kontakt

 

 

->  Župa Vid >>>  Dragovija-Ograđ

 

Dragovija

Naselje Dragovija nalazi se u brdskom dijelu župe, oko 4 km sjeverozapadno od Vida s kojim je povezano makadamskom cestom. Ime je dobilo po brdu Dragova, danas Marušića Gradina visine 375 metara u čijem se podnožju nalazi. Dragoviju su u prošlosti naseljavali Iliri čije grobne gomile možemo naći na nekoliko mjesta. Stanovnici su se bavili uglavnom stočarstvom i zemljoradnjom obrađujući malene oranice. Zbog nezdravih uvjeta življenja u Vidu (močvara) prije stotinjak godina, tadašnji župnik stanovao je na Dragoviji. Umrli sa Dragovije sahranjivali su se na groblju u Vidu a mrtvace se nosilo nekoliko sati pješice tzv. "mrtvačkim putem", kozjom stazom kroz šumu Gaj. Djeca sa Dragovije školu su pohađala u obližnjim Novim selima udaljenim stazom oko 1,5 km. Mjesto je danas nenaseljeno ali ima povremenih stanovnika porijeklom iz tog mjesta koji obnavljaju stare kuće. Zbog teških uvjeta življenja i bez cestovne povezanosti stanovnici Dragovije napuštali su mjesto i selili u nizinske krajeve što je najviše bilo pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. 1974 godine u mjestu je bilo samo 8 osoba, uglavnom starijih. Najviše ih je odselilo u Metković (desna strana) gdje su imali svoje zemlje na kojima su sebi izgradili obiteljske kuće. Jedan dio odselio se ranije u Prud.

Mjesto su naseljavali: Plećaši, Musulini, Volarevići, Marevići, Taslaci i Brečići. Patron mjesta je Sveti Ivan Krstitelj koji se slavi 24.lipnja.

 

Ograđ

Naselje Ograđ nalazi se na polovici puta Vid-Dragovija, na padini s koje puca prelijepi pogled na neretvansku dolinu. Ime je najvejrojatnije dobilo po ogradama kojim su mještani ograđivali pašnjake i oranice. Mjestašce čini nekoliko kuća i danas je također nenaseljeno. Uvjeti življenja bili su slični kao na Dragoviji.

Mjesto su naseljavali: Petkovići i Prusci.

 

Podgrede - Crni Dolac

Podgrede se nalaze u nizinskom dijelu župe, uz rub močvare na nekadašnjoj stazi koja je vodila od Vida prema Orapku i dalje Novim selima odnosno Borovcima. Zaselak čini desetak raštrkanih kuća koje su danas nenaseljene. Za vrijem domovinskog rata probijen je makadamski put koji je poslije nasipan i uređen za prometovanje. Mještani koji su iselili uglavnom u Metković uređuju svoje stare kućice kojeim služe kao vikendice a također obrađuju i zemlje u močvari.

Mjesto su naseljavali: Plećaši, Brečići, Musulini, Taslaci a Crni Dolac Marevići i Volarevići.

 

 
   

na vrh

 
 

impressum (kontakt) * © www.vid.hr  *