Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

->  List župe -> Broj 7 >>> Mladi i mi

 

Mladi  i  mi

 

Prošlo lito mlađi uzrasti su svoje slobodno vrijeme trošili organizirajući  sportska i pjevačka natjecanja. Program, pravila i način natjecanja sami su osmišljavali tražeći zanemarivu pomoć starijih što je za svaku pohvalu. Po završetku ljetnih praznika mnogi su se uključili u KUD Metković ili neki od sportskih klubova što je još jedna potvrda kako nije  u mladih baš sve negativno kako se i oni mogu zabaviti i potrošiti na kvalitetan način.

            S druge strane zabrinjavajuće huligansko ponašanje praćeno rušilačkim nagonom prema svemu oko sebe gotovo u pravilu počinje sa polaskom u srednju školu kad se pomalo otrgnu roditeljskom  nadzoru. Što je razlog tome i koliko smo mi  roditelji odgovorni za to? Smatram da je gotovo sva odgovornost na nama svi smo se začahurili u sebe ne dijelimo međusobno ni dobra ni loša spoznanja i iskustva, jedva se čeka nasladiti onima sa problemima, umjesto da ih zajedno rješavamo mi probleme ovakvim odnosom sijemo.

Mladima danas nije lako oni su ti koji od nas trebaju pomoć i zaštitu  i ovaj prilog nije uperen protiv njih već pokušaj stvaranja zajedništva kojim će im se omogućit život dostojan mladog čovjeka. Trebamo bez okolišanja  sami sebi  priznati da je droga  tu među nama, ne govorimo moja djeca nisu, druga su, svi oni dolaze i  mogu doći u iskušenje. Preprodavači ne biraju čiji su već agresivnim «prijateljstvom» navlače i otimaju ono što je naše još nam se pri tom podrugivaju kao zaostalima, glupima i ispast ćemo glupi ukoliko se takvima ne odupremo  na isti način. Da je i jedan mladi čovjek u ovoj našoj župnoj zajednici  ovisan o bilo kojem opijatu previše je  i roditeljska nam je dužnost zaštiti ostale  a njega pokušati spasiti. Prema tome ne napadajmo sugovornike koji u poštenoj namjeri žele skrenuti pozornost na ponašanje naše djece već otvorimo «četvore oči» gdje su i s kim su, što rade, kako se ponašaju. Roditelj nije odgovoran samo za svoje dijete već odgojem i kontrolom  svojeg  djeteta  indirektno odgaja i drugu djecu a isto tako nebrigom o svojoj djeci  upropaštava i drugu. Zapitamo li se katkad s kojim pravom?

Kako ovaj problem nije samo  naš problem već gotovo cjelog društva   i potrebna je stručna edukacija roditelja a ne mladih. Predlažem osnivanje zajednice roditelja kroz koju bi im se na stručan način pomoglo u odgoju  i zajedničkim promatranjem svih nas razotkrili  razarače naših obitelji.

Ovo nije napisano kako bi se naša župna zajednica proglasila drogeraškim leglom već da svi zajedno spoznamo opasnosti od iste a koja nam se neumoljivo približava.

Uljepšajmo si svakodnevnicu zagorčavajući je donositeljima ovog zla, unesimo mir u naše obitelji  unoseći nemir dilerima, povjerimo jedni drugima svoje spoznaje kako bi razotkrili «prosvjetitelje» naše mladosti pa makar oni bili i dio nas.

Bit će kasno ako o ovom budemo razgovarali kao beskućnici koje su djeca zbog droge razbaštinili ili ne daj bože nad mrtvim tijelom nekog od predoziranih. A zapamtimo dobro!

Nema lake droge. Sve su teške, razarajuće i ubojite na ovaj ili onaj način!

 

Marko Marušić

   

 

 

 


na vrh

 

 

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Don Ante Jurić:

Početak školstva u Vidu

Jakov Vučić:

Pregled arheoloških istraživanja

Željko Volarević-Špirić:

Dvi-tri crtice iz starije prošlosti

Ivan Vučić:

O pomalo zaboravljenim mjestima

Bernard-Valentin Marušić:

Moja sjećanja na II svjetski  rat

Jurica Ilić:

Preslice (kudilje) u Hrvatskoj

Žarko Markota:

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

Žarko Markota:

Prvi svjetski rat

Ante Pejar:

Sjećanja

Don Stanko Vrnoga:

Iz života naše župe

Branko Markota:

Veliki Petak 18.travnja 2003.g.

Branko Markota:

6.maraton lađa

Marin Volarević:

Prud i 6.maraton lađa

Marko Marušić:

Mladi i mi

Marin Marušić:

Prud

Blic vijesti

Sestra Natanaela:

Kako sam dobila redovničko zvanje

 

Dječiji kutak