kontakt

 

 

FESTIVAL žudija
Žudije župe Vid
povijest žudija
uskršnji običaji
FOTO - žudije
Žudije 2024.
Žudije 2023.
Žudije 2019.
Žudije 2018.
Žudije 2017.
Žudije 2016.
Žudije 2015.
Žudije 2014.
Žudije 2013.
Žudije 2012.
Žudije 2011.
Žudije 2010.
Žudije 2009.
Žudije 2008.
Žudije 2007.
Žudije 2006.
Žudije 2005.
Žudije 2004.
Žudije 2003.
Žudije do 2002.

->  Žudije >>> Žudije 2005

 

Žudije 2005.godine

Dani Velikog tjedna ove godine protekli su ustaljenim redoslijedom i specifičnim običajima u ovoj župi. U sve dane župna crkva bila je prepuna vjernika iz župe i drugih mjesta. Na Veliki petak padala je kiša tako da nije održana tradicionalna procesija. Umjesto procesije, nastavila se molitva u crkvi. Iako kišovito vrijeme (i na Veliku subotu i Uskrs) nije bilo hladno. Tradicionalnu zajedničku večeru žudije su imale na Mali Uskrs u nedjelju 3.travnja u sali nove župne kuće zajedno s pučkim pjevačima.

Žudije 2005.godine:

Vođa (Juda)- Josip Pejar

Ljubičasti: Željko Markota, Tomislav Ilić, Danijel Kešina i Ante Bukovac

Crveni:Mario Marušić, Marin Volarević (ponoćka, Uskrs)- Pero Volarević (bio na Veliki četvrtak i Veliki petak), Nediljko Marušić, Željko Volarević

Žuti: Kešina Ivan, Augustin Markota , Ante Boras, Stipe Čamber

 

Smotra žudija u Vodicama 28. ožujka 2005.g.

Na uskrsni ponedjeljak, 28. ožujka 2005.godine u Vodicama je održan četvrti susret "Žudija" koji je okupio čuvare Kristova groba iz devet dalmatinskih župa. Uz domaćina, Vodičke žudije koji su se pojavili s tri svoje postrojbe (među kojima i najmlađi, gotovo vrtićani), gradskim ulicama mimohodili su čuvari Kristova groba župe Vid, žudije iz dvije metkovske župe: svetog Ilije i svetog Nikole Biskupa, potom "žudiji" iz Brela, Slivna-Ravna (Vlake), Vrlike, Tisnoga, te iz Šepurina na otoku Prviću.

Paralelno s susretom žudija, na istom mjestu, Trgu dr. Franje Tuđmana priređen je tradicionalni doručak na Uskrsni ponedjeljak, koji je priredila Turistička zajednica Vodica za građane i za oko tristotinjak stranih gostiju koji su blagdane proveli u ovoj poznatoj turističkoj destinaciji. Za blagdanskim stolom koji je blagoslovio don Frane Šimat moglo se uživati u uskrsnim delicijama - pogačama, karitulima, kroštulama, marašćini i prošeku. "Ovom manifestacijom i službeno otvaramo turističku sezonu u godini kada slavimo veliki jubilej - 50. obljetnicu organiziranog turizma u Vodicama" - kazao je u pozdravnom govoru gradonačelnik Vodica Rade Ivas.

U kulturno-zabavnom programu nastupili su vodičke mažoretkinje, ženska klapa Oršulice, KUD Koledišće iz Jezera, te udruga Vodičke perle koja je prikazala vodičke tradicionalne običaje u uskrsno vrijeme. Ovom prigodom podijeljeno je i tisuću sadnica cvijeća u sklopu akcije "Volim Hrvatsku".

Po završetku programa na Trgu, održan je mimohod žudija gradskim ulicama do mjesnog lukobrana gdje su se poredale žudije. Nakon toga, u posebnom programu u vodičkoj župnoj crkvi sv. Križa, sve skupine "žudija" prikazale su svoje običaje "padanja" tijekom mise vazmenog bdijenja.

Iako je tijekom jutra i samog putovanja padala kišica, nakon dvije uzastopne kišne godine u Vodicama, ove godine kiše nije bilo.

 

 
    na vrh  

 

impressum (kontakt) * © www.vid.hr  *