Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 3 >>> Blagdani u djetinjstvu

 

Blagdani u djetinjstvu

Proslave blagdana djeci nude nova iskustva o životu. Unose puninu i radost življenja u njihovo odrastanje.Dječji vrtići “Vid” i “Prud” usko su povezani s vjerskim zbivanjima. Naš svećenik nas često posjećuje a i sam vrtić u Prudu smješten je u prostorijama Crkve.

Blagdani i slavlja dio su kulture i predajne baštine naroda kojemu i djeca i odrasli pripadaju. No, razlog zašto ljudi slave jest i u nekim ljudskim potrebama, a to su prije svega potreba za sigurnošću, za ljubavlju i pripadanjem.

Te su potrebe posebno izražene u malog djeteta, jer dijete traži svoje mjesto u obitelji, u skupini druge djece ili odraslih. Djeca imaju potrebu svoje osjećaje prenositi iz obitelji u skupinu vršnjaka. Ono se voli pohvaliti obiteljskim dobitkom, rođenjem brata ili sestre, proslaviti sa svojim prijateljima rođendan, podijeliti s njima radost Božića, Uskrsa, podijeliti i žalost zbog gubitka voljene osobe, strah od nečeg.

Svaki blagdan ima svoj smisao i poruku a mi ga nastojimo djeci približiti na njima primjeren način. Svetkovanje blagdana čini život kvalitetnijim a time i naše obitelji koje su ključ kršćanskog odgoja djeteta.Osjećaje za vrijeme slavlja i osjećaje prema drugima dok slave ili daruju, čovjek nosi iz djetinjstva. I to uvelike utječe i na roditelja i odgajatelja kako će te svoje osjećaje i iskustva prenijeti na dijete.

Proslave i blagdanska slavlja moraju biti takvi da dijete slobodno doživljava i iskazuje svoje osjećaje, da traži ljubav, pažnju, brigu i darove. Manje je važno da dobije sve što traži osobito ako su to predmeti i darovi. Dopustimo mu da zahtjeva, tako će znati da je voljeno, a u razumnom odbijanju spoznat će i autoritet i ograničenje koje je potrebno da bi se osjećalo sigurnim.

Svetkovanje blagdana u vrtiću budi osobite osjećaja kod djece, odgojitelja i roditelja te čini da se doživi posebnost blagdana. Djeca su radosna kad roditeljima mogu pokazati što su naučili, kako slave Božić, Uskrs, Sv. Nikolu sa svojim vršnjacima.

To je ujedno i način da roditelji zavire u njihov mali svijet i sudjeluju u njihovoj proslavi doživljavajući srcem svojih malih poruku blagdana.Dakle dopustimo djeci da se raduju i osjećaju zadovoljstvo u vrijeme blagdana, ne smije nam biti teško s njima kititi bor ili bojiti uskrsna jaja.Djetinjstvo će im biti kvalitetnije ako bude ispunjeno djetetovim pozitivnim emocijama, a time će i njegov odnos prema sebi i drugima biti pozitivniji.

Sretan Uskrs!

Pava Begić 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Mr.sci Zoraida Demori Staničić

Obnova crkve sv. Nikole u Borovcima

Don Stanko Vrnoga:

Poginuli iz župe

Marko Marušić

Uskršnji žudijski običaji

Marko Marušić:

Vidonjski gusari

Ante Pejar:

O ženskoj narodnoj nošnji

Don Ante Vojnović:

Moja sjećanja na župu Vid

Nedjeljko Kaleb:

Moji doživljaji u ratu 1941.-1945.

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Jakov Vučić:

U kralja od Norina

Žarko Markota:

Toponimi u Vidu i okolici

Pava Begić:

Blagdani u djetinjstvu

Dječiji kutak

 

 

 

 

 

 

 

 

prilagođeno rezoluciji 1024*768