi mladih lađara u predzadnjem kolu osvojili drugo mjesto i isto u ukupnom poretku >>> foto

 

15. srpnja 2009.:

-gusari: u Krvacu održan 5.lađarski kup Župe Bagalovići na kojem su Domagojevi gusari osvojili treće mjesto >>> foto

 

8. srpnja 2009.:

-predstava: u sklopu Naronitanskog kulturnog ljeta u Vidu održana predstava "Cinco i Marinko" >>> foto

 

5. srpnja 2009.:

-lađari: najmlađi gusari, ovogodišnja vidonjska druga ekipa na maratonu lađa, nastavljaju s dobrim nastupima u ligi mladih lađara >>> foto

-katastar: u župnoj dvorani u Vidu povodom skorašnje izmjere K.O.Vid predstavnici "GEOdata" d.o.o iz Splita pred župljanima predstavili način izmjere na podružju ove K.O. i pozvali sve na suradnju. >>> obavijest

 

4. srpnja 2009.:

-vjenčanje: u crkvi u Prudu vjenčana Ivana Volarević i Mario Majić >>> foto

-vjenčanje: u župnoj crkvi u Vidu jučer su vjenčani Vjeko Taslak i Nikica Rodin >>>foto

-boćari: BK Neretva iz Zagreba gostovala u Belom Manastiru kod BK Vid >>> više


LIPANJ  2009.

29. lipnja 2009.:

-turnir: završen 10.memorijalni turnir "Joško Beš" >>> više

-La Manche: kasno sinoć u Metković su stigli lađari nakon "osvojenog" La Mancha >>> više

 

20. lipnja 2009.:

-La Manche: u nedjelju u 7 sati na put u Veliku Britaniju polaze neretvanski lađari koji će za dan državnosti 25.lipnja pokušati preveslati kanal La Manche između Velike Britanije i Francuske. U ekspediciji se nalaze i dva vidonjca Marko Marušić kao predsjednik UL i Branko Markota ispred Domagojevih gusara. Više o samom pothvatu na stranici.

Zbog odsutnosti, do iduće nedjelje 28.lipnja ove stranice neće biti ažurirane a novosti možete pratiti na stranicama vidonjac

 

19. lipnja 2009.:

-Presveto Srce Isusovo: svetim misama ujutro i poslijepodne s procesijom u crkvi svetog Vida proslavljen blagdan Presvetog Srca Isusova. >>> foto

 

15. lipnja 2009.:

-Sveti Vid: u župi održana krizma. Sakrament 21 krizmaniku udijelio je biskupov delegat dr.don Mladen Parlov >>> foto

 

14. lipnja 2009.:

-Sveti Vid: sutra (ponedjeljak) blagdan je svetog Vida i krizma. Svete mise su u 8 sati i u 18 sati-krizma i procesija obje u crkvi svetog Vida.

-Presveto Srce Isusovo: svete mise su u Vidu u 8 i 19 sati-s procesijom, mise su u crkvi svetog Vida.

-Turnir: Završen 1.krug 10.memorijalnog turnira "Joško Beš", >>> rezultati  i  >>>foto

-kritika: prije tri dana objavljena je fotokritika na razbacan krupni otpad kod vodospreme. Jutros isto nije bilo uklonjeno. Ili oni koji su to radili ne prate internet pa ne znaju za ovu kritiku ili nemaju stida pa ih nije briga. Ne vjerujem da nitko nezna počinitelje, sigurno ih je netko vidio pa bi dobro bilo da ih se "upozori" da poprave nastali nered koji su sami uzrokovali. Uostalom i župnik je u četvrtak preko mise javno pozvao da očiste za sobom ono što su napravili ali eto bez odjeka. Možda nebi bilo zgoreg da ih netko imenuje u knjizi gostiju, na njihovu sramotu?

 

13. lipnja 2009.:

-Sveti Ante: svetim misama u Vidu u 7.30 i na Ograđu u 19 sati proslavljen blagdan ovog sveca u župi. Tradicionalno je veliki broj naših župljana hodočastio pješice u 20 km udaljeni Humac kod Ljubuškog.   >>> FOTO

-lađari: jučer su u Kominu mladđi gusari osvojili drugo mjesto u 2.kolu lige mladih lađara (do 18 godina) >>> više

 

 

11. lipnja 2009.:

-Tjelovo: svetom misom i procesijom u župi proslavljen blagdan Tjelova >>> foto   i   foto2

-Turnir: Danas započinje 10.memorijalni turnir "Joško Beš". Parove možete pogledati ovdje.

-Veslići: u petak 12.lipnja u Kominu u 18.00 sati će se održati II.kolo lige mladih lađara na kojoj će nastupiti i naši veslići (do 18 godina). Prvo kolo možete pogledati ovdje, a trening naših ovdje.

 

5. lipnja 2009.:

-Vidonjska prezimena: danas je iz tiska izišao 15.broj Metkovskog vjesnika koji se besplatno može preuzeti na brojnim mjestima u Metkoviću (trgovinama, kioscima...). Od posebne zanimljivosti za nas je II.dio teksta (stranica 22.-24.) o vidonjskim prezimenima autora Domagoja Vidovića iz instituta za Hrvatski jezik i jezikoslovlje u kojem autor donosi popis i porijeklo prezimena iz našeg mjesta. Vjesnik možete i downloadati u PDF formatu ovdje: broj 14., i najnoviji broj 15.

-Veterani IV.brigade: podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju sutra slave svoj dan. Priključite se proslavi legendarne četvrte u kojoj je bilo i desetak naših župljana...


SVIBANJ  2009.

31. svibnja 2009.:

-izbori: održan drugi krug izbora za župana/icu >>> rezultati

 

30. svibnja 2009.:

-radovi: u mjestu je asfaltirano nekoliko ulica >>> foto i uređuju se PP put kroz Gaj i parkiralište kod groblja >>> foto

 

24. svibnja 2009.:

-buće: u Metkoviću ispred hotela Narona je održano prvenstvo Dalmacije u bućanju regija Neretva-Makarska pod pokroviteljstvom Slobodne Dalmacije. Ekipa Vida izgubila je u finalu od Bijelog Vira 12:4. Pobjednička ekipa sudjelovati će na završnici u Splitu 12.srpnja. Naši su u četvrtfinalu dobili Desne za koje je nastupio bivši svjetski prvak i reprezentativac BiH Markica Dodig. U polufinalu su savladane Vidonje rezultatom 12:5. Iz naše župe su nastupile još ekipe Pruda (ispale od Vidonja) i ekipa Gornjih Marušića iz Pruda. Za pobjedničku ekipu nastupio je don Marinko Jurišin. >>> foto i reportaža iz Slobodne Dalmacije

-pučki pjevači: večeras u 20 sati u crkvi svetog Ilije u Metkoviću održan je koncert Marijanskih pučkih napjeva u sklopu 25.smotre folklora "Na Neretvu misečina pala" na kojoj sudjeluje 13 pučkih zborova iz doline Neretve. Naši pjevači predstavili su se pjesmom "Gospi o' snijega". Program smotre (u PDF formatu) možete vidjeti ovdje.

-krštenje: kršten Mihail Kaleb u župnoj crkvi u Vidu >>> foto  i  >>> foto2

-zbor mladih: link pjesama

-svete mise: od iduće nedjelje 31.svibnja svete mise su po ljetnom vremenu, u Prudu u 8 a Vidu u 10.00 sati

-smotra folklora: naši župljani jučer u lađama i trupama sudjelovali na otvaranju smotre folklora >>> foto

 

23. svibnja 2009.:

-izložba: U arheološkom muzeju Narona otvorena je izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg >>>više

 

17. svibnja 2009.:

-izbori: održani lokalni izbori >>> rezultati Vid, >>> foto1;  >>> foto2

-zavjetnici: grupa mještana Vida na zavjetu Svetom Paški >>> foto

-zbor: novoformirani zbor mladih po prvi put otpjevao par pjesama tijekom svete mise >>> foto1>>> foto2

-svete mise: u srijedu u 9.30 sveta misa na Dragoviji a u četvrtak na blagdan Uzašašće-Spasovo u Vidu u 9.30

-smotra folklora: u subotu 23.svibnja u izravnom TV prijenosu na HTV+ (preko satelita) u 17.00 sati  biti će svečano otvarenje 25.smotre folklora "Na Neretvu misečina pala" koje će se održati na Neretvi kod mosta a sudjelovati će lađarske posade među kojima i tri lađe Domagojevih gusara i Udruga veterana ZNG IV brigade-s veslačima iz Pruda. Snimka otvaranja na Neretvi naknadno će biti emitirana na HTV.

 

12. svibnja 2009.:

-Prud: Danas je u Prudu proslavljen blagdan svetog Leopolda. >>> foto

-županija: dr Emilio Marin, na prijedlog MO Vid proglašen počasnim građaninom županije >>> foto

 

11. svibnja 2009.:

-umrli: Na groblju u Vidu sahranjena pok. Zora Markota >>> foto

 

10. svibnja 2009.:

-blagdan: U utorak 12.svibnja u Prudu se slavi blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića. Svete mise su u 8 h i u 19 sati-svečana sveta misa s procesijom. U ponedjeljak, uoči blagdana sveta misa u Prudu u 19.30 sati.

 

9. svibnja 2009.:

-koševi: Na parkiralištu u Vidu postavljeni koševi >>> foto

-most: postavljena rasvjeta na most >>> foto

-vjenčanje: u crkvi na Bagalovićima vjenčan Ivica Suton iz Vida >>> foto

 

3. svibnja 2009.:

-prva pričest: u župi sa 14 prvopričesnika  >>> foto1, >>> foto 2

-umrli: Na groblju u Vidu sahranjena pok. Kata Vučić >>> foto


TRAVANJ 2009.

26. travnja 2009.:

-Promocija: vidonjac Srećko Ilić u Zagrebu održao promociju svoje treće knjige >>> više

-Prva pričest: u nedjelju 3.svibnja u župi je prva sveta pričest. Sveta misa je u Vidu u 9.30 sati. Dan ranije, u subotu za prvopričesnike i roditelje je ispovijed u 16 sati u Vidu.

-Metkovski vjesnik- u 12.broju Metkovskog vjesnika izišla je reportaža o našem meteorologu Vicku Marušiću te Vidonjskim strijelcima (uz još nekoliko članaka iz Vida). Kako smo ranije propustili staviti obavijest, list možete u cijelosti skinuti na web stranici Metkovića (u PDF formatu) >>> broj 12 i novi broj 13 u kojem također ima članaka o događanjima vezanim uz Vid (gusari, muzej, žudije...)

-Krštenje: Ante i Branka Petković krstili su svoje četvrto dijete, sina Leona >>> foto

 

19. travnja 2009.:

-Dragovija: Tradicionalno, na Mali Uskrs na Dragoviji je sveta misa. Prva sveta misa bila je u Vidu. >>> foto

-Proloncije: Mario Marušić (Martinov i Nade rođ. Marušić) iz Pruda i Josipa Obajdin (Josipova i Zore rođ. Cvitković) iz Slunja vjenčat će se 24.travnja u crkvi svetog Ivana u Prudu.

-vjenčanje: jučer je u Prudu vjenčana Elza Volarević (pok.Joze i Tonke rođ.Volarević) i Nikola Kužić (Paškin i Marije rođ.Jerković) iz Staševice. >>> foto

 

15. travnja 2009.:

-Umrli: na mjesnom groblju u Vidu sahranjen dugogodišnji član pučkih pjevača Petar Vučić-Džida >>>foto1; foto2

-Kip: carski kip Augusta nakon restauracije vraćen u muzej >>>foto

 

13. travnja 2009.:

-Knin: Žudije sa pučkim pjevačima i župljanima sudjelovali na 9.festivalu žudija u Kninu: foto1;  foto2

 

12. travnja 2009.:

-Uskrs: Ponoćkom i jutarnjim svetim misama u župi proslavljen blagdana Uskrsa >>>ponoćka1, ponoćka2;  sveta misa i procesija: foto1 i foto2

 

11. travnja 2009.:

-Velika subota: Blagoslov uskršnjih jela >>> foto1 >>>foto2 >>>žudije

10. travnja 2009.:

-Veliki petak: Obredi velikog petka >>> foto1 >>>foto2

9. travnja 2009.:

-Veliki četvrtak: blagoslov vina; sveta misa Gospodnje posljednje večere, izlazak žudija >>> foto1, foto2

 

8. travnja 2009.:

-žudije: uoči blagdana žudije su kitile crkvu palminim granama. >>> foto

7. travnja 2009.:

-snimanje: župni zbor snimio korizmeno-uskršnje pjesme. Tom prilikom i nekoliko starijih žena iz Vida otpjevalo je  nekoliko pjesama  koje su pjevale u mladosti >>> tekst i foto

 

9.-12. travnja 2009.:

-Veliki tjedan u župi: raspored svetih misa

 

5. travnja 2009.:

-župni list: izišao 14.broj Lista župe Gospe Snježne.

4. travnja 2009.:

-gusari: u Zagrebu na Jarunu održan 2.lađarski kup Grada Zagreba u utrci lađa. Domagojevi gusari osvojili 2.mjesto >>>foto

 

2. travnja 2009.:

-Pučki pivači: u Crkvu sv. Blaža (Prilaz Gjure Deželića 64) u Zagrebu održan koncert pučkih pivača doline Neretve u sklopu 18.Svečanosti paisonske baštine >>> više

-župna ispovijed: istodobno u Vidu i Prudu u 8.00 i 16.00 sati.


OŽUJAK 2009.

29. ožujka 2009.:

-Pasionska baština: 2.travnja, četvrtak u 20.00 sati u Crkvu sv. Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64 u Zagrebu održati će se koncert pučkih pivača doline Neretve u sklopu 18.Svečanosti paisonske baštine.

 

-utrka lađa: u subotu 4.travnja (u 10 sati, finale u 14.00 sati) u Zagrebu na Jarunu održati će se 2.lađarski kup Grada Zagreba u utrci lađa. Sudjeluju: Staševica (prvak maratona), Domagojevi gusari-Vid (lanjski pobjednici kupa), Sisak, Bjelovar, Zagreb, Ciplići, Primorsko-goranska županija. Kako je bilo prošle godine pogledajte ovdje.

>>>raspored natjecanja na Jarunu

 

-Cvjetnica: u nedjelju 5.travnja svete mise u Prudu u 8 sati i Vidu u 10.00 sati kad je blagoslov maslinovih grančica i procesija. Mole se svi koji budu dolazili s autima da iste parkiraju s dojnju stranu ceste kod crkve da procesija može nesmetano prolaziti od stepenica kod crkve do ulaska u groblje.

 

-velesajam: u Zagrebu od 1.-5.travnja održati će se Crotour, međunarodni sajam turizma na kojem Udruga lađara Neretve već tradicionalno sudjeluje. Prilika za sve naše župljane koji žive u Zagrebu ili se tamo zateknu da posjete štand udruge lađara i posjete Filipa (Paviljon 6, štand 24).

 

26. ožujka 2009.:

-muzej: kip cara Vespazijana dopremljen u Rim na izložbu >>> tekst i foto

 

25. ožujka 2009.:

-Katastar: službeno započela katastarska izmjera  K.O. Vid  >>> više

 

24. ožujka 2009.:

-asfaltiranje: asfaltirana ulica od muzeja do križa >>> foto

-Pučki pivači: u župnoj crkvi u Vidu održane probe pučkih pjevačkih skupina iz doline Neretve za nastup u Zagrebu >>>foto

-muzej: kip cara Vespazijana otputovao u Rim na izložbu >>> tekst i foto

 

22. ožujka 2009.:

-Blagovijest: u srijedu 25.ožujka je navještenje Gospodinovo-Blagovijest. Sveta misa u Vidu u 9.30 sati.

-turnir: završen 12.memorijalni turnir "Ante Taslak" >>> rezultati i foto

 

19. ožujka 2009.:

-katastar: Državna geodetska uprava, Središnji ured poziva na službeno započinjanje radova na katastarskoj izmjeri na području K.O.Vid. Službeni početak radova obavit će se  25.03.2009 s početkom u 9:00 sati u  prostorijam Grada Metkovića. O dinamici radova na izmjeri nastojat ćemo pravovremeno izvještavati na ovim stranicama. Mjesni odbor Vid

-Pučki pivači: U sklopu 18.svečanosti pasionske baštine (29.III.-8.IV.) u Zagrebu će se u četvrtak 2.IV. u 20.00 sati (u Crkvi sv. Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64) održati koncert pučkih pivača iz Doline Neretve "PROSTI GOSPODINE, PUKU TVOME PROSTI, MILOSRĐE TVOJE VELIKO JE DOSTI". Sudjeluju pučki pivači iz župa: Vid, Vidonja, Sv. Ilije i Sv. Nikole iz Metkovića, Slivna-Ravnog i Rogotina koji su nedavno održali i svoj koncert u Vidu Animacija i scenarij: Vido Bagur i Joško Ćaleta. Cijeli program pasionske baštine pogledajte >>> ovdje.

 

15. ožujka 2009.:

-blagdan: U četvrtak 19.03.2009 je Sveti Josip, sveta misa je poslijepodne u župnoj crkvi u 17 h, a u Prudu u 18:30 h.

-mladi: U subotu 21.03.2009 je put križa u Rogotinu za mlade neretvanskog dekanata

 

14. ožujka 2009.:

-muzej: Korado Korlević, najpoznatiji hrvatski i svjetski priznati astronomom održao predavanje u Arheološkom muzeju Narona >>> više

 

8. ožujka 2009.:

-festival žudija: svi koji žele ići autobusom na 9.festival žudija u Knin 13.travnja (uskršnji ponedjeljak) neka se jave Anti Erešu na tel.687-382 ili mob. 091-545-4466 radi rezervacije mjesta.

-turnir: danas je svečano otvaranje 12.memorijalnog turnira "Ante Taslak" >>>foto


VELJAČA 2009.

24. veljače 2009.:

-mačkari: zadnji dan pokladnih svečanosti, tradicionalni pohodi prudskih i vidonjskih mačkara >>> foto

-mačkari: zadnji dan pokladnih svečanosti, suđenje i fešta na rivi >>> foto1 i   >>> foto2

-mačkari: u Prudu održana tradicionalna završna zabava uz ples, iće i piće

 

22. veljače 2009.:

-maškare: u Metkoviću održana, do sada najveća maškarska povorka na kojoj su sudjelovali mačkari iz Pruda i "naronitanke" iz Vida i osvojile 3.nagradu za najbolju masku. >>> foto

 

18. veljače 2009.:

-snijeg: nakon duže vremena napadao veći snijeg na radost djece >>> foto1,  i dan poslije >>> foto

 

14. veljače 2009.:

-Koncert: u Vidu održan prvi koncert korizmenih pučkih napjeva >>> tekst i foto

 

8. veljače 2009.:

-grličanje: nakon svetih misa u Vidu i Prudu održan obred grličanja po zagovoru svetog Blaža.>>>foto  i >>>foto 2

-koncert: u subotu 14.veljače u 17.00 sati u župnoj crkvi u Vidu održati će se koncert pučkih pivačkih skupina iz doline Neretve. >>> više

-radovi u mjestu: početkom mjeseca izvodili su se radovi na postavljanju natapnog sustava zelenih površina uokolo spomenika Knezu Domagoju >>>foto; kao i uređenje prilaza crkvi >>> foto

 

2. veljače 2009.:

-svijećnica: svetom misom u glavnoj župnoj crkvi proslavljen blagdan Svijećnice.


SIJEČANJ 2009.

31. siječnja 2009.:

-Sprovod: na mjesnom groblju u Vidu sahranjen je Jozica Taslak iz Vida.

 

30. siječnja 2009.:

-Noć muzeja: U Hrvatskoj je održana četvrta po redu Noć muzeja, velika kulturna manifestacija koju je organiziralo Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa 73 muzeja iz 31 grada u Hrvatskoj. Ulaz za sve posjetitelje bio je besplatan od 17-23 sata. U sklopu manifestacije i Arheološki muzej Narona otvorio je svoja vrata posjetiteljima a tijekom večeri nazočnima su predstavljeni plakati Božanstva uz besplatna stručna vodstva na temu religija u Rimskom Carstvu. Također je bila i promotivna prodaja muzejskih publikacija i suvenira. Zanimljivu temu pratili su i gosti gradonačelnik i saborski zastupnik Stipo Gabrić, županica Mira Buconić, dožupan Miše Galjuf i drugi gosti.  >>> Foto

-radovi: ugrađene sigurnosne ograde i rukohvati sa obje strane mosta u Vidu.>>> Foto

 

29. siječnja 2009.:

-vodostaj: obilne padaline podigle su razinu vode u rijekama >>>foto1,   >>>foto2,   >>>foto3

 

24. siječnja 2009.:

-obljetnica: Povodom 16.obljetnice akcije Maslenica veterani 4.gbr posjetili poprište tog događaja. >>> Foto

 

18. siječnja 2009.:

-Sprovod: na mjesnom groblju u Vidu sahranjena je najstarija župljanka, 96 godišnja Jeluška Bukovac   >>> Foto

 

6. siječnja 2009.:

-Bogojavljenje: svetim misama u Vidu i Prudu proslavljen je blagdan Sveta  Tri kralja, Bogojavljenje ili Odokršće. Tijekom mise bio je blagoslov vode i soli. >>> Foto

-božićni koncert: u crkvi Gospe Karmelske na Bagalovićima održan koncert božićnih pjesama pet župnih zborova iz doline Neretve. Koncertu je prethodila sveta misa koju je vodio župnik don Nikola  Bodružić a nakon toga su nastupili zborovi izvodeći po tri pjesme. Nastupili su  župni zborovi Gospe Snježne Vid, Kraljice neba i zemlje  Ploče, Gradac, Sveti Nikola i na kraju domaćini Gospe Karmenske Bagalovići. >>> Foto

 

4. siječnja 2009.:

-Bogojavljenje: utorak 6.siječnja, ujedno i državni praznik, blagdan je  Svete mise su u Prudu u 9 sati i Vidu u 10.30 sati. , ponesite vodu u bocama i sol. Live streaming ide kao i do sada.

 

1. siječnja 2009.:

-statistika župe: Župa Vid broji ukupno 1138 stanovnika. Vid ima 714 stanovnika od kojih 361 muških i 353 ženske osobe. Prud broji 422 stanovnika od kojih 215 muških i 207 ženskih. Po jedan stanovnik živi na Dragoviji i Podgredama. Prošle godine u župi je bilo 15 umrlih. Kršteno je 11 djece (6 muških i 5 ženskih). Vjenčanja u župnim crkvama je bilo 6 (djevojke koje su se udale u druge župe) dok je istodobno vjenčano 6 momaka u drugim župama od kojih 4 ostaju u župi a dvoje je otišlo živjeti u drugim mjestima.

-Nova godina: svetim misama u Prudu i Vidu proslavljen blagdan Marije Bogoridice, prvi dan ove godine.


Arhiva novosti:

2024.

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004. 

 

 
 

na vrh